Den sannheten gjør hverdagen for voldtatte vanskeligere, sier Herdis R. Magerøy ved Dixi Ressurssenter som møter voldtektsofre hver eneste dag.
– Det oppleves som et nytt overgrep. Mange er bekymret for at behandlingstiden tar veldig lang tid, og at det kan være en større belastning enn det de føler er verdt det.
I fjor førte kun 7,8 prosent av 998 politianmeldte voldtekter til domfellelser, ifølge tall fra studentforeningsmagasinet Pacta.
– Politiet gjør mange feil
Resten av sakene ble enten henlagt eller endte i frifinnelser.
Bistandsadvokat Thomas Benestad mener politiet gjør for mange feil når de etterforsker slike saker.
– Det gjelder blant annet når det kommer til å sikre bevis. For eksempel det å avhøre helt sentrale vitner, det er dessverre ikke blitt gjort i endel saker, sier han.
Les også:
Les mer:
– Høy prioritet
Politiinspektør Hanne Kristin Rohde som leder vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt sier voldtektssaker har høy prioritet hos politiet, men innrømmer at de kan bli flinkere.
– Jeg er helt sikker på at vi alltid kan bli bedre, og det gjelder enhver type sak. Det er sikkert ting som skjer i dag som ikke er godt nok, sier hun.
Les også:
For ofrene ved Dixie er ikke svaret til Rohde godt nok.
– Det er veldig viktig for voldtatte at de vet at politiet kan gjøre en god jobb når det gjelder etterforskning, sier Herdis R. Magerøy.