NRK Meny
Normal

«Her må du hjelpe til Anne Beathe»

Da tre fylkesledere i Senterungdommen skrev en kritisk kronikk om Ola Borten Moe, brukte de motkandidaten i lederstriden som konsulent.

Tidligere utkast av kronikken

«HER MÅ DU HJELPE TIL ANNE BEATHE»: Den tidligere versjonen av kronikken viser tydelig at Ola Borten Moes (OBM) motkandidat til nestledervervet i Sp, Anne Beathe Tvinnereim, ble bedt av kronikkforfatterne om å hjelpe med argumenter i kronikken mot hennes rival.

Foto: Skjermdump

Den allerede betente lederstriden i Senterpartiet ser ikke ut til å stilne med det første.

Onsdag skrev tre fylkesledere i Senterungdommen en kronikk på NRK Ytring hvor de mener at mange av Ola Borten Moes visjoner ikke passer med kjerneverdiene i moderpartiets program.

NRK fikk kjennskap til et tidligere utkast av kronikken, hvor de tre er enda mer kritiske til å ha Borten Moe videre med i ledelsen i Senterpartiet, da debattinnlegget som ble sendt til NRK åpent viste fram alle endringene som forfatterne har gjort i dokumentet med Words «spor-endringsfunksjon».

Endringene var synlige da NRK åpnet e-posten. Senterungdommene sendte debattinnlegget direkte til journalister i den politiske redaksjonen.

Redigeringsprogrammet avslører at fylkeslederne har fått hjelp av Borten Moes motkandidat til nestledervervet, Anne Beathe Tvinnereim, til å skrive kronikken.

– Et «klart brudd» på partiets politikk

I ett av avsnittene, som ikke lenger er med i den endelige utgaven av kronikken, skrev artikkelforfatterne en direktemelding til nestlederkandidaten Tvinnereim, hvor de ber om innspill.

De spør Tvinnereim om hjelp til å formulere et punkt som viser at Borten Moes EØS-meninger er «et klart brudd» på partiets politikk (se utkastet ovenfor).

EØS. (Denne klarer jeg ikke å dokumentere ut over det jeg har blitt fortalt fra folk i regjering. Her må du hjelpe til Anne Beathe). OBM mente det var for sterkt at Senterpartiet skulle programfeste at vi ville melde Norge ut av EØS avtalen. Dette er et klart brudd på partiets politikk og blir omtrent som om nesteleder i Ap skulle være mot fagorganisering.

Utdrag fra et tidligere utkast av kronikken til de tre senterungdomslederne.

– Ikke skittent spill

Anne Beathe Tvinnereim

Kandidaten til nestledervervet i Sp, Anne Beathe Tvinnereim, innrømmer at hun ble konsultert i forbindelse med kronikken, men sier det er Senterungdommene som står for innholdet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Anne Beathe Tvinnereim (Sp) innrømmer overfor NRK at hun fikk lese kronikken fra de tre Senterpartiungdommene før den kom på trykk.

– Jeg tror jeg har gitt noen korte innspill, men jeg har ikke skrevet den. Jeg har lest den før den gikk på trykk.

Hun sier innholdet får stå for skribentenes regning, men at hun ga noen politiske innspill til punktet om EØS.

– Jeg skrev jo EØS-utvalgets rapport for Senterpartiet i fjor. Alle vet at jeg er veldig engasjert i EØS-spørsmål, sier Tvinnereim, og sier hun ikke ønsker å kommentere om hun deler kronikkforfatternes bekymring.

Nestlederkandidaten mener hun kun har bidratt med fakta i saken og diskutert politikk.

– Du frykter ikke at dette kan oppfattes som et skittent spill?

– Nei, det blir for konspiratorisk. Jeg snakker med senterungdommer hver dag. De ville skrive en kronikk om politiske veivalg, og de ville ha innspill fra meg om EØS.

– Når det er sagt, er det flott at Senterungdommen vil snakke om politikk, og ikke snakke om det du tydeligvis er opptatt av, spillet om personer. De vil snakke om politikk og Ola Borten Moe. Det syns jeg er kjempebra, svarer Tvinnereim.

Hevder Tvinnereim ikke har hatt direkte innflytelse

En av de tre kronikkforfatterne, Martha Tærud, er fylkesleder for Senterungdommen i Akershus. Hun er motvillig til å diskutere Tvinnereims rolle i forbindelse med kronikken.

– Vi kjenner henne, og prater med Anne Beathe i enkelte sammenhenger, men hun har ikke hatt direkte innflytelse på kronikken. Det kan godt hende at hun har kommet med innspill på EØS, sier Tærud.

– Det står i førsteutkastet deres «Her må du hjelpe til Anne Beathe». Hvorfor står det hvis du sier hun ikke har vært involvert?

– Det har jeg ikke noe kommentar på. Etter hva jeg har vært klar over, så har hun ikke det.

Tonet ned kritikken

I den første versjonen av kronikken skrev senterpartiungdommene at Borten Moe ikke har stått på partiets program. Dette ble senere fjernet.

– Det er utspill han har kommet med som strider med programmet, for eksempel oljeutvinningstempoet. Kronikken har vært gjennom redigering på mange forskjellige plan. Vi følte at budskapet kom tydeligere frem med de redigeringene som er gjort.

– Men dere har tonet ned kritikken noe i den endelige versjonen?

– Ja, vi så det vel ikke nødvendig å være så krasse som vi var i utgangspunktet, sier Tærud.

Ifølge Senterungdommens Akershus-leder er kronikken skrevet på vegne av de tre fylkeslederne, og ikke fra et samlet Senterungdommen.

– Det er ingenting i kronikken som går negativt på Borten Moe annet enn de politiske sakene. Disse sakene står også i partiprogrammet, sier Tærud.

(Artikkelen fortsetter under videokommentaren)

Magnus Takvam om innstilling fra valgkomiteen i Sp

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam sier det vil bli sett på som et tap for trønderne dersom Ola Borten Moe ikke gjenvelges som første nestleder.

Står fast på Senterungdommene som avsender

– Frykter du at det vil bli oppfattet i partiet at dette er en kronikk som Borten Moes motkandidat står bak?

– Nei, det er jo en kronikk utarbeidet av Senterungdommer. Selv om vi forsvarer Tvinnereims ståsted vil jeg anta at folk ser forskjell på det. Å støtte en kandidat og å være en kandidat er forskjellige ting, sier Tærud.

Hun legger til at det ikke er noe i kronikken «som vil komme som et sjokk på noen», og at hun derfor heller ikke er redd for at kronikken skal oppfattes om et skittent spill i lederkampen.

– Men likevel, når Tvinnereim åpenbart da har vært del av prosessen?

– Jeg vet ikke hva du sikter til når du sier involvert.

– At hun sier til oss at hun har både lest den og gitt innspill?

– Det vet jeg ikke hva jeg skal svare på. Jeg visste ikke at hun var bedt om å komme med innspill, sier Tærud.

Leder for Senterungdommen i Buskerud, Per Fossen Hals, bekrefter at de ba Tvinnereim om hjelp til kronikken.

– Det var naturlig å spørre henne om å hjelpe oss fordi hun har faglig tyngde når det gjelder EØS, sier Hals.

Han sier hun fikk tilsendt hele utkastet for å komme med innspill, og at hun kun ga innspill på delen som handlet om EØS.

– Vi ønsker å diskutere politikken vår først og fremst, ikke personer, legger han til.

Valgkomitemedlem: Skuffet og lei meg

– Jeg er overrasket og skuffet, særlig fordi det har kommet så mange beskyldninger om arbeidsmetodene til de som har jobbet for Ola, sier valgkomitemedlem Bjørn Arild Gram.

– Kanskje viser NRKs avsløring et nokså gjennomført arbeid for å snakke ned partifeller, sier han.

Gram har vært del av flere sentrale prosesser i Senterpartiet. Trønderen var med i evalueringsutvalget etter partiets dårlige valg. I rapporten fikk både Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe kritikk for dårlig samarbeid i ledelsen.

Han har også vært med i programkomiteen og nå sist i valgkomiteen, der han går inn for å gi Ola Borten Moe vervet som 1. nestleder og Anne Beathe Tvinnereim som 2. nestleder. Han er en del av partiet som kjemper hardt for at Ola Borten Moe skal få fortsette.

– Det er ingen tvil om hvem jeg støtter, men jeg har også mye bra å si om Anne Beathe.

– Kunne påvirket valgkomiteen

Gram han mener Tvinnereims samarbeid med Senterungdommen om en kritisk kronikk om Ola Borten Moe, sår tvil om hennes egenskaper som lagspiller. Det har ifølge Gram, vært veldig viktig for flertallet i valgkomiteen som vil vrake Borten Moe.

– Dersom dette hadde vært kjent tidligere, kunne det kanskje ha påvirket noen i valgkomiteen.

– Tror du noen hadde endret mening om å gå for Tvinnereim som 1. nestleder?

– Det vet jeg ikke. Men jeg tror mange vil tenke gjennom det denne saken viser.

Gram hevder han sjelden uttaler seg om annet enn politikk når han snakker om Senterpartiet. Nå oppfordrer han partifeller til å roe seg ned.

– Jeg har aldri før deltatt i offentlige debatter om interne forhold i partiet, men dette gjør meg veldig betenkt og skuffa.

– Burde hun ha sagt nei til å komme med innspill til kronikken?

– Dersom sentrale kandidater har synspunkt på andre kandidater eller deres standpunkt, kan de si det selv.

Ola Borten Moe ønsket ikke å kommentere saken overfor NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger