Hopp til innhold

- Han brukte statsminister-makta til å lyve

Venstres avtroppende partileder, Lars Sponheim, tok et oppgjør med politiske motstander, og slet flere ganger med følelsene under partiets Landsstyremøte.

Video nsps_upload_2009_10_2_17_40_42_3102.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Vi tapte valget, jeg tapte valget og det tar jeg ansvar for. Jeg beklager dette, unnskyld, sa Sponheim fra talerstolen.

– De ga oss issprøyta

Venstre gjorde et katastrofevalg, og havnet under sperregrensen. De gikk fra åtte til to mandater på Stortinget. Partileder Sponheim kom selv ikke inn, og valgnatten tok han ansvar og trakk seg. I kveld var han tilbake og tok et oppgjør med de som beskylte partiet for løgn.

– Vi gjorde hva vi kunne for å møte beskyldningene mot oss fra blant annet Jens Stoltenberg, sa Sponheim og fortsatte.

– Etter Klassekampen-oppslaget om at Venstre ikke var til å stole på i forhold til Frp, brukte Stoltenberg nærmest statsminister-makta si til å lyve, og det reagerte jeg voldsomt på og ville gjerne møte han ansikt til ansikt, men han bare feiga unna og tilbøy alle mulig slags statsråder, men tilslutt trakk han beskyldningene tilbake, men de hadde allerede stukket frem hånda og gitt oss issprøyta, sa Sponheim og understreket at han hele tiden har sagt og ment at Venstres livspolis var at Frp ikke skal komme i regjering.

– Det var vondt, noe av det verste bortsett fra å tape valget, var å ikke bli trodd, sa en følelsesladet Sponheim.

Angrer på to ting

– For det er to ting jeg angrer på, for det første skulle jeg ha vært enda tydeligere på at vi nok avstand fra Frp og Siv Jensen. Vi skulle ikke godtatt at våre motstandere sådde tvil om dette, for det andre så skulle vi aldri ha tatt det bildet, sa Sponheim og refererte til bildet av ham, sammen med KrF-leder Dagfinn Høybråten med Høyre-leder Erna Solberg stående på et bord.

– Dette var dramatisk ødeleggende for oss.

– Der tok jeg feil, beklager, sa Sponheim og høstet applaus fra sitt eget landsstyremøte.

Personlig optimist

Personlig synes ikke Sponheim at det er noen tragedie i å trekke seg fra vervet som partileder, men han kommer til å savne livet på Løvebakken.

– Personlig er jeg optimist, det er blir litt sånn at når man går gjennom en så sjokkarta opplevelse, og personlig avskiltning. Og er det noen som elsker stortingets talerstol så er det meg. Og er det noen som mener at det egentlig burde stå i Norges grunnlov om at Lars Sponheim alltid burde ha tilgang til stortingets talerstol, så er det meg, sa Sponheim til stor latter fra salen. Og fortsatte.

– Og plutselig så står du der, og får aldri lov til å tale der igjen, men egentlig er jeg takknemlig for å fått muligheten i 16 år, sa Sponheim.

Det er nå ventet at Trine Skei Grande tar over som partiets neste leder, mens Abid Q. Raja og Helge Solum Larsen seiler opp som favoritter til nestlederjobbene. Men også tidligere Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen nevnes som en mulig nestlederkandidat.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ