3000 flyktninger til Danmark på 3 dager - full stans i tog- og ferjetrafikk

All tog- og ferjetrafikk mellom Danmark og Tyskland ble stanset onsdag kveld. Rundt 3000 flyktninger har tatt seg inn i Danmark siden søndag.

Flyktninger på tog i Rødby i Danmark med plakater som sier at de vil til Sverige

Flere hundre flyktninger nekter å forlate toget i Rødby i Danmark for å la seg registrere som asylsøkere i Danmark. De holder opp plakater som viser at de vil til Sverige.

Foto: Dan Åsen Hansen / NTB scanpix

Ifølge det danske politiet kom det mellom søndag middag og onsdag kveld anslagsvis 3000 utlendinger til Danmark. De sier at situationen endrer seg time for time. Noen søker asyl i Danmark, noen er returnert til Tyskland, andre er i politiets varetekt og noen reiser videre gjennom Danmark.

Bare et fåtall av flyktningene søker asyl i Danmark. Mange oppgir at de er på vei til Sverige. Mange av utlendingene er flyktninger fra Syria, Afghanistan og Somalia.

– Vi har en meget vanskelig oppgave med å håndtere alle dem som reiser inn – især fordi de fleste ikke vil i kontakt med politiet og registreres. Det er tale om mennesker, familier og barn, som har vært lenge underveis fra konfliktområder, og dansk politi er gått langt for å håndtere situasjonen fredeligt med dialog og tålmodighet, sier politidirektør i det danske Rikspolitiet, Svend Larsen.

Sverige ikke interessert

Sverige er ikke interessert i å ta imot de flyktningene som allerede er reist inn i Danmark, men som sier de ønsker seg til Sverige. Avgjørelsen er bekreftet, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Tog med flyktninger på Rødbyhavn stasjon 9.9.1015

Toget holdes tilbake i Rødbyhavn sør i Danmark, mens politiet forsøker å overtale de syriske flyktningene til å gå ut. Fortsatt er 140 flyktninger på toget som står på perrongen på det lukkede stasjonsområdet i havnebyen der jernbaneferjene fra Tyskland legger til.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix

Beskjeden kom onsdag ettermiddag etter at Danmarks integrasjonsminister Inger Støjberg onsdag diskutere flyktningproblematikken med sin svenske kollega, justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson.

Landene ble enige om å diskutere nærmere etter at Sverige varslet at landet ikke kan inngå en særavtale med Danmark om flyktninger, opplyser Johanssons pressetalsmann Erik Boman.

Støjberg opplyste allerede tirsdag kveld at den svenske regjeringen avviser å inngå en særavtale om å ta imot hundrevis av flyktninger og migranter som de siste dagene har kommet til Danmark.

Flyktningene kommer med tog til Rødbyhavn på Lolland og til grensebyen Padborg på Jylland. Der blir togene stanset og flyktningene bedt om å registere seg i Danmark som asylsøkere. Det sier de fleste nei til. De vil til Sverige.

Kan holde dem i 72 timer

Dansk lov gir politiet rett til å holde flyktningene som ikke vil registreres tilbake i 72 timer. deretter må de slippes fri, og de står da fritt til å reise videre til Sverige, opplyser rikspolitiet til Folketidende.dk.

Avisen skriver at denne beskjeden allerede er formidlet til flyktningene som sitter i toget i Rødbyhavn.

Danmarks Radio melder at det allerede i kveld vil bli satt opp tog for de 200 flyktningene til København. Fra København kan flyktningene ta seg uhindret over til Sverige. Danske statsbaner avviser at flyktningene vil bli fraktet direkte til Sverige.

Stanser alle tog og ferjer

Natt til onsdag stanset dansk politi de første togvognene som kom med ferjen fra Tyskland til Rødbyhavn på Lolland. Onsdag kveld kom meldingen om at dansk politi stanser all ferje- og togtrafikk, både på Puttgarten–Rødbyhavn og på overgangen i Flensburg/Padborg på Sønder-Jylland.

Onsdag ettermiddag stengte det danske vejdirektoratet hovedmotorveien E45 fra grensebyen Padborg og nordover gjennom Jylland i begge retninger. Bilister henvises til omkjøringsveier. Årsaken er at en gruppe på rundt 300 flyktninger bega seg langs veien til fots.

Laster Twitter-innhold

Laster kart, vennligst vent...

Kartet viser de to veien som flyktninger har funnet inn i Danmark. Den ene går over land langs motorveien E45 på Jylland. Den andre er langs E47 over Rødbyhavn mot København.

Også langs motorveien E47 på Lolland går det en gruppe flyktninger til fots. For ikke å skremme dem har dansk politi innført flyforbud over motorveien.

Onsdag ettermiddag ble togtrafikken over ferjene fra Puttgarten i Tyskland stanset. Kun reisende i biler og busser fikk passere. Politiet oppgir sikkerhet og fare for kaos i Røsbyhavn som årsak.

100 lot seg overtale

Syriske flyktninger snakker med politiet på jernbanestasjonen i Rødbyhavn

Syriske flyktninger snakker med politiet på jernbanestasjonen i Rødbyhavn i Danmark. Nå har politiet stanset togtrafikken for å hindre at flere flyktninger kommer med tog fra Tyskland.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

De to første togene som ble stanset kom sent tirsdag og onsdag morgen. Om bord var det flere hundre flyktninger. Sju togpassasjerer ble pågrepet da de forsøkte å stikke av fra toget. Resten av passasjerene nekter å forlate toget.

Onsdag kveld opplyste dansk politi at de har «forhandlet ut» rundt 100 flyktninger som har sagt ja til å la seg transportere til et mottak, hvor de kan overnatte, spise og la seg registerere, melder lokalavisa på Lolland, Folketidende.dk.

Fortsatt skal det være over 200 flyktninger på det ene toget som står på stasjonen i Rødbyhavn.

Går til fots langs motorveien

Samtidig vandret flere hundre flyktninger nordover langs motorveien E45 på Sønder-Jylland. Cirka 300 flyktninger og migranter hadde forlatt en skole ved Padborg der de var innlosjert og fortsatte til fots.

Motorveien ble onsdag ettermiddag stengt i begge retninger ved Padborg Syd. Politiet arbeidet med å skaffe til veie tolker og busser for å frakte flyktningene tilbake til Padborg.

Flyktninger Rødby

Disse flyktningene har forlatt Rødbyhavn og går langs motorveien mot København og Malmø.

Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix

En annen gruppe går langs motorveien nordover fra Rødbyhavn over Lolland mot København og Malmø.

Folk strømmer til for å hjelpe

mange vil hjelpe til

Mange dansker har kommet til jernbanestasjonen i Rødbyhavn med gaver til flyktningene.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Mens flyktningene sitter i toget strømmer dansker til for å hjelpe. De har med seg mat, klær og drikke.

Dansk politi ber på Twitter om at ikke flere kommer med mat og klær nå, fordi lagrene til Røde Kors er fulle.

Laster Twitter-innhold

På ubestemt tid

Politiet har ingen formening om hvor lenge de vil holde igjen togene og passasjerene.

– Vi håper å kunne overbevise dem om at det mest fornuftige er å høre på oss og bli registrert. Men vi er også klar over at noen av dem kommer fra land der politiet ikke er like flinke til å føre dialog som vi er i Danmark, sier kommunikasjonsansvarlig Carsten Andersen i Midt- og Vestsjællands politidistrikt.

Før beslutningen ble tatt om å stenge all togtrafikk mellom Danmark og Tyskland, ankom flere ferjer med flyktninger og migranter. Om bord i en av dem var også en håndfull tyske aktivister som var med for å hjelpe flyktningene og migrantene, ifølge Danmarks Radio.

Ferja lå utenfor Rødbyhavn i flere timer før den la til kai. Det tok ytterligere tid å skille vanlige passasjerer fra det som antas å være flyktninger og migranter.

  • Flyktninger ombord på tog ved Rødbyhavn

    Flere av flyktningene som kom med jernbaneferja til Rødbyhavn i natt, nekter å komme ut, og insisterer på å fortsette reisen til Sverige.

    Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix
    Flyktninger rømte til skogs

42 kom til Malmö

Myndighetene i Malmö registrerte 42 nyankomne flyktninger og migranter natt til onsdag, et tall som beredskapsansvarlig Rexhep Hajirizi ved Migrationsverket i Malmö betegner som svært lavt.

Svenske myndigheter er nå spente på hvordan den videre tilstrømmingen blir, og viser til at det hele avhenger av utviklingen i Danmark og Tyskland. Hajirizi tror at folk kan komme til å ta seg direkte fra Tyskland til Sverige for å unngå å bli registrert i Danmark.

Et tjuetalls flyktninger rømte fra et tog som stod i Rødby i Danmark.

Rundt 20 flyktninger rømte til skogs.

SISTE NYTT

Siste nytt