Dette må Lysbakken levere

I helgen ble Audun Lysbakken valgt til ny leder i SV. Om ett år skal han opp til eksamen. To ganger. Da må han overbevise partifeller og velgere.

Audun Lysbakken

Nyvalgt leder Audun Lysbakken og resten av ledertrioen i SV står overfor store utfordringer de neste månedene.

Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

Heikki Holmås

Heikki Holmås

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX
Magnus Takvam

Magnus Takvam

Foto: NRK
Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Audun Lysbakken og den nye ledertrioen i SV fikk det mandatet og den tilliten de ville ha under helgens ekstraordinære landsmøte på Lillestrøm. Samtidig måtte den nye lederen også tåle kritikk fra medlemmene.

Nå skal den ferske partilederen opp til eksamen to ganger på ett og et halv år. Første gang når partiet møtes til det ordinære landsmøtet våren 2013, den andre under stortingsvalget neste høst.

Lysbakken må levere på begge.

Problemer i kø

Den nye lederen har nemlig tatt over et SV i krise. Under stortingsvalget 2009 fikk partiet en oppslutning på 6,2 prosent. Det ble omtalt som en katastrofe.

Ved kommunevalget i 2011 sank de til 4,1 prosent.

Da sa Kristin Halvorsen at hun trakk seg som partileder.

Siden det har partiet ligget rundt sperregrensen på fire prosent på meningsmålingene.

Og ledelsen får kritikk fra egne medlemmer for at partiet har blitt mer sentralisert og mindre attraktivt for velgerne utenfor byene.

– Må ta med folk flest inn i regjeringen

Heikki Holmås er en av partiets mest markante politikere. Han reiste land og strand rundt for å snakke med grasrota i partiet før han trakk seg som motkandidat til Lysbakken om ledervervet.

Han er klar på at det som er viktig lokalt også må bli viktig for regjeringen og partiets tillitsvalgte på Stortinget.

– De tillitsvalgte rundt om i Norge må få være med å bestemme partiets prioriteringer og mål slik at det vi gjør sentralt kjennes igjen av våre medlemmer lokalt, sier Heikki.

Det er Lysbakken helt enig i. I sin første tale som partileder sa han blant annet at:

– De siste valgene har vi glidd mot sør, og vi har gått ekstra sterkt tilbake i mange distriktsområder. Vi i den nye ledelsen lover å være veldig oppmerksomme på de behovene vi har for å styrke oss utenfor de store byene. Vi skal skape et sosialistisk folkeparti for by og bygd fra nord til sør i Norge. Han var imidlertid lite konkret på hvordan dette skulle gjøres.

Må levere på kjernesakene

Politisk kommentator Magnus Takvam sier den nye partiledelsen må levere på i hvert fall to saker.

– De må levere på klima i den kommende klimameldingen, og de må levere på asylpolitikken i den kommende "Barn på flukt"-meldingen. Hvis virkelighetsbeskrivelsen blir at SV taper på disse punktene, kommer partiet til å få ytterligere problemer, sier Takvam.

Han er også skeptisk til hvordan Lysbakken skal klare å «breie ut partiet» slik den nye lederen i SV har hevdet gjentatte ganger gjennom helgen.

– Det er en illusjon å tro at SV plutselig skal bli et bredt folkeparti både for by og bygd. Det kommer fortsatt til å være et by-parti, og det kommer fortsatt til å være velgerne i byene som avgjør om partiet gjør et godt eller dårlig valg neste høst. Dessuten krever uttrykket å «breie ut partiet» mer konkret innhold før jeg blir overbevist, sier Takvam.

Kritisk år for SV

Også nestleder Bård Vegar Solhjell i SV er enig i at det neste året blir et skjebneår for partiet. Han er enig med Takvam i at partiet må levere på klimapolitikken og andre kjernesaker som skole og utdanning.

Han forstår også kritikken om at hele ledertrioen nå bor og virker på østlandsområdet.

– Det henger nok sammen med at vi alle er erfarne politikere, men vi må bli flinkere på å ta frem politikere med base andre steder enn her på Østlandet, sier Solhjell.

De ledende kreftene i partiet ønsker også å fortsette regjeringssamarbeidet frem mot, og etter, valget i 2013. Det skaper enda en utfordring for Lysbakken og den nye ledertrioen.

– Kristin Halvorsen har vært en leder som har stått sterkt i partiet, og hun har klart å samle SV når det har oppstått store interne konflikter i regjeringsprosjektet. Det blir spennende å se hvordan en ny leder klarer å få partiet internt til å stå samlet ved vanskelige kompromisser i regjeringen, sier Takvam.

I dag starter første delprøve. Audun Lysbakken dro rett fra det ekstraordinære landsmøte til Thorbjørnrud for å lede SVs delegasjon i budsjettforhandlingene med regjeringspartnerne Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

SISTE NYTT

Siste meldinger