Hopp til innhold

Avviser plastpose-løgn fra Skei Grande

«Jensen-posen» eller «Trine-posen»? Per Sandberg beskyldte Venstre-leder Trine Skei Grande for løgn om plastposeavgiften. Nå får han svar fra nestleder Ola Elvestuen.

Fredag ble de borgerlige enige om en miljøavgift på plast- og papirposer som gir staten en inntekt på over en milliard kroner i året. Men så startet krangelen mellom Venstre og Frp, for ingen vil ha ansvaret for at avgiften ble en del av budsjettforliket. Per Sandberg (FrP) og Ola Elvestuen (V) gjestet dagens Politisk kvarter.

Natt til fredag var budsjettforhandlingene over og de fire samarbeidspartiene kunne legge kniving og krangling til side. Men en plastposeavgift fulgte med forliket, og det tok ikke lang tid før diskusjonene tok til igjen.

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg mener Trine Skei Grande løy da hun i Dagsrevyen fredag i forrige uke mente at plastposeavgiften ble spilt inn fra finansministeren, og ikke var noe krav fra Venstre.

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med magasin, sport og vær.

Trine Skei Grande snakker om plastposeavgiften i Dagsrevyen


I mandagens Politisk kvarter på NRK møttes Per Sandberg og Ola Elvestuen for å rydde opp i hvem som har ansvaret for denne poseavgiften.

– Regjeringen fremmet sitt forslag 8. oktober. Der lå det ingen plastposeavgift, sier Per Sandberg.

Sandberg fremmet avgiften

Sandberg forteller at han etterlyste en kravliste fra Venstre og KrF før forhandlingene, men fikk til svar at det var partienes alternative budsjetter som gjaldt. For å finne inndekning for utgiftsøkningene til støttepartienes krav, gikk Sandberg selv inn i de alternative budsjettene og fant inndekning i en avgift som KrF og Venstre hadde til felles. Nemlig plastposeavgiften.

Frps Per Sandberg

MÅTTE KOMMENTERE: Per Sandberg vil ikke være med på at Frp får skylda for det han mener er latterlige avgiftsøkninger.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Da fremmet jeg det som inndekning, helt i tråd med det KrF og Venstre ønsker seg. Hvis de nå plutselig er i mot denne plastposeavgiften, burde de sagt det under forhandlingene, sier Sandberg, som satt i Frps referansegruppe under forhandlingene.

KrF har i sitt alternative budsjett foreslått en avgift på 1,50 per pose, mens Venstre har foreslått én krone per pose.

– Hvorfor lyver din partileder om dette? spør NRK, henvendt til Ola Elvestuen.

– Det gjør hun ikke, svarer Elvestuen.

– Var det noe feil med det jeg sa? kontrer Sandberg.

– En bra avgift

– Venstre er for denne avgiften. Den lå inne i vårt alternative budsjett, konstaterer så Elvestuen.

– Men Trine Skei Grande forholdt seg til hva som ble lagt inn i forhandlingene og da var ikke dette vår hovedprioritet. Men vi står for den avgiften.

– Men det ble ikke lagt frem av finansministeren og regjeringen, som Trine sier, hevder Sandberg.

Nestleder i Venstre Ola Elvestuen

FORSVARER PARTILEDEREN: Ola Elvestuen forteller at partileder Trine Skei Grande ikke har løyet.

Foto: Mette Ballovara/NRK

– Det ble lagt frem i løpet av forhandlingene som tilbakemeldinger fra regjeringspatriene, men det er jo ikke det viktige her. Det viktige er at vi har en enighet om at dette skal innføres, og Venstre står for den enigheten, sier Elvestuen.

– Dette er en bra avgift som er enkel å unngå

– Du mener det er uvesentlig hvordan dette endte på bordet?

– Det er en diskusjon hvis man ønsker å gå inn i hvordan forhandlingene pågikk og hvilke fremlegg og mottilbud som kom. Vi har enighet om et godt klimabudsjett, som også inneholder denne poseavgiften. Det er en bra avgift fordi det brukes altfor mange poser, både her og internasjonalt, sier Elvestuen.

– Hvorfor er du så opptatt av å finne en mor og far til denne posen, Sandberg?

– Jeg er ikke opptatt av det i det hele tatt. Jeg er helt enig med Elevstuen i at det vesentlige ikke er hvordan dette kom. Men når Venstre legger skylda, eller ansvaret, på finansminister eller regjering og løper bort fra egen politikk, så må det kommenteres. Det står respekt av Elvestuen som står opp for denne plastposeavgiften, sier Sandberg.

– Jeg er ikke redd for å si at budsjettet vi la frem 8. oktober har blitt noe bedre på enkelte områder, men vi må ikke drive å legge skylda på Frp for å fremme litt latterlige avgiftsøkninger

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT