Hopp til innhold

Bastholm valgt til partileder i MDG – ber oljearbeidere bli klimahelter

Une Bastholm ba oljearbeidere om hjelp til å løse klimakrisen da hun lørdag talte til Miljøpartiet De Grønnes digitale landsmøte. Senere ble hun valgt til partileder.

Une Bastholm under MDGs digitale landsmøte

AVHOLDES DIGITALT: Her taler Une Bastholm til MDGs digitale landsmøte.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Tusen takk. Jeg er veldig rørt, sa Bastholm da det var klart at hun er MDGs nye partileder, en rolle partiet kun har hatt under en kort prøveordning på 1990-tallet.

I sin åpningstale til landsmøtet kom hun med en appell til Norges anslagsvis 170.000 oljearbeidere.

– Deres jobber er i verdensklasse. Dere har bidratt til enorme verdier som alle nordmenn har glede av. Nå trenger vi deres kunnskap og erfaring til å bygge opp de nye fornybare næringene som dette århundret krever av oss. Med deres hjelp kan Norge bli verdensledende på fornybar energiproduksjon og klimateknologi til havs.

I talen omtalte hun håndteringen av klima- og naturkrisen som «overskriften til dette århundret.»

Bastholm er kritisk til forslaget om skattefordel for oljebransjen, og oppfordret statsminister Erna Solberg til heller å gi oljenæringen en grønn omstillingspakke.

– Inviter partene i arbeidslivet til samtaler. Sett dere ned og se på hvordan vi kan løse den akutte krisen nå på en måte som forebygger den neste, sa Bastholm.

MDG vil heller ha en storstilt, forpliktende satsing på havvind, karbonfangst og -lagring og elektrifisering av kysten.

Bastholm kritiserte ikke bare den sittende regjeringen i sin tale.

34-åringen kom også med en oppfordring til Ap-leder Jonas Gahr Støre, som hun mener har vist manglende lederskap i Moria-saken.

– Ap kan fortsatt bidra til flertall på Stortinget for å evakuere barn og barnefamilier fra Moria-leiren. Gjør vi det, vil Norge vise tydelig utad at vi forsvarer den humanistiske europeiske arven, også når det krever noe, sa hun i sin tale.

SE TALENE: Her kan du se talene til Une Bastholm og Arild Hermstad.

Hermstad kritiserer Hareide

Det digitale landsmøtet er det første av sitt slag etter at koronapandemien rammet Norge, og følges derfor nøye av hele det politiske Norge.

Arild Hermstad ble valgt som nestleder. Det ble også Kriss Rokkan Iversen (42).

I sin tale til landsmøtet ga 53-åringen sin fulle støtte til Bastholm.

Nestleder i MDG, Arild Hermstad

VALGT TIL NESTLEDER: Arild Hermstad.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg tror det er riktig for partiet at vi samler oss om en leder. Jeg ser fram til å fortsette det glimrende samarbeidet med hun som jeg virkelig håper blir valgt til partileder på dette landsmøtet: vår egen super-Une, sa han.

Hermstad mener samferdselsminister Knut Arild Hareide fra KrF må sørge for at ny motorvei i Bærum blir droppet, og at byggingen av Fornebubanen starter.

– Det er nå nøyaktig fire måneder siden Hareide ble samferdselsminister. Da gjorde han det klart at verden står overfor en klimakrise og sa at «det blir min hovedoppgave». På tide å putte pengene der du har kjeften din, samferdselsminister, sa Hermstad, som forhandler for Oslo-byrådet.

Les også: Hareide med E18-ultimatum: Alt eller ingenting

Samferdselsministeren svarer på sin side til NTB at det ikke står på ham.

– Pengene ligger klare, men jeg kan ikke overstyre politikerne i Viken og Oslo, sier statsråden.

Ulltveit-Moe har meldt seg inn

På landsmøtet kom det også fram at milliardæren Jens Ulltveit-Moe, kjent som investoren som har bygget opp industrikonsernet Umoe Group, nå har meldt seg inn i MDG.

– Det har jeg gjort fordi jeg ser klimaet som den største utfordringen vi har som menneskehet, og jeg vil være med i et politisk parti som har det som sin fanesak, sa han i en videohilsen.

Milliardær og investor Jens Ulltveit-Moe er nå medlem i MDG

ER NÅ MEDLEM I MDG: Milliardær og investor Jens Ulltveit-Moe.

Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Den 77 år gamle investoren sa at næringslivet ser på klima som både en trussel og en mulighet.

– En trussel er fordi næringslivet sover i timen. Muligheten er der for dem som er våkne og er med på å bygge et nytt grønt samfunn.

Han avsluttet med å si at han vil arbeide for det grønne skiftet.

– Det betyr mer skatt på utslipp av CO₂, inkludert en grenseavgift. Det betyr mer elektrifisering, det betyr sterkere krav til offentlige innkjøp, og det betyr å gå rundt hele samfunnet for å få en energiøkonomisering. Jeg gleder meg til å bidra i MDG, og være med på denne ferden videre.

AKTUELT NÅ