I en ny rapport fra FN oppsummeres og sammenlignes antall anmeldte kriminelle forhold i 120 land.
FNs organisasjon for narkotika og kriminalitet har samlet inn statistikk fra perioden 2003 til 2008.
Der kommer det fram at Sverige, nest etter Lesotho, var landet med flest anmeldte voldtekter per innbygger.
Norge nummer ti
Mens det i Lesotho ble anmeldt 91 voldtekter per hundre tusen innbygger, var tallet for Sverige 53 i 2008.
Norge kommer på en tiendeplass med nesten 20 anmeldte voldtekter per hundre tusen innbyggere.
Til sammenligning hadde Danmark under ti anmeldte voldtekter per hundre tusen i 2008, og havnet med det på en 23. plass.
Se hele oversikten i bunnen av artikkelen.
Store mørketall
Vilde Mordal i Dixi.
Foto: Dixi– Slike tall baserer seg kun på hvor mange som har anmeldt voldtekt i de ulike land og ikke hvor mange som faktisk utsettes for voldtekt, sier Vilde Mordal som er konsulent ved Dixi Ressurssenter for voldtatte.
Hun tror ikke det er flere voldtekter i Sverige enn i Norge, heller ikke at det er flere voldtekter i Norge enn i Danmark.
– Voldtekt er fortsatt et tabuemne og det skal mye til før et offer velger å anmelde det, sier Mordal.
I Norge er det kun én av ti voldtekter som anmeldes til politiet. Det mener Mordal sier noe om at det er svært vanskelig å melde fra, særlig i land der kvinner er dårligere stilt enn i Norge.
– Terskelen for å si fra er svært høy, i Norge så vel som i andre land. Vår erfaring viser at mange kriterier må være oppfylt for at et voldtektsoffer skal ta skrittet fullt ut og anmelde forholdet, sier Mordal.
Skyld og skam
– Voldtektofre vegrer seg for å si fra til politiet, venner og familie, når de er usikre på om det er et overgrep de er utsatt for. De tror at det må ha vært mye vold involvert, og at det må ha blitt gjennomført en samleie for at det skal kunne defineres som voldtekt, sier Mordal som har jobbet med voldtektsofre og traumatiserte mennesker i en årrekke.
Ifølge Mordal hindrer følelsen av skyld og skam, og redselen for ikke å bli trodd, mange i å melde fra om voldtekt. Derfor mener hun at en slik statistikk ikke sier noe om hvor mange voldtektsofre som faktisk finnes i de forskjellige landene. Heller ikke rangeringen mener hun er representativ for virkeligheten:
– Slike tall sier bare noe om hvor lett eller vanskelig det er å si fra i de forskjellige landene, sier Vilde Mordal, som mener mange ikke orker belastningen det er å anmelde voldtekt fordi de frykter at saken uansett henlegges.
Interessante tall for politiet
Fungerende avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Kristin Kvigne, vet ikke hvorfor flere melder fra om voldtekt i Sverige enn i Norge.
– Det kan være at voldtekt defineres på en annen måte eller at det faktisk er flere som har vært utsatt for voldtekt, sier Kvigne og understreker at de ikke har detaljerte opplysninger om hvordan svensk politi håndterer voldtekt.
Dermed kan hun heller ikke med sikkerhet si noe om bakgrunnen for forskjellene.
I Norge det de siste ti årene vært en dramatisk økning i anmeldelser av voldtekt. Mer enn dobbelt så mange voldtekter ble anmeldt i 2009 enn i 1999.
Det mener Kvigne vitner om at det legges godt til rette for at voldtektsofre skal melde fra om ugjerningen:
– Det skyldes en kombinasjon av at samfunnet har hatt skarpere fokus på seksuaklforbrytelser og at politiets mottak av slike saker er bedre. Dermed føles det tryggere for voldtektsofre å gå til politiet med sin sak, mener avdelingsdirektøren.
Ifølge Kvigne er tallene i rapporten interessante og politiet vil ta tallene i nærmere øyesyn i sitt arbeid med voldtekt som forbrytelse. Hun ser ikke bort fra at det er store mørketall, men mener det er vanskelig å si noe om omfanget.
Færrest drapssaker i Skandinavia
Norge hadde samme år færrest drapssaker i Skandinavia med 0,6 per hundre tusen innbygger. Til sammenligning var det i Sverige og Danmark henholdsvis 0,9 og 1,4 drapssaker per hundre tusen innbygger.
Bare i Island, Monaco, Marokko, Elfenbenskysten, Gambia, Guinea, Singapore, Burkina Faso, Japan, Brunei, Slovenia og Østerrike var det rapportert om færre drapssaker enn i Norge i 2008.