Elden om siktelsen: Bygget på indisier

Forsvarer John Christian Elden sier avhøret og anklagen mot justisministerens samboer er bygget på indisier.

John Christian Elden

FORSVARER: Advokat John Christian Elden forsvarer Laila Bertheussen.

Foto: NRK

Justisministerens samboer, Laila Bertheussen, er foreløpig avhørt én gang, og etter NRK forstår, er det ikke planlagt nye avhør i dag.

– Vi har foreløpig ikke hørt noe om nye avhør, sier forsvarer John Christian Elden.

Torsdag siktet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) for å ha diktet opp en straffbar handling etter én av trusselsituasjonene mot familiens hjem. De har mistanke om at hun selv tente på familiens bil natt til 10. mars.

– PST har i dag siktet Tor Mikkel Waras samboer Laila Bertheussen for overtredelse av straffelovens 225 B, altså å foreta noe for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland på gårsdagens pressekonferanse.

Politiet tror samboeren til Tor Mikkel Wara har tent på parets bil. Hun ble pågrepet og avhørt av PST torsdag.

Politiet tror samboeren til Tor Mikkel Wara har tent på parets bil. Hun ble pågrepet og avhørt av PST torsdag.

– Håper de finner rett gjerningsmann

Forsvarer sier at Laila Anita Bertheussen fortsatt nekter straffskyld.

– Politiet bygget anklagen og avhøret på indisier, og hun har gitt sin forklaring og håper de nå finner rett gjerningsmann, skriver John Christian Elden, som befinner seg i utlandet, i en tekstmelding til NRK.

Elden-advokat Bernt Heiberg utdyper hva forsvareret mener med at det bare er indisier.

Forsvarer Bernt Heiberg

ELDEN-ADVOKAT: Bernt Heiberg.

Foto: Christian Krakenes / NRK

– Det er vår oppfatning basert på den informasjonen vi så langt har fått, som i all hovedsak er fra vår klient. Vi har ikke hørt noe om nye avhør og vi har bedt PST om innsyn i saksdokumentene. Vi regner med at de oversendes i dag, så får vi se hvilken dokumentasjon PST mener de sitter på, sier Heiberg.

Samboeren har ifølge Heiberg svart på alle spørsmål og hun mener PST er på villspor.

Undersøkelser ved huset til Tor Mikkel Wara

UNDERSØKER: Krimteknikere sikret en rekke spor ved boligen til Wara og Bertheussen torsdag ettermiddag.

Foto: Truls Aagedal / NRK

– Hvem mener hun står bak?

– Det er i alle fall ikke henne.

– Hun har skrevet på Facebook at det var en teknisk svikt i overvåkingsutstyret da den siste bilbrannen fant sted. Hva legger hun i det?

– Vi venter på dokumentene fra PST før vi kan si noe mer, sier Heiberg.

– Skjellig grunn

– Oslo tingrett har kommet til at siktede med skjellig grunn kan mistenktes for brudd på straffeloven 225B. Ut over det ønsker ikke vi å kommentere det advokat Elden sier, sier Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST.

Trond Hugubakken

PST: Trond Hugubakken er kommunikasjonsdirektør i Politiets sikkerhetstjeneste.

Foto: PST

Justisministerens samboer ble pågrepet og siktet torsdag, og har vært i avhør. PST mener ikke det er nødvendig å fremstille henne for varetektsfengsel.

– Hun er kun siktet for den siste hendelsen 10. mars, men det er ikke unaturlig å se om det er noen sammenheng mellom denne hendelsen og tidligere hendelser, sier Bjørnland.

Wara var på fotballtur

Torsdag kveld ble også Tor Mikkel Wara innkalt til avhør hos PST, etter pågripelsen av samboeren.

Advokat Elden oppholder seg i utlandet, men har også vært i kontakt med Wara.

– Han har ingen tanke om at hans samboer skal ha noe med dette å gjøre, sier Elden.

Justisministeren Tor Mikkel Wara var på en privat fotballtur til Liverpool i England forrige helg da samboeren skal ha tent på bilen deres, ifølge siktelsen.

Trusselhendelser mot justisministeren

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil for deretter å ha fått det til å virke som det hadde skjedd noe kriminelt. Hun er nå tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. – Det er flere aspekter som gjør at man ser på saken som svært alvorlig, sa Martin Bernsen i PST den gang.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. – Det er naturlig å se denne i sammenheng med det som skjedde før jul, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 11. februar 2019
  Brennbar væske under bil

  Politiets bombegruppe rykket ut til Waras bolig, etter at det i følge dagbladet ble funnet et tøystykke på hengerfestet av justisministerens bil. Tøystykket var festet til noen flasker med spor av brennbar væske.

 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen.

  Politibil utenfor huset til Tor Mikkel Wara
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  – Hendelsen i natt er det naturlig å se i sammenheng med den serien av hendelser som har vært rettet mot justisministeren og hans bolig siden desember i fjor, sier Bernsen i PST.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST har siktet samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for overtredelse av straffelovens paragraf 225. Hun ble pågrepet torsdag morgen. Tor Mikkel Wara har foreløpig permisjon fra stillingen som justisminister. Samboeren ble ikke varetektsfengslet.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak åtte trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister.

 • 28. mars
  Trusselbrev ble også sendt til annen statsråds hjem

  Det blir også kjent at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt et brev med truende innhold til en annen statsråd. Brevet var til sikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som var Waras kollega i Justisdepartementet, og hennes ektemann og politiker Christian Tybring-Gjedde.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger