Ber Navarsete-kritikere trekke seg

Først sa Kristin Halvorsen at det var uhørt av en avtroppende regjering å ta viktige avgjørelser etter valgnederlag. Nå går hun i strupen på Frp og Venstre for å komme med samme kritikk av tidligere kollega.

Kristin Halvorsen (SV)

Kristin Halvorsen mener det er uhørt av et forretningsministerium å ta avgjørelser i viktige saker. Samtidig kritiserer hun at politiske motstandere kritiserer hvis det skjer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

«Det er helt uhørt at en avgående regjering fatter en kontroversiell politisk beslutning. Det er i strid med alle spilleregler. Regjeringer som skal gå av forventes å opptre som et forretningsministerium(...)»

Sitatet er hentet fra side 84 boken til Kristin Halvorsen fra 2012.

Poenget var at hun mente det var uhørt at en avtroppende regjering gjør avgjørelser i viktige saker etter et valgnederlag som legger føringer for den påtroppende regjeringen.

Nå har pipen fått en annen lyd.

På egen Facebook-profil går Halvorsen rett i synet på stortingsrepresentanter fra Frp og Venstre fordi de har kommet med kritikk av at daværende statsråd Liv Signe Navarsete.

Bare én uke før regjeringen, som da var et forretningsministerium, skulle fratre ringte hun regjeringskollega Bård Vegard Solhjell for å påvirke vedtaket som innebar at deler av E16 gjennom Lærdalsdalen skulle legges i tunnel.

Dette var stikk i strid med faglige råd fra Statens Vegvesen, Fylkesmannen i Sogn og Fjordane og ønsket til Samferdselsdepartementet.

Ekstraregningen til norske skattebetalere blir 400 millioner kroner.

Refser stortingspolitikere fra Frp og Venstre

På Facebook-profilen skriver Halvorsen blant annet:

«Nå må jammen Stortingsrepresentanter fra FrP og Venstre tenke seg om: skal det "kriminaliseres" å fremme lokale interesser?»

Hun skriver videre at hun selv gjennom 24 år som folkevalgt og regjeringsmedlem har sloss for en rekke lokale saker.

Så kommer kraftsalven:

«De representantene som aldri har fremmet en lokal sak får kaste den første sten på Liv Signe - deretter bør de trekke seg fra politikken fordi de er elendige ombudsmenn for sine velgere!»

Det får Venstres Abid Raja til å trekke på skuldrene.

– Trekker meg ikke!

Han sier til VG at det er uaktuelt å trekke seg som stortingsrepresentant på grunn av kritikken mot Navarsete.

– Det varmer hjertet når tidligere statsråd-kolleger forsvarer hverandre. I denne saken forsvarer nok Halvorsen også sin partifelle Solhjell i tillegg til Navarsete. Det jeg reagerer på er at sentrale politikere ikke kjemper for sine lokale saker i åpent lende. Det ville vært naturlig i denne saken. I stedet har det her skjedd i form av en telefonsamtale mellom Navarsete og Solhjell rett før de går av som statsråder. Da er det lett å tenke at utfallet av saken kunne blitt annerledes uten denne telefonsamtalen mellom daværende kommunalminister Navarsete og miljøvernminister Solhjell. Men denne telefonsamtalen hadde ikke offentligheten innsikt i før denne avsløringen, sier Raja til VG.

Mens Raja vil ta E16-saken til kontrollkomiteen, er partileder Trine Skei Grande noe mildere i kritikken.

– Det er helt legitimt å kjempe for lokale saker for sitt valgdistrikt, men det kan være greit å få belyst hva som er sagt og gjort på bakrommet i denne saken, sier Skei Grande til Nettavisen.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Kristin Halvorsen onsdag morgen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger