NRK Meny
Normal

Danmark setter opp tog til Sverige

Det danske politiet ga sent i kveld flyktningene i Rødbyhavn beskjed om at de setter opp et nytt tog og lar dem reise videre til Sverige .

Ahmad Hesso

Ahmad Hesso fra Syria sitter i toget i Rødbyhavn. Han er overlykkelig og klar for å reise videre til Sverige.

Foto: Øyvind Rønning Nyborg

På togsatsjonen i havnebyen Rødby var det fullstendig kaos da et hundretall flyktninger strømmet ut av toget sent i kveld. Det danske politiet hadde meldt at de setter opp et nytt tog nordover mot København.

– Det førte til voldsomme jubelscener blant flyktningene og et skred av mennesker fra lokalbefolkningen som ønsker å ta med seg flyktninger nordover, forteller NRKs reporter i Rødbyhavn, Øyvind Nyborg.

Lokalbefolkningen forteller at de ønsker å hjelpe flyktninger med å komme seg til København. Noen sier de vi ta flyktningene med videre over til Sverige.

– Politiet bestemte seg plutselig for å fortelle alle flyktningene om at de setter opp et tog til Sverige, forteller Nyborg.

– Tusen takk, Danmark

Flyktningene selv kunne nesten ikke tro det. De ropte ut: tusen takk, Danmark. Nå skal vi videre til Sverige, Norge og til Finland.

– Vi har er så glade nå fordi Danmark har satt oss fri og vi skal til et annet land. Vi takker det danske folket fordi de har hjulpet oss fri fra polititet, sier Ahmad Hesso fra Syria.

Vil til Norge

Hesso har i hele dag stått på sitt og valgt å ikke registrere seg som flyktning i Danmark, fordi han vet hvor han vil.

– Jeg skal til Norge. Jeg har slektninger i Norge. Jeg kan ikke bli værende i Danmark fordi jeg ikke har noen her.

Fullt tog i Rødbyhavn
Foto: Øyvind Rønning Nyborg

Etter et døgn på toget, var flyktningene slitne. De virret rundt om i gatene, der en rekke frivillige forsøkte å skape orden i rekkene og hjelpe dem videre med privatbiler.

– Jeg vil til Norge, der kona mi er, forteller den syriske flyktningen Kosay Rashed fra Syria. Han håpet å bli kjørt til Sverige onsdag kveld for deretter å ta seg videre til Norge.

Full forvirring

Dansk politi gjorde ingen forsøk på å stanse gruppen med flyktninger som i all hovedsak syntes å komme fra Syria, Irak og Afghanistan.

Det hersket full forvirring om hvor flyktningene skulle fraktes, og mange av de frivillige var både sinte og slitne og ville ikke dele informasjon med pressen. Dansk politi har holdt toget tilbake siden tirsdag kveld.

– Et fåtall har registrert seg

Det er også rundt fem hundre flyktninger som er fraktet til en idrettshall i Rødby. De blir bedt av danske myndigheter om å avlegge asylsøknad, og kan bli fraktet tilbake til Tyskland dersom de ikke gjør det.

– Det er et lite fåtall som har registrert seg som flyktninger. De blir sendt til en flyktningleir på Jylland, sier NRK-reporter Øyvind Nyborg i Rødby i kveld.

.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger