Hopp til innhold

Bøyer av for presset

Jens Stoltenberg godtar mer tvungen biodiesel i vanlig diesel.

Jens Stoltenberg

GIR ETTER: Regjeringspartnere, fagforening og miljøbevegelse har kritisert Jens Stoltenbergs avgift på Biodiesel. Nå snur han.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Det kom frem da statsminister Jens Stoltenberg talte på landsmøtet til Fagforbundet.

Les også: Løpet kjørt for avgift på biodiesel
Les også: Mektig bergenser refser Jens
Les også: Svikter grøne arbeidsplassar
Les også: - Et slag i ansiktet

– Det har vært mye diskusjon om biodiesel. Vi skal beholde avgiften. Autodieselavgiften gir 16 milliarder kroner i inntekter. Det er riktig at vi har denne typen avgifter fordi det er viktig ettersom dette påfører samfunnet utgifter i form av ulykker og lokal miljøforurensing, sa Stoltenberg.

Gjennom å øke den tvungne andelen biodiesel i drivstoff fra dagens 2,5 prosent til 5 prosent. Det skal sikre en bærekraftig utvikling for selskapene som skal produsere biodiesel.

I form

Men han begynte ikke på biodiesel. Statsminister Jens Stoltenberg begynte med å rose Fagforbundets fremmøtte medlemmer.

– Dere er representanter for de som har bygget, som utvikler og driver den norske velferdsstaten. Enda viktigere er de som har valgt dere. Det må dere, og jeg, ta inn over oss.

Så hyllet han Fagforbundet som en kvinnebevegelse og forbundets leder Jan Davidsen.

– Det er bedre å ha ham innenfor enn utenfor, så jeg har alltid støttet gjenvalg av Jan. Og for å ta livet av en mulig misforståelse, for dette er slik man sier når folk går av, så må jeg legge til at jeg ser frem til videre og fortsatt samarbeid, sa Stoltenberg til almenn latter fra salen.

Fellesskap, fellesskap, fellesskap

Statsministeren la også vekt på at den rødgrønne regjeringen ikke har tro på at enhver er sin egen lykkes smed.

– Det overordnede vi skal gjøre er å arbeide for at de viktigste oppgavene i samfunnet løses best i fellesskap. Det skal vi forfølge hver eneste dag. I de aller fleste land er det ikke slik, sa Stoltenberg.

Han lovet mer penger til kommunene, mer til helse og mer til skole. Han advarte imidlertid mot å tro at veksten kommer til å bli like stor som den har vært de foregående årene.

Stoltenberg sa også at offentlig sektor må se på hvordan de organiserer virksomheten sin.

Sykelønnsordningen

Statsministeren tok også tak i ett av temaene som har vært heftigst debatert i mediene den siste tiden; sykelønnsordningen.

– Situasjonen er følgende: Noe av det fineste vi har er trygghet for lønn under sykdom. Det skal vi fortsatt sikre. Vi skal ha et inkluderende arbeidsliv der mange av dem som ofte er syke er i arbeid. Men... Vi må også diskutere hvorfor vi har så stor økning i sykefraværet. Det er et trehodet problem; det er et problem for den sykemeldte, det er et problem for virksomhetene og det er et problem fordi det rammer fellesskapet. Det koster en del milliarder kroner.

AKTUELT NÅ