Hopp til innhold

Breivik var på konejakt i Hviterussland

Anders Behring Breivik hevder at han dro til Hviterussland, angivelig for å delta på en treningsleir med andre høyreekstreme. Men i avhør har flere vitner fortalt at han skulle møte en kvinne han hadde truffet via kontaktannonser på internett.

Anders Behring Breivik og nettdating-side

På denne netttjenesten hadde Anders Behring Breivik konto, og det var gjennom den han kom i kontakt med en kvinne i Hviterussland.

Foto: skjermdump, Politiet

NRK kjenner til at flere personer har forklart at formålet med Breiviks reise til Hviterussland var å møte en kvinne ved navn Natasha eller Nadia.

Den siktede skal ha fått kontakt med kvinnen via et nettsted som formidler kontakt mellom øst-europeiske kvinner og vestlige menn, og i 2005 dro Breivik til Hviterussland for å møte henne.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby bekrefter at Breivik traff kvinnen i Hviterussland.

Foto: Kjell Herning / NRK

– Vi kan bekrefte at han var i Hviterussland for å treffe en kvinne. Det var snakk om en hviterussisk kvinne som var bosatt der, og han var der i noen dager før han returnerte til Norge, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NRK.

Tidligere har hviterussiske myndigheter bekreftet at Anders Behring Breivik var i landet 4. til 11. mars 2005, men anonyme kilder i sikkerhetsmyndighetene i landet skal også ha sagt at massemorderen har besøkt landet hele tre ganger.

Kraby forteller at Breivik kom i kontakt med kvinnen i Hviterussland via en nettside.

Vet du noe om terrorsaken som kan være interessant for NRKs journalister? Send et tips!

Påstander om treningsleir

Breivik nevner Hviterussland flere ganger i sitt såkalte manifest. Terroristen peker på hvilke nasjonalistiske krefter som finnes i landet.

Landet pekes også på av Breivik som et utenfor-land, og et land som har måttet lide fordi de har turt å stå på siden av blant annet EU. For slik han ser det burde flere turt akkurat det, men få gjør det etter hans vurdering.

– Til og med Serbia valgte å underkaste seg dominansen i stedet for å risikere å ende opp som et nytt Hviterussland, skriver Breivik og peker på landet der han har trukket fram nasjonalistiske krefter.

Etter at myndighetene i Hviterussland bekreftet at Breivik hadde vært der gikk nasjonalistiske krefter ut i lokale medier og fortalte om trening Breivik skal ha fått der.

– I vår, mens han jobbet med å forbedre terroristangrepet, besøkte han Minsk, hvor han også trente i hemmelige terrorleire, sa Mikhail Resjetnikov til den hviterussiske avisa Gazeta.

Han er leder for Partiet for de hviterussiske patriotene.

Les også: Bekrefter Breivik-konto i skatteparadis

Også i avhør skal Breivik ha fastholdt at han var på treningsleir for å lære strids-teknikker, men politiet har gjennom sin etterforskning ikke klart å finne noen holdepunkter for at dette er sant.

– Vi har forsøkt å ettergå de opplysningene, men vi har ikke funnet noe som bekrefter det så langt, sier Kraby til NRK.

Er det mer sannsynlig at han var der for å treffe en kvinne?
– Ja, det er mer sannsynlig, sier Kraby.

Nettsted bekrefter Breivik-profil

NRK har opplysninger om at Anders Behring Breivik brukte en nettbasert formidlingstjeneste for å komme i kontakt med kvinner i Øst-Europa.

Netttjenesten reklamerer med at de har skapt familier og ekteskap mellom vestlige menn og øst-europeiske kvinner i over 10 år.

Gjennom denne tjenesten, som også har lokale agenter i flere land, kom han i kontakt med kvinnen han møtte i Hviterussland, og senere fikk besøk av i Oslo.

Mannen som står bak formidlingsnettverket, bekrefter at Anders Behring Breivik finnes i deres register.

– Jeg kan bekrefte at han hadde en konto i våre systemer, sier mannen som er administrator for netttjenesten.

Nettdatingside - brukt av Anders Behring Breivik

Siden gir brukerne søkemuligheter etter kvinner fra Øst-Europa.

Foto: skjermdump

Han forteller at han startet formidlingstjenesten i 1997 fordi han så at mange tilsvarende sider utnyttet sine kunder. Tjenesten gir informasjon om ekteskapsinngåelse, krever ekte identitetspapirer for bruk og tar en årlig avgift fra de som vil bruke den.

– Jeg er svært lei meg for hendelsene som rystet Norge i juli 2011. Landet deres ble offer for terror som mange andre land, og jeg håper dere kan komme gjennom sorgen og få fram sannheten om hva som skjedde, sier administratoren av nettsiden til NRK.

Hviterussisk kvinne på besøk i Oslo

Etter turen til Hviterussland forteller flere personer i Breiviks omgangskrets at han viste de bilder av kvinnen og at han syntes kvinnen var pen.

NRK har opplysninger om at kvinnen en stund senere besøkte Breivik da han bodde alene i en 2-roms leilighet på Frogner i 2005. Noe også politiet bekrefter.

– Like etter besøket til Hviterussland kom kvinnen til Norge, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

En nær venn forteller at han også møtte Natasha eller Nadia flere ganger sammen med Breivik på restauranter i Oslo.

Les også: Breivik var fristet til å fortelle venner

Men etter det NRK kjenner til var ikke besøket vellykket.

Brevik skal ha fortalt at hun var altfor opptatt av å bruke pengene hans på shopping, og at hun klaget på at at leiligheten hans var for liten.

Venner sier i avhør at Breivik kalte henne en «golddigger» og at han sendte henne hjem noen dager før hun egentlig skulle reise tilbake til Hviterussland.

Har ikke avhørt kvinnen

Norsk politi sier at de vet hvem kvinnen Breivik hadde kontakt med er, og de ønsker å avhøre henne.

– Vi mener vi har kartlagt hennes identitet, men vi har så langt ikke avhørt henne og er interessert i å gjøre det så fort vi finner ut hvor hun bor nå, sier Kraby.

Hvorfor vil dere avhøre henne?
– Alle personer som har hatt en nær kontakt med siktede er viktig for oss. Det gjelder selv om det er snakk om forhold som går mange år tilbake i tid, som dette forholdet i 2005. Dette fordi det kan være interessant når vi skal kartlegge hans planleggingsfase, sier Kraby.

Avhørsrom politihuset i Oslo - stoler

I avhørsrommet på politihuset i Oslo har kvinnebesøket vært tatt opp.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Politiet har også gjort kontakten med kvinner Hviterussland til et tema i avhør. Breivik skal ha blitt spurt om sine reiser, og da også om kontakten med en kvinne i Minsk.

Hva svarer Breivik om denne kvinnen i avhør?
– Han har bekreftet at det har vært kontakt, og at det ikke ble noe av noe videre forhold, svarer Kraby.

NRK kjenner til at kvinnen for tiden befinner seg i USA.

Politiet jobber nå videre med å få til et avhør med kvinnen Breivik traff gjennom netttjenesten som formidler kontakt og til slutt ekteskap øst-europiske kvinner.

– Vi må kartlegge nøyaktig hvor hun bor. Vi har informasjon om det, men den må verifiseres slik at vi kan ta kontakt med det aktuelle landet for å få gjennomført et avhør der, sier politiadvokaten.

AKTUELT NÅ