Hopp til innhold

Brudd i meklingen: Lærerstreiken fortsetter

Partene kom ikke til enighet søndag. Kunnskapsministeren sier at situasjonen blir mer alvorlig for hver dag som går.

Mats Ruland

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland gir ikke opp – til tross for nytt brudd søndag.

Foto: KSENIA NOVIKOVA / NRK

– Da kan jeg dessverre meddele at vi dessverre ikke har kommet frem til en løsning i disse forhandlingene, sier riksmekler Mats Ruland søndag ettermiddag.

Kunnskapsminister Tonje Brenna omtalte fredag situasjonen som alvorlig. Søndag mener hun at situasjonen stadig blir mer alvorlig.

– Det er beklagelig at partene ikke har kommet til enighet. For hver dag som går, blir situasjonen mer alvorlig for elevene, sier kunnskapsminister Tonje Brenna til NTB.

Tonje Brenna

Kunnskapsminister Tonje Brenna.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

– Det er fortsatt partenes ansvar å finne en løsning. Arbeids- og inkluderingsdepartementet følger med, som ved alle arbeidskonflikter, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen til NRK.

Ruland sier at partene oppriktig har gjort et forsøk, men dessverre ikke har klart å finne en felles plattform.

– Slik situasjonen er nå, med den avstanden som er mellom partene, så har jeg ikke noe grunnlag til å legge frem en skisse til en løsning heller, sier Ruland.

Det er foreløpig ikke planlagt nye møter.

– Vi kommer ikke til å gi opp dette arbeidet. Dette er en konflikt som må løses – det er en alvorlig situasjon. Mange barn har nå stått lenge uten undervisningstilbud, sier Ruland.

– Nå er grensen nådd

– Nyheten om brudd i meklingen og at lærerstreiken fortsetter gjør meg dypt bekymret, sier Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse

Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Foto: Patrick da Silva Saether

Det er økning i henvisninger til spesialisthelsetjenesten, ifølge Gundersen. Hun mener arbeidsdepartementet må om gå inn for tvungen lønnsnemd.

– Nå er grensen nådd, mener vi. Barna taper. Retten til læring og retten til streik er i helspenn. Presset på den psykiske helsen er enorm for mange. Det rapporteres om flere skoler som ber om unntak fra streik, skriver Gundersen i en pressemelding.

Barneombud Inga Bejer Engh mener lærerstreiken vil kunne føre til et etterslep på læring som det ikke blir mulig å ta igjen. Hun ber regjeringen ta et valg.

– I løpet av de neste dagene må regjeringen sørge for å ha et godt beslutningsgrunnlag for å vurdere om de skal gripe inn i konflikten eller ikke. Vi er kommet dit at regjeringen må vise hva de vekter høyest slik situasjonen er nå, streikeretten eller barns rettigheter. En langvarig streik i etterkant av en pandemi gjør at vi nå er i en helt særegen situasjon, skriver barneombud Inga Bejer Engh i en epost til NTB.

Barneombod Inga Bejer Engh.

Barneombud Inga Bejer Engh.

Foto: Roar Strøm / NRK

Krevende for regjeringen

Politisk kommentator i NRK, Tone Sofie Aglen, sier at få eller ingen egentlig trodde på en løsning i helga.

– Men det har vært viktig, særlig for regjeringa, å vise at man har prøvd alt, sier Aglen.

Tone Sofie Aglen

Politisk kommentator i NRK, Tone Sofie Aglen.

Foto: NRK

Hun sier det vil være krevende for regjeringen å gripe inn i streiken.

– Samtidig er det nok ennå mer krevende å se på at norske skolebarn, etter to pandemiår, går inn i høstferien uten å ha vært på skolen. Så jeg tror nok det går mot en tvungen lønnsnem tidlig kommende uke.

– Vil ikke finne seg i dette lengre

Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, var svært skuffet etter forhandlingsbruddet.

– Jeg er en representant for 190.000 lærere, som setter meg til forhandlingsbordet for n'te gang med en arbeidsgiver som ikke har nødvendige mandat til å komme oss i møte. Det vil innebære at lærerne vil også være lønnstapere i årene som kommer, og det er helt uakseptabelt, sier Handal.

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal.

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal mener KS må få på plass et videre mandat i forhandlingene.

Foto: William Jobling / NRK

– Jeg tror folk må forstå at norske lærere vil ikke finne seg i dette lengre. Dette går ikke, det må ta slutt, og det er (Tor Arne) Gangsø og KS nødt til å forstå. Han trenger et annet mandat for å avslutte denne konflikten.

– Hva slags mandat?

– Han trenger et videre mandat for å komme oss i møte, slik at ikke lærerne er lønnstapere også i fremtiden.

– Trist dag

Både KS og lærerorganisasjonene har sagt at de vil holde fram så lenge det er håp om å finne en løsning på konflikten som har vart siden 8. juni.

– Det er en trist dag. Vi har jobbet hardt og strukket oss svært langt. KS hadde håpet å finne en løsning på streiken slik at elevene kunne komme tilbake til skolen, sier arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS.

Arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø

Arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø, sier det er en trist dag.

Foto: Fotograf Johnny Syversen

– Norsk Lektorlag beklager på det sterkeste at vi ikke klarte å komme i mål. Vi har forsøkt å være konstruktive inn i denne prosessen, sier Helle Christin Nyhuus, leder av Norsk Lektorlag.

Trapper opp streiken

Norsk Lektorlag er skuffet over at det ikke er mulig å komme lenger etter 112 dager med konflikt, skriver de i en pressemelding.

– Dette er en svært alvorlig situasjon, og vi beklager på det sterkeste at vi ikke klarte å komme i mål denne helgen heller. Vi opplever en arbeidsgiver som ikke har tatt denne streiken eller streikegrunnlaget alvorlig, sier Nyhuus.

Helle Christin Nyhuus

Helle Christin Nyhuus i Norsk Lektorlag.

Foto: Fartein Rudjord

Dette betyr at streiken fortsetter. I morgen 26. september trappes streiken opp med uttak på Thor Heyerdahl videregående skole og på Ås videregående skole.

– Våre medlemmer er fortsatt motiverte og mener at dette er en viktig kamp for fremtidens skole. Samtidig er vi sterkt berørt av alle elever som ikke får undervisning. Dette må KS ta sin del av ansvaret for, sier Nyhuus.

AKTUELT NÅ