NRK Meny
Normal

Bjurstrøm har mye å svare for i dag

Opposisjonen på Stortinget forventer at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har en konkret plan for forbedringer i NAV.

Hanne Bjurstrøm

Hanne Bjurstrøm og NAV-ledelsen møter til høring i Stortinget i dag.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Køer, feilutbetalinger, mangelfull oppfølging og for lav kompetanse er noe av det NAV-ledelsen og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm må svare for når Stortinget kaller dem inn på teppet i dag.

Dagens stortingshøring må gi svar på hvorfor NAV ikke fungerer godt nok for brukerne, slik Riksrevisjonen har påpekt flere ganger.

– Jeg forventer at den nye statsråden i dag kommer med en plan, både for de akutte tiltakene som må settes inn blant annet for å unngå feilutbetalinger, og en mer langsiktig gjennomgang av systemet, krever Per-Kristian Foss (H).

Per-Kristian Foss

Per-Kristian Foss forventer at arbeidsministeren kommer med både en akutt og en mer langsiktig plan for Nav i dag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Det er noe med NAV-systemet som rett og slett ikke fungerer, sier han.

Kritikkverdig

I 61 undersøkte saker har søkere fått nær 10 millioner kroner feilaktig utbetalt av NAV i 2008, skriver Riksrevisjonen. Slike funn er spesielt kritikkverdig, mener Hans Olav Syversen (Krf).

– Jeg synes det viktigste er hvorfor man har ignorert flere advarsler fra Riksrevisjonen om at man har et system som ikke kan fange opp for eksempel feilutbetalinger i ytelser, sier han.

– Vil ha umiddelbar virkning

Riksrevisjonen har kritisert NAV gjentatte ganger. Foss og Syversen er enige om at Stortinget ikke tåler enda en reprise.

– Vi må se umiddelbar virkning. Vi tåler ikke en ny rapport fra Riksrevisjonen som den vi nå har høring om, sier Syversen.

– Forventningen om at noe skjer i dette året, at vi rett og slett har det hele på plass i løpet av dette året, er et minimumskrav, sier Foss.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger