Hopp til innhold

Erna Solberg: – Sylvi Listhaug kan komme tilbake som statsråd senere

Statsminister Erna Solberg (H) skryter av den jobben avgått statsråd Sylvi Listhaug har gjort i regjeringen, men stiller seg ikke bak flere av uttalelsene Listhaug har kommet med etter sin avskjed i dag.

Sylvi Listhaug fortalte at hun ville trekke seg i går kveld

Klokken 8 i morges kunngjorde Sylvi Listhaug (Frp) at hun går av som justisminister.

Erna Solberg sier hun ble informert om Listhaugs beslutning sent i går kveld.

– Sylvi Listhaug meddelte meg sent i går kveld at hun selv ønsket å trekke seg som justis-, beredskaps- og innvandringsminister på bakgrunn av den situasjonen som hadde oppstått i Stortinget, sier statsminister Erna Solberg.

Hun roser Listhaug og mener hun har gjort en god jobb for regjeringen.

– Jeg har opplevd Sylvi som en hardtarbeidende statsråd som har vært opptatt av å gjennomføre politikk. Hun har hatt en klar og tydelig stemme. Ved å trekke seg, har hun satt regjeringssamarbeidet og politikken først, sier Solberg.

– Den siste uken har vært belastende for Sylvi. Det har vært karakteristikker som hun ikke har fortjent, som har trukket hennes intensjoner i tvil, og som ikke hører hjemme i norsk politikk.

Tar avstand fra flere av Listhaugs avskjedsuttalelser

Likevel erkjenner Solberg at også Listhaug på sin avskjedsdag har kommet med beskrivelser og uttalelser som statsministeren ikke vil stille seg bak.

Listhaug har blant annet sagt at det politiske Norge har utviklet seg til en barnehage den siste uken, og at hun måtte være den voksne ved å trekke seg.

– Jeg vil ikke karakterisere norsk politikk som en barnehage. Jeg tror det er lurt for oss alle at vi puster med magen og går tilbake til å diskutere politikk, sier Solberg.

Listhaug har i dag også uttalt at hun mener seg utsatt for en heksejakt. Heller ikke det får statsministerens støtte.

– Jeg ville ikke ha brukt ordet heksejakt. Men det har vært en tøff debatt. Sylvi er en tøff politiker med tøffe standpunkter i denne sammenhengen, men jeg tenker at når vi ser på debatten i ettertid, er det flere som kan tenke gjennom det de har sagt, sier Solberg.

Sylvi Listhaug sier at innlegget har gjort norsk politikk til en barnehage

Da Sylvi Listhaug holdt pressekonferanse i morges, gikk hun til frontalangrep på Ap-leder Jonas Gahr Støre og beskyldte ham for å kneble hennes ytringsfrihet den siste uken. Igjen stiller ikke Solberg seg bak sin avgåtte statsråds uttalelser.

– Jeg stiller meg ikke bak beskyldningen om at Støre har kneblet hennes ytringsfrihet, men jeg mener at Støre også må tenke over ting han har sagt. Jeg mener ytringsfriheten blir kneblet av en for tøff debatt, sier statsministeren.

Mener Listhaug kan gjøre statsrådscomeback

Sylvi Listhaug valgte å trekke seg etter at det i går ble klart at flertallet i Stortinget ikke hadde tillit til henne som justisminister. Hun kunngjorde sin beslutning bare to timer før Stortinget skulle stemme over et mistillitsforslag mot henne i dag.

Selv om Listhaug nå trer ut av regjeringen, er det ikke til hinder for at hun kan bli å se rundt Kongens bord senere.

– Det kan være at hun er aktuell for andre poster i regjeringen i fremtiden. Sylvi Listhaug er en hardtarbeidende politiker som setter preg på de sakene hun har. At hun går av nå, er ikke til hinder for at hun kan bli statsråd igjen i fremtiden, sier Solberg.

Statsministeren mener det er lærdommer å ta med seg fra uken som har gått siden Listhaug la ut Facebook-posten som vakte sterke reaksjoner.

– Det er sikkert ting man kunne ha gjort annerledes, men dynamikken i denne saken har vært mye sterkere enn jeg tror noen kunne forutse, sier hun.

Erna Solberg, Sylvi Listhaug og Trine Skei Grande står på Slottsplassen

TO MÅNEDER SOM JUSTISMINISTER: I midten av januar kom Sylvi Listhaug ut på Slottsplassen sammen med statsminister Erna Solberg og Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande som ny justis-, beredskaps- og innvandringsminister. To måneder senere valgte hun å trekke seg.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

AKTUELT NÅ