Eksperter: Hackere vil lage politisk bråk

At hackere bryter seg inn og deretter slipper sensitiv informasjon offentlig er en ny utvikling, forteller eksperter til NRK.

Analysemaskiner på antidoping-laboratorium

Wada er ansvarlig for det internasjonale antidopingarbeidet. I arbeidet er datamaskiner sentrale, og nå har en av de viktigste databasene deres blitt hacket.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / Afp

Tirsdag bekreftet det internasjonale antidopingbyrået Wada at uvedkommende hadde kommet seg inn i en av databasene deres.

Samtidig kunne man på en egen nettside lese detaljer om helsen og medikamentene til fire amerikanske toppidrettsutøvere.

Bjarte Malmedal

Bjarte Malmedal er ekspert på it-sikkerhet, og mener at utviklingen stjålet informasjon fra dataangrep publisert offentlig er interessant.

Foto: NorSIS

– Det er umulig å ikke tenke at dette er en del av en større informasjonsoperasjon. Alle sporene peker mot Russland, som har mye å tjene på at Wada skades og mister tillit, sier seniorrådgiver Bjarte Malmedal hos NorSIS.

Malmedal har erfaring fra arbeid med cybersikkerhet i det norske forsvaret, og mener datainnbrudd der informasjonen slippes offentlig er veldig interessant.

– I fagmiljøene har det ofte vært fokus på spionasje. Dette viser at disse angrepene også kan brukes i påvirkningsoperasjoner, sier Malmedal.

– Folk har snakket om hvordan hacking kan slå ut demninger, men her er det faktisk snakk om å påvirke hvordan verden fungerer. Det er veldig stort, sier han.

Venus Williams og Rajeev Ram

Venus Williams (til venstre) tok sølv i Rio-OL. I går fikk hun sine medisinske opplysninger lekket fra den hackede Wasa-databasen.

Foto: LUIS ACOSTA / Afp

Ny utvikling

Dette er heller ikke den eneste lekkasjen av dette slaget i det siste.

– Vi har sett over tid, og senest tidligere i år med hackingen av demokratenes partiorganisasjon, hvordan hacking kan bli brukt for å forstyrre politiske prosesser, sier Niels Nagelhus Schia ved Nupi.

Han leder Nupis forskningsprogram innenfor cybersikkerhet, og forsker på tematikk som ligger i skjæringspunktet mellom cybersikkerhet, digitalisering og internasjonal politikk. Nå ser han en utvikling der selve lekkasjene også er en del av cyberkonfliktene.

– Er det nytt?

Pressebilde av Niels Nagelhus Schia

Niels Nagelhus Schia i Nupi forteller at våpenkappløpet på nettet er uoversiktlig, og at store aktører som Russland og USA er svært aktive.

Foto: Christopher Olssøn / NUPI

– Ja, det som er nytt er at informasjonen blir brukt av utenlandske aktører for å påvirke valgkampen i et demokratisk land, svarer forskeren og understreker at hackingen av demokratenes nettverk er blitt koblet til Russland.

– Samtidig som Russland er utestengt

Ifølge Reuters skal amerikanske myndigheter etterforske om det kan være en russisk hevnaksjon.

Når noen har fått tak i helseinformasjon om idrettsutøvere viser det en annen type sårbarhet enn angrep mot infrastruktur i samfunnet.

– Det er uklart hva hensikten er, men det skjer samtidig som at russiske utøvere er blitt utestengt eller truet med utestengelse, sier Schia.

– Har man sikret seg godt nok for systemer som ikke regnes som kritisk infrastruktur?

– Det er nok slik at den teknologiske utviklingen har gått så fort at bevisstheten rundt faren for angrep henger etter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger