Hopp til innhold

Én av tre nordmenn er i risikogruppen for korona

1,6 millioner nordmenn er i risikogruppen for å utvikle alvorlig sykdom av koronaviruset, viser Helsedirektoratets nye beregninger.

_5eKkxQrFyI

ALVORLIG SYKE: 1.6 millioner nordmenn er i risikogruppen for å utvikle alvorlig sykdom av covid-19.

Foto: Hendrik Schmidt / DPA/NTB scanpix

Hver tredje nordmann er i risikogruppen og kan utvikle alvorlig sykdom av covid-19, med blant annet lungebetennelse og pustebesvær, ifølge Helsedirektoratet.

– Vi står i en situasjon der vi skal slå ned på viruset, men det kan komme en situasjon med stor spredning. Vi er særlig opptatt av sårbare grupper, og en tredjedel er en del av denne gruppen. Det er 1,6 millioner mennesker, sier fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad.

Pressekonferanse om videre tiltak i håndteringen av korona-pandemien

STOR RISIKOGRUPPE: Nærmere hver tredje nordmann kan utvikle alvorlig sykdom, ifølge Helsedirektoratet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er et veldig høyt tall?

– Vi er en befolkning med mange eldre mennesker, og det er mange mennesker i Norge som har andre sykdommer. Men det er viktig å si at selv om man er i risikogruppen, betyr ikke det at man blir alvorlig syk. De aller fleste vil fortsatt få milde symptomer, men de er ekstra såbare, sier Nakstad.

Han presiserer at alle med redusert immunforsvar bør være ekstra aktpågivende.

 • Les om risikogruppene her

Bent Høie: – Pass ekstra godt på deg selv

På Folkehelseinstituttets og Helse Norges sider står det fortsatt at de fleste som blir smittet av koronavirus trolig vil få milde luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse og pustebesvær.

Til nå har FHI og Helse Norge opplyst at det er følgende grupper som har høyere risiko for alvorlig sykdom av covid-19:

 • Eldre (over 65, men især de over 80 år)

 • Personer med hjertekarsykdom

 • Personer med kronisk lungesykdom

 • Personer med nedsatt immunforsvar

 • Personer med diabetes

 • Personer med kreft

 • Basert på upubliserte data kan også røyking og fedme øke risiko

  Daglig pressekonferanse om håndteringen av korona-pandemien

  RÅD: Helseminister kommer med spesifikke råd til hvordan de i risikogruppen bør handle.

  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det presiseres at det er særlig eldre personer som har andre risikofaktorer som kan få alvorlige forløp.

– Nå kommer vi med tydelig råd om hvordan de som er risikogruppen kan passe ekstra godt på seg selv, sier helseminister Bent Høie.

Han oppfordrer generelt alle i risikogruppene til å bli hjemme, og familie og venner til å sørge for å ikke blir smittet, holde hendene rene, trappe ned på de fysiske besøkene og trappe opp på telefonsamtalene.

Tiltak kan vare i 18 måneder

I går skrev NRK om hvordan Norge kanskje ikke vil vende tilbake til normalen før det finnes en vaksine. Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg sa at hun trodde nordmenn må forberede seg på å leve med tiltak i minst 18 måneder.

– I lys av at det har vært fremmet at tiltakene kan vare i 18 måneder, fordi det kan ta 18 måneder før det kommer en vaksine, har enkelte vært usikre. Det er en politisk avgjørelse med tiltak. Vi ser ikke på like inngripende tiltak over tid, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold.

Hun forteller nå at det jobbes med økning i kapasitet for testing og smittesporing. Så langt er det meldt om 3156 bekreftede smittede.

Les også:

AKTUELT NÅ