Hopp til innhold

Equinor utsetter omstridt oljeutbygging: – Tidenes nyhet

Miljøbevegelsen jubler over at Equinor ikke vil bygge ut Wisting-feltet i Barentshavet nå.

Wisting-feltet

Investeringsbeslutningen i utbyggingen av Wisting-feltet utsettes, ifølge Equinor.

Foto: Equinor

Jeg våknet opp til tidenes nyhet. Jeg er skikkelig rørt over alle som har stått på for dette, sier talsperson i Grønn ungdom Ulrikke Torgersen.

Ulrikke Torgersen, i Grønn Ungdom

Talsperson for Grønn Ungdom Ulrikke Torgersen

Foto: Grønn Ungdom

Hun kaller olje- og gassfeltet en klimabombe, og sier at innen 2026 vil konsekvensene av norsk olje har blitt enda tydeligere både for folk flest og Equinor.

Jeg er trygg på at uansett hvor mye man konsekvensutreder dette feltet, så vil man skjønne at dette er en dårlig idé, både for klima naturen og for økonomien vår.

I Greenpeace, Natur og Ungdom, Verdens naturfond, Naturvernforbundet og i Zero jubler de i likhet med Grønn Ungdom over beslutningen.

– Fyfaen – vi har vunnet Wisting! Dette er historisk, og jeg er litt i sjokk, skriver leder i Natur og Ungdom Gina Gylver på Twitter.

Har blitt mye dyrere

Equinor har bestemt seg for å utsette beslutningen om å bygge ut Wisting-feltet til 2026. Beslutningen skulle vært tatt i desember i år.

– Det er en helhetsvurdering, men hovedsaken er de krevende og stramme leverandørmarkedene som har utviklet seg i 2022, som følge av krigen i Ukraina. Og at kostnadene har økt mye, sier Geir Tungesvik.

Han er konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor.

Utbyggingen av oljefeltet som ligger i Barentshavet, 300 kilometer nord for kysten av Finnmark, er politisk omstridt. Beslutningen om å sette penger på prosjektet skulle egentlig tas i desember.

Petroleumskart for Barentshavet
Grafikk: Equinor

– Wisting er utsatt til 2026. Når presset på leverandørmarkedet er blitt mindre, vil Wisting bli gjennomført på en god måte, sier Tungesvik.

Lisensen deles av Equinor, Aker BP, Petoro og Idemitsu. Alle disse står bak utsettelsen. I tillegg til et stramt leverandørmarked har også kostnadene økt kraftig. Fra 75 milliarder til nå 104 milliarder kroner.

Omstridt felt

– Equinor sier at det ikke blir noe av Wisting-feltet nå iallfall. At de har funnet ut at det ikke lønner seg. Jeg tror kanskje det er en klok vurdering ut fra risikoen, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) til Nyhetsmorgen.

– Det er en økonomisk vurdering, og ikke en politisk vurdering?

– Dette er en viktig del av den store debatten, fordi det har vært snakk om mer olje mot nord.

Regjeringen holder pressekonferanse om klimatoppmøtet i Egypt

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide på en pressekonferanse om FNs klimatoppmøtet i Egypt.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Olje- og energiminister Terje Aasland er klar på at han ønsker at Wisting-feltet skal bygges ut.

Jeg har forståelse for at Equinor har behov for å se på mulighetene for å få ned kostnadene knyttet til Wisting-utbyggingen. Det ser jeg på som en ansvarlig tilnærming til et så stort prosjekt. Samtidig er jeg glad for at Equinor sier at de ikke avlyser utbyggingsplanene, men at de utsetter dem.

– Dette har miljøbevegelsen ønsket

Wisting-feltet har vært omstridt. Det ligger langt mot nord og er i områder som er sårbare, sier energianalytiker Thina Saltvedt til NRK.

– Dette er noe som spesielt miljøbevegelsen har ønsket.

Likevel bygger nok utsettelsen på kostnadsbetraktninger av Equinor, forteller Saltvedt. Det er vanskelig å sette i gang et prosjekt man ikke ser lønnsomheten av.

– Blant annet så peker det på at de samlede kostnadene og inflasjonen har steget. I tillegg til at kostnader rundt leverandørindustrien også har steget ganske kraftig.

Hun mener at all den debatten som har oppstått rundt feltet det er også en utfordring for merkenavnet Equinor.

Geir Tungesvik

Konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor Geir Tungesvik

Foto: Erik Waage / NRK

– Det er mange meninger rundt dette feltet på begge sider. Vi har tatt beslutningen om å utsette utbyggingen av økonomiske årsaker. Når utbyggingen skjer vil det bli gjort på en solid og robust måte. Alle omstendighetene rundt prosjektet vil bli ivaretatt, sier Tungesvik.

Skuffelse

Mens miljøbevegelsen jubler, er reaksjonen en helt annen fra fagforeningen Industri Energi.

– Det er svært skuffende at Wisting utsettes. Dette er et viktig prosjekt for å videreutvikle norsk sokkel og skape vekst og nye attraktive arbeidsplasser i nord, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Terje Wikstrøm, ordfører Hammerfest

Ordfører i Hammerfest Terje Wikstrøm (Ap)

Foto: Allan Klo / NRK

I Hammerfest er det også skuffelse, men beslutningen kom ikke helt uventet for ordfører Terje Wikstrøm (Ap).

– Jeg har lyst til å bruke to ord, skuffelse og en viss grad av forståelse. Jeg er skuffet over at prosjektet utsettes, samtidig har jeg en viss forståelse for det, knyttet til det økonomiske bildet som lisenspartnerne tegner i prosjektet.

– Forventer du at dette kun er en utsettelse?

– Ja, det må jeg være klar og tydelig på, jeg forventer at det er en utsettelse. Jeg har en betydelig del av leverandørklynge her i Hammerfest som er avhengig av sektoren, og Wisting ville vært et kjært tilkommet prosjekt.

Politiske reaksjoner

SV kaller utsettelsen for et viktig skritt.

– Dette er et viktig skritt på veien til å få stansa klimabomba Wisting. Utbyggingen ville skjedd i et sårbart område hvor vi ikke har oljevernberedskap og hvor et uhell ville skapt store problem for naturen, sier miljøpolitisk talsperson i SV Lars Haltbrekken.

MDG er enig og det samme er Venstre. I begge partiene håper de at hele utbyggingen blir stoppet for godt.

Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug reagerer på uttalelsen fra klima- og miljøminister Espens Barth Eide. Hun mener han etterlater seg et inntrykk av at feltet ikke er lønnsomt.

– Det er blank løgn fra Barth Eide når han sier at Equinor har funnet ut at prosjektet ikke er lønnsomt. Regjeringen må korrigere disse uttalelsene, sier Listhaug.

AKTUELT NÅ