Hopp til innhold

Dette skal partilederne utfordres på i kveld

ARENDAL (NRK): Gjør regjeringen nok for å hindre at flere nordmenn mister jobben? Hva mener egentlig Ap om kommunereformen? Under valgkampens første partilederdebatt må politikerne gi deg svarene.

montasje tema partilededebatt

DEBATT: Mandag kl. 21.30 skal partilederne gi sine løsninger på temaer som kommunereform, arbeidsledighet, søndagsåpne butikker og bosetting av flyktninger.

Foto: NTB scanpix/NRK

Valglogo

Om 28 dager skal du være med å avgjøre hvem som styrer din kommune.

I lokalvalg er ingen av partilederne på valg. Men under kveldens partilederdebatt gjør de alt de kan for at du skal stemme på kandidater fra deres parti 14. september.

Hva skal partilederne snakke om, og hvorfor er det viktig? Her ser du oversikten over hvilke tema NRK utfordrer dem på i kveld.

Arbeidsledighet: Gjør politikerne nok?

OLJE OSEBERGFELTET

OLJEBRANSJEN SLITER: Oljeprisene er lavere enn tidligere, og det fører til at mange mister jobben. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Bakgrunn: Lave oljepriser gjør at antall nordmenn uten jobb øker. Nav-tall viser den høyeste juli-ledigheten siden finanskrisen. SSBs Arbeidskraftundersøkelse viser at 4,3 prosent av den norske arbeidsstyrken står uten inntektsgivende arbeid.

Konflikt: Den rødgrønne opposisjonen mener regjeringen gjør for lite, for sent. De viser til at ledigheten var nede i 2,3 prosent da de satt med makten. De etterlyser konkrete tiltak for å skape flere nye jobber og omskolere dem som mister jobben. Høyre/Frp-regjeringen, på sin side, mener de ikke kan ta skylden for at oljeprisene synker. De peker på de rødgrønne, og mener den forrige regjeringen gjorde altfor lite for å omstille norsk økonomi da de satt ved makten.

Søndagsåpne butikker: Må regjeringen snu?

Butikk

ÅPNINGSTIDER: Skal staten bestemme hvilke dager butikkene får holde åpent? Ja, mener KrF. Nei, mener Frp.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB Scanpix
  • Duell mellom Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF)

Bakgrunn: Regjeringen ønsker søndagsåpne butikker. I høringsforslaget presenterer de to forslag som offentligheten skal ta stilling til. Det ene, som er regjeringens førstevalg, går inn for søndagsåpne butikker over hele landet. Det andre går ut på at butikkene kun kan holde åpent på søndager dersom kommunestyret ønsker det.

Konflikt: Det er kommet rundt 7000 svar på høringsrunden, og svært mange av dem er fra privatpersoner som protesterer mot endringene i helligdagsloven. KrF har kalt forslaget provoserende. Venstre, som i utgangspunktet vil at lokalpolitikerne skal avgjøre, har tidligere slaktet begge alternativene. I Aftenposten mandag åpner imidlertid Venstre for en «tredje vei», og regjeringen øyner håp for flertall i Stortinget.

Kommunereformen: Hva vil Ap?

Montasje, Solberg til venstre og Støre til høyre

UENIGE: Erna Solberg (H) liker dårlig at Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre fokuserer på tvang i spørsmålet om kommunereform.

Foto: NTB/Scanpix
  • Duell mellom Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap)

Bakgrunn: Kommunene har frist på seg til våren 2016 til å fatte vedtak om sammenslåing. Kommuner som slår seg sammen blir betalt i form av reformstøtte og engangsstøtte. Jo større den nye kommunen blir, jo mer penger får de.

Konflikt: Ap har i det siste mobilisert kraftig mot reformen. Ap mener tidsfristen inneholder en skjult trussel om tvang, der kommuner som ikke har funnet noen å leke med, må finne seg i at staten tar valget for dem. Høyre hevder protestene er et spill for galleriet, og viser til at Arbeiderpartiets eget partiprogram åpner for at én kommune kan tvinges inn i en sammenslåing dersom alle nabokommunene ønsker det.

Bosetting av flyktninger: Saboterer Jensen?

Syriske flyktninger forsøker å komme inn til land på Kos

FLYKTNINGKRISE: Mens Frp først og fremst vil hjelpe flyktningene i nærområdene, ønsker stortingsflertallet og å ta imot 8000 over tre år. Her forsøker flyktninger fra Syria og ta seg til land utenfor øya Kos i august 2015.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Bakgrunn: Partiene på Stortinget, unntatt SV og Frp, har vedtatt å ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene. Samtidig sliter staten med å få kommunene til å ta imot flyktninger. De siste tallene fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet viser at 5 364 flyktninger med innvilget opphold venter i mottak på å bli bosatt.

Konflikt: Frp mener det er uansvarlig dyrt å ta imot så mange ekstra kvoteflyktninger. De krevde folkeavstemming, men ble nedstemt. Regjeringen plikter å gjennomføre Stortingets vedtak. Samtidig oppfordrer Siv Jensen kommunene til å si nei til å ta imot flyktninger fra Syria. Opposisjonen anklager henne for sabotasje.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger