Hopp til innhold

Sterkere republikansk oppslutning ga børsjubel i USA

Senatet ligger an til fortsatt republikansk overtak.

Financial Markets Wall Street

KRAFTIG OPPGANG: Det uavklarte valgresultater har gitt svingninger i finansmarkedene onsdag. I USA har børsene på Wall Street steget kraftig.

Foto: Courtney Crow / AP

Børsene i USA svarer med sterk oppgang etter valgskredet til demokratene uteble. Slik så de toneangivende indeksene ut ved stenging onsdag:

  • Den teknologitunge indeksen Nasdaq er opp 3,85 prosent.
  • Den bredere S&P 500 stiger 2,20 prosent.
  • Den industritunge indeksen Dow Jones stiger 1,34 prosent.

Onsdag var historisk én av de sterkeste børsdagene etter en valgdag. Oppgangen var sterkere halvveis ut i handelsdagen. Da lå Dow Jones an til den sterkeste valgoppgangen siden republikanske William Mckinley vant mot demokratenes William Jenning Bryan i 1900, ifølge Marketswatch.

Senatet kan holde presidenten i sjakk

Fortsatt er det uavklart om demokratenes Joe Biden eller republikanernes Donald Trump vinner presidentvalget.

Men markedet retter øynene mot sammensetningen av folkevalgte i Kongressen. I ett av kamrene, Senatet, er 35 av 100 seter på valg.

De sterke meningsmålingene for demokratene er gjort til skamme, og republikanerne ligger an å beholde flertallet i Senatet.

Det betyr at republikanerne kan sette kjepper i hjulene for Bidens finanspolitikk som eventuell president.

Biden har blant annet gått inn for å øke skatten for amerikanere som tjener over 400.000 dollar i året. I tillegg har han varslet å skattlegge og regulere teknologiselskaper hardere.

– Hvis man ender opp med for eksempel underhuset dominert av demokrater, og republikanere som nok en gang har Senatet, kan det bli en fastlåst situasjon for å få utformet økonomisk politikk, sa sjeføkonom Kari Due-Andresen onsdag morgen til NRK.

Erica Blomgren i SEB i Oslo.

Sjefstrateg i SEB, Erica Dalstø.

Foto: Lise Åserud / NTB

Bommet på målingene

Meningsmålingene er viktige for aktørene i finansmarkedene. Storbanken JP Morgan trodde det skulle bli «det mest stabile valget i moderne historie».

Investorene hadde veddet på at Biden vinner ved å kjøpe aksjer i selskaper innen fornybar energi, ifølge Washington Post. Teknologiselskaper ble priset ned i frykt for demokratisk flertall i Senatet.

Mange festet lit til at målingene i år skulle være mer treffsikre fordi tallknuserne har tatt flere forbehold.

– Nok en gang blir man skeptisk til meningsmålinger. For markedene er denne usikkerheten det verste som kunne skje. Man hadde håpet på et klart utfall, sa Due-Andresen.

Foretrekker Trumps finanspolitikk

Amerikansk økonomi er i en dyp bølgedal, i likhet med resten av verden. 8 prosent av amerikanerne er arbeidsløse, og verdiskapningen har falt i år.

Meningsmålingene i forkant har vist at amerikanerne har sterkest tro på at Donald Trump er den beste presidenten til å håndtere økonomien.

I den siste målingen til NBC News denne uken, fortrekker halvparten av de spurte finanspolitikken til Trump.

Sjefstrateg i Seb, Erica Dalstø, forteller at Trump har klart å bygge seg et sterkt omdømme som en tøff forhandler og en dyktig forretningsmann.

– Han er i en spesiell situasjon med den økonomiske nedgangen som vi nå ser og som trigges av pandemien. Men han har klart å unngå å få skylden for den økonomiske nedgangen som USA nå står i, sier hun til NRK.

– Lengste oppgangen i nyere tid

Under Trump har mange fattige amerikanere fått bedre økonomi, og børsene steg kraftig inntil pandemien skapte et krakk i markedet i mars.

I fjor høst sank ledigheten til laveste nivå på 50 år, og lønnsveksten har gått opp de siste fire årene. Det gjelder særlig blant lavere utdannede amerikanere, som ellers har sett lønnsgapet øke de siste tiårene.

– Inntil koronakrisen var det ingen tvil om at Trump hadde med seg en medgangsbølge i økonomien. USA var faktisk inne i den lengste økonomiske oppgangen i nyere tid. Arbeidsledigheten kom ned på veldig lave nivåer, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Kjersti Haugland

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Venter på krisepakke

USA er verdens største økonomi, og usikkerheten påvirker derfor finansmarkedene over hele verden.

Oppgangen startet allerede i Asia i natt, da det ble klart at sittende president Donald Trump ville gjøre et langt sterkere valg enn ventet etter at han vant den viktige vippestaten Florida.

Mens vi venter på et tydelig valgresultat, kan det bli en humpete vei på børsen, tror Due-Andresen.

– Usikkerhet er dårlig for markedet. Vi kan nok se en del store utslag opp og ned på flere markedsindikatorer den nærmeste tiden, som et uttrykk for at man er usikker på resultatet, sier hun til NRK.

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken

Sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen.

Foto: Handelsbanken Norge

I tillegg til kampen om presidentvervet, vil valget også avgjøre sammensetningen i de folkevalgte forsamlingene i Kongressen, Representantenes hus, og 35 av 100 seter i Senatet.

Det er ventet at et klart demokratisk flertall i begge kamrene vil gi fortgang i arbeidet med å vedta en gigantisk krisepakke. Den skal hjelpe den koronarammede amerikanske økonomien.

God dag på Oslo Børs

Oslo Børs hadde også en sterk dag. Hovedindeksen steg 1,47 prosent.

I Europa steg alle de store indeksene, og Dax-indeksen i Frankfurt endte dagen med 1,95 prosent oppgang.

Også kronen og oljen har hatt en dag med svingninger, som ofte er tilfellet når det er økonomisk usikkerhet.

Onsdag startet med et relativt kraftig kronefall mot dollar, før valutaen vår hentet inn store deler av fallet utover ettermiddagen. I 16-tiden var kronen tilbake på samme cirka nivå som dagen før.

Oljeprisen falt i morgentimene til under 40 dollar fatet, men er i kveld opp 2,3 prosent til 41 dollar.

AKTUELT NÅ