Hopp til innhold

Sykkelpresidenten overså rådene: – Trist at vi taper millioner

Sykkelforbundet betalte 1 million kroner for rapport som pekte på valutarisiko, men hørte ikke på den. Så gikk sykkel-VM på en skikkelig valutasmell.

Pessekonferanse om Sykkel-VM

OVERSÅ RAPPORT: Harald Tiedemann Hansen betalte én million kroner for en rapport som oppfordret til valutasikring.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen, Tor Erik H. Mathiesen / NTB scanpix

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har fått kritikk for at sykkel-VM ble påført flere millioner kroner i ekstraregning fordi han ikke sikret seg mot kronefall.

Nå viser det seg at Sykkelforbundet i 2013 brukte 1 million kroner på en risikorapport, som pekte på nettopp valutarisikoen ved arrangementet.

– Hvorfor valgte dere å ikke valutasikre?

– Hva skulle vi sikre? Vi visste jo ikke om vi fikk VM. Da vi fikk VM var euroen oppe i nesten ni kroner. Det skjedde på de to årene vi ikke visste om vi fikk VM, sa Tiedemann Hansen til NRK i forrige uke.

Men ifølge Norges Banks valutatall var eurokursen 8,2 da Bergen fikk VM i september 2014. Nå er kursen 9,4.

Og NCF skylder fortsatt Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) 2 millioner euro.

– Vi vet jo enda ikke hvordan regnestykket blir seende ut, men man ligger utvilsomt an til å måtte ta et tap på valuta, sier Bjørn Hamre, som er tidligere president i Norges Cykleforbund, finansmann, og som selv, flere ganger, anbefalte ledelsen i Sykkelforbundet å valutasikre seg før VM.

Uten å bli hørt.

– Det er trist. Det er alltid trist for et særforbund å tape penger man kunne ha unngått å tape.

Bjørn Hamre

ADVARTE: Bjørn Hamre sa tidlig fra at man burde valutasikre seg.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Overså rådene

17. april 2013 fikk ledelsen i Sykkelforbundet rapporten «Kvalitetssikring av kostnadsbudsjett for Sykkel-VM i Bergen 2017» fra Det Norske Veritas på bordet. Den identifiserte tre kilder til mulige kostnadssprekk ved å arrangere sykkel-VM.

Valutarisiko ble trukket frem som en av tre kostnadsrisikoer.

– Hvor mye kostet rapporten?

– Rundt 1 million kroner, over flere år, sier Tiedemann Hansen.

Likevel valgte styret i Norges Cykleforbund å overse rapporten, og valutasikret ikke.

Det kan komme til å koste norsk sykkel dyrt.

– Valutasikring er som en forsikring. Man kjøper en rett til en gang i fremtiden å betale en viss kurs for et gitt volum. Det var det ikke så dyrt å gjøre dette, forteller Hamre, som til daglig jobber i KLP.

– Ingen kan spå hvordan krona vil variere seg mot internasjonale valutaer, men på dette tidspunktet var krona veldig sterk, og det er nettopp da man bør prøve å sikre seg. Jeg tok opp temaet ved flere anledninger på Sykkeltinget, sier den tidligere sykkelpresidenten.

Folkefest på Landås under sykkel-VM

DYR FOLKEFEST: UCI krevde 7,5 millioner euro for sykkel-VM i Bergen. Uten valutasikring har det etter hvert blitt en svært dyr regning for Norges Cykleforbund.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Umulig å sikre

I forbindelse med VM i Bergen fikk Sykkelforbundet en lisensregning fra UCI, som skal ha vært på 7,5 millioner euro. Med kursen fra september 2014, ble dette 61,5 millioner kroner.

Men med stadig svekkelse av den norske krona, og uten valutasikring, har regninga sakte, men sikkert blitt mye større.

Ifølge Tiedemann Hansen har de fortsatt til gode å betale 2 millioner euro. Bare det er over 2 millioner kroner tapt med dagens valutakurs.

Ser dere i ettertid at dere burde ha valutasikret?

– Nei, hva skulle vi stille i sikkerhet? Vi hadde ingen penger, vi hadde ingenting, ingen tilskuere, vi visste jo ingenting. Så det blir bare å spekulere, men på det tidspunktet hadde vi ingen mulighet til å gjøre noen verdens ting, hevder Tiedemann Hansen.

– Jeg følger ikke helt Tiedemann Hansens resonnement. De burde kanskje ha hørt på dem som sa at man burde ha valutasikret. Man kan alltid annullere en slik opsjon underveis, forteller Hamre.

Et enormt paradoks

Hamre kom inn som sykkelpresident etter VM i Oslo i 1993, som endte i økonomisk katastrofe for Norges Cykleforbund. Han var med på å bygge opp igjen økonomien til forbundet.

– Man har hatt fryktelig mange gode år i norsk sykkel. Det var bygget opp en god kapital. Det man risikerer nå er at ting blir nullstilt igjen Ressursene risikerer å gå med i forpliktelsene knyttet til sykkel-VM, som så absolutt var en fantastisk folkefest og en sportslig kjempesuksess, så det er et enormt paradoks.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger