Hopp til innhold

Erna Solberg: – Du får ikke jobb hos meg hvis du har nikab på

Statsminister Erna Solberg understreker at innvandrere må tilpasse seg det norske arbeidsmarkedet og den norske kulturen.

Statsminister Erna Solberg åpner Regjeringen sin nasjonale integreringskonferanse.

INTEGRERING: Statsminister Erna Solberg åpnet regjeringens integreringskonferanse tirsdag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Hadde jeg fått jobb av deg hvis jeg hadde møtt opp med nikab på kontoret ditt?

– Nei. Du hadde sannsynligvis ikke fått jobb hos verken meg eller mange andre, hvis du hadde hatt nikab på. Jeg mener vi må se ansiktet på hverandre i arbeidslivet, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Regjeringen arrangerer i dag en nasjonal integreringskonferanse.

– Nikab brukes av dem som vil utfordre de norske grensene

Erna Solberg sier at man ikke skal forby noen å vise sin religiøse tilhørighet i arbeidslivet, men hun mener det er viktig å sette noen grenser.

– Nikab og burka er et veldig lite problem i Norge, men det er noen som bruker det. Jeg opplever det i veldig stor grad som et politisk statement fra dem som bruker det, som ønsker å utfordre grensene i det norske samfunnet. Da må vi også sette noen grenser, sier hun.

– Du må velge hva du vil på fritiden, men i arbeidslivet er det klart at vi ønsker å se hverandres ansikt.

«I Norge spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt»

Både Solberg og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug understreker at innvandrere selv har et ansvar for å tilpasse seg det norske arbeidslivet og den norske kulturen.

I forkant av konferansen la innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ut følgende på sin Facebook-side:

«Jeg mener de som kommer til Norge må tilpasse seg samfunnet vårt. Her spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt. Man må innrette seg etter de verdier, lover og regler som er i Norge når man kommer hit.»

Statsminister Erna Solberg og Sylvi Listhaug åpner Regjeringen sin nasjonale integreringskonferanse.

– MÅ INNRETTE SEG: Både statsminister Erna Solberg og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug understreker at innvandrere i Norge må innrette seg etter norske verdier og regler.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Man har selv et ansvar for å tilpasse seg det norske arbeidslivet, sier Listhaug.

– Hvis du skal inn på arbeidsmarkedet, må du ta en vurdering av din egen situasjon og tenke over hva du selv kan gjøre for at du skal bli attraktiv for arbeidslivet. Hvis man skal på et jobbintervju i Norge, går man som regel ikke med caps og joggeklær, man er nødt til å tenke på hvordan man opptrer. Når man kommer til et nytt land, må man tenke på hvordan man må opptre her for å gjøre seg mest mulig attraktiv for arbeidsmarkedet.

Solberg sier til NRK at hun støtter Listhaug.

– Jobber du på en restaurant som serverer svinekjøtt, er det din jobb også. Da kan du ikke velge om du vil tilberede svinekjøtt eller ikke, det er ikke en rettighet du kan ha, sier Solberg.

AKTUELT NÅ