NRK Meny
Normal

Bruker 3,3 prosent av oljefondet

Når statsbudsjettet legges frem i dag blir det kjent at oljefondet snart runder fire tusen milliarder kroner. Regjeringen bruker 3,3 prosent av oljefondet når de legger fram statsbudsjettet i dag.

Statsbudsjettet for 2013 legges fram i dag, mandag 8. oktober. Fra klokken 10.00 kan du følge talen fra finansminister Sigbjørn Johnsen direkte på NRK.no.

Se direkte når finansminister Sigbjørn Johnsen legger frem statsbudsjettet klokken 10.

For første gang har vi nær fire statsbudsjett på bok. Det tilsvarer til sammen rundt fire tusen milliarder kroner. Av denne summen vil 125 milliarder bli brukt til årets statsbudsjett, etter det NRK erfarer. Det tilsvarer 3,3 prosent av fondet.

Tidligere ble det meldt at 3 prosent av fondet, cirka 116 milliarder kroner, skal brukes til å dekke inn statens utgifter.

Fremdeles er bruken av oljefondet godt innenfor handlingsregelen, som begrenser statens uttak fra oljefondet til fire prosent.

Johnsen forlater sitt hjem dagen for fremleggingen av statsbudsjettet. – De fleste vil se at vi er i en privilegert situasjon, sier han om budsjettet.

– De fleste vil se at vi er i en privilegert situasjon, sa Johnsen om budsjettet da han forlot sitt hjem mandag morgen.

Tilsvarer fire statsbudsjett

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) kaller det et stramt budsjett. Men utgiftene øker fordi han kan lene seg på et rekordstort oljefond.

– Det blir et bra budsjett, som passer godt til den situasjonen Norge er i nå, og når vi ser på den utviklingen som er i mange land i Europ, sier Johnsen til NRK.

– Er dere ekstra raus med pengene siden det er valg til neste år?

– Det er et balansert og godt budsjett. Om det er valgår eller andre år, så må vi prøve å lage et statsbudsjett som er slik at det passer den økonomiske utviklingen vi har i Norge sett i lys av det som skjer rundt oss.

Neste år blir oljefondet like stort som fire statsbudsjett.

Teoretisk sett har vi nok til fire år uten skatter, tobakksavgifter, formueskatt, moms eller andre inntekter for staten.

Slik blir det selvsagt ikke. Men fire tusen milliarder er et høyt beløp, tre ganger så mye som når de rødgrønne kom til makten.

Tør ikke bruke fire prosent

Jens Stoltenberg sitt handlingsrom øker med alle nullene.

De fire prosentene politikerne mener er forsvarlig å ta ut er i kroner nå tre ganger så mye penger som da de rødgrønne overtok.

Politikernes selvpålagte regel for bruk av oljepenger, sier at fire prosent av oljefondet kan fylles på statsbudsjettet hvert år.

Men regjeringen tør ikke å bruke mer enn tre prosent av det store oljefondet.

– Det er en stor sum, men det tilsvarer ikke mer enn verdien av det vi produser her i landet i underkant av halvannet år. Det viser hvor viktig det er at vi skiller mellom opptjening og bruk av oljeinntekter, og at vi forvalter de store verdiene på en god måte, sier Jens Stoltenberg til NRK.

Les også:

Lover tidenes transportløft

Røde Kors: – Nødnettet kan bety forskjellen på liv og død

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger