Hopp til innhold

Dyre sykehus-kiosker

Er du pårørende eller pasient ved et sykehus, kan det lønne seg å styre unna sykehus-kiosken.

Rikshospitalet
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I kiosken på Rikshospitalet i Oslo koster en enkel banan seks kroner, mens du må betale 22 kroner for fire clementiner. 

- Markedet bestemmer

Og en God Morgen-yoghurt koster dobbelt så mye i kantineautomaten, som den gjør i en matvarebutikk.

- Hvorfor er det så dyrt?

 - Vi ligger på samme prisnivå som andre kiosker rundt omkring. Det er markedet som bestemmer prisene - selv på et sykehus, sier leder for kafe, kiosk og kantine på Rikshospitalet, Tommy Borgersen.

Det er privataktøren ISS som står bak servicetilbudet. Sykehuset har ikke noe med kafe-og kioskdriften å gjøre.

 - Kiosken og kafeen har komersiell drift, noe som koster penger å holde i gang, sier Borgersen.

- Vi betaler årlig 2,8 millioner kroner i husleie på den kombinerte kafeen og kiosken. Og når det gjelder kantineautomatene, er dette et tapsprosjekt for oss. Det koster 12 000 kroner i måneden å leie disse automatene, sier han.

- Forsiktig med svake grupper

Alexander Cappelen, leder for senter for økonomi og etikk ved Norges handelshøyskole, tror det kanskje kunne vært riktigst at det var sykehusene selv som drev disse kafeene og kioskene.

- Generelt skal man være forsiktig med å utøve markedsmakt overfor svake grupper, fordi det kan føre til ineffektivitet og en urettferdig fordeling.

 - På sykehus hvor konkurransen fra andre kafeer og kiosker i nærområdet ikke legger press på prisene, kan det være riktigst at sykehusene selv driver disse kafeene og kioskene, sier han.

- Subsidierer pårørende

Forsyningssjef Geir Teigstad ved Rikshospitalet sier at de ikke synes det er problematisk at private aktører driver kantinen, kiosken og kafeen ved sykehuset.

- Kantinedriften er ingen gullkantet virksomhet. Det som gir kantineselskapet et visst overskudd er cateringvirksomheten på sykehuset, sier Teigstad.

I følge forskrift fra departementet skal sykehusene tilby gratis overnatting til pårørende til pasienter under 18 år og sørge for bevertning til de samme priser som de ansatte må betale.

- Vår praksis innebærer altså at sykehuset subsidierer pårørende i stor grad allerede i og med tilbud om gratis måltider på avdelingen, sier forsyningssjefen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger