Hopp til innhold

Eksperter: Hackere vil lage politisk bråk

At hackere bryter seg inn og deretter slipper sensitiv informasjon offentlig er en ny utvikling, forteller eksperter til NRK.

Analysemaskiner på antidoping-laboratorium

Wada er ansvarlig for det internasjonale antidopingarbeidet. I arbeidet er datamaskiner sentrale, og nå har en av de viktigste databasene deres blitt hacket.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / Afp

Tirsdag bekreftet det internasjonale antidopingbyrået Wada at uvedkommende hadde kommet seg inn i en av databasene deres.

Samtidig kunne man på en egen nettside lese detaljer om helsen og medikamentene til fire amerikanske toppidrettsutøvere.

Bjarte Malmedal

Bjarte Malmedal er ekspert på it-sikkerhet, og mener at utviklingen stjålet informasjon fra dataangrep publisert offentlig er interessant.

Foto: NorSIS

– Det er umulig å ikke tenke at dette er en del av en større informasjonsoperasjon. Alle sporene peker mot Russland, som har mye å tjene på at Wada skades og mister tillit, sier seniorrådgiver Bjarte Malmedal hos NorSIS.

Malmedal har erfaring fra arbeid med cybersikkerhet i det norske forsvaret, og mener datainnbrudd der informasjonen slippes offentlig er veldig interessant.

– I fagmiljøene har det ofte vært fokus på spionasje. Dette viser at disse angrepene også kan brukes i påvirkningsoperasjoner, sier Malmedal.

– Folk har snakket om hvordan hacking kan slå ut demninger, men her er det faktisk snakk om å påvirke hvordan verden fungerer. Det er veldig stort, sier han.

Venus Williams og Rajeev Ram

Venus Williams (til venstre) tok sølv i Rio-OL. I går fikk hun sine medisinske opplysninger lekket fra den hackede Wasa-databasen.

Foto: LUIS ACOSTA / Afp

Ny utvikling

Dette er heller ikke den eneste lekkasjen av dette slaget i det siste.

– Vi har sett over tid, og senest tidligere i år med hackingen av demokratenes partiorganisasjon, hvordan hacking kan bli brukt for å forstyrre politiske prosesser, sier Niels Nagelhus Schia ved Nupi.

Han leder Nupis forskningsprogram innenfor cybersikkerhet, og forsker på tematikk som ligger i skjæringspunktet mellom cybersikkerhet, digitalisering og internasjonal politikk. Nå ser han en utvikling der selve lekkasjene også er en del av cyberkonfliktene.

– Er det nytt?

Pressebilde av Niels Nagelhus Schia

Niels Nagelhus Schia i Nupi forteller at våpenkappløpet på nettet er uoversiktlig, og at store aktører som Russland og USA er svært aktive.

Foto: Christopher Olssøn / NUPI

– Ja, det som er nytt er at informasjonen blir brukt av utenlandske aktører for å påvirke valgkampen i et demokratisk land, svarer forskeren og understreker at hackingen av demokratenes nettverk er blitt koblet til Russland.

– Samtidig som Russland er utestengt

Ifølge Reuters skal amerikanske myndigheter etterforske om det kan være en russisk hevnaksjon.

Når noen har fått tak i helseinformasjon om idrettsutøvere viser det en annen type sårbarhet enn angrep mot infrastruktur i samfunnet.

– Det er uklart hva hensikten er, men det skjer samtidig som at russiske utøvere er blitt utestengt eller truet med utestengelse, sier Schia.

– Har man sikret seg godt nok for systemer som ikke regnes som kritisk infrastruktur?

– Det er nok slik at den teknologiske utviklingen har gått så fort at bevisstheten rundt faren for angrep henger etter.

AKTUELT NÅ