– De voksne vet ikke alltid hva som er best

Ved høstens stortingsvalg vil alle barn og unge fra 5. til 10. klasse få muligheten til å stemme i barnas eget valg.

Stian Barsnes-Simonsen

LÆRE BORT: Programleder for barnas valg show, Stian Barsnes-Simonsen, hjalp Sondre Andresen Greni, Thomas Pelle, Even Vihervouri, Emma Ahlesen Berglund og Marie Blakstad med å forstå de ulike partiprogrammene.

Foto: Maren Ege Tjoflåt / NRK

– Dette vil gi oss en et svar på hvordan Norge ville sett ut om barn fikk bestemme, noe jeg tror er viktig for samfunnet, sier Stian Barsnes-Simonsen som står bak Redd Barna-satsingen.

– Det handler om å gjøre politikk gøy for barn og la dem få være en del av politikken. Det er en menneskerettighet at barn blir lyttet til, sier han.

Eget barnepartiprogram

Før stortingsvalget får alle barn fra 5. til 10. klasse mulighet for å stemme på nettet. I forkant av valget presenteres partienes standpunkter i et eget barnepartiprogram som skal hjelpe barna med å velge parti. Barna vil dermed få innblikk og kunnskap om politikken i Norge, men også viktigheten ved å stemme ved valg.

Barnas valg

PARTIENES SAKER: På Vang skole gikk barna sammen i grupper for å diskutere hva partiene står for.

Foto: Maren Ege Tjoflåt / NRK

– Den offisielle lanseringen av barnas valg vil være i august, men selve valget vil foregå rett før stortingsvalget, sier politisk rådgiver i Redd barna, Tirill Sjøvoll.

LES OGSÅ: 16-åringer er modne nok til å stemme

Forberedt på valg

På Vang Skole i Rygge kommune er barna allerede i gang med introduksjonen av partiene. Marie Blakstad, Emma Ahlesen Berglund, Even Vihervuori, Thomas Pelle og Sondre Andresen Greni i 5.klasse synes politikk og valg er spennende.

De voksne vet ikke alltid hva som er best.

Emma Ahlesen Berglund (10)

– Det er viktig at vi blir forberedt på hva vi skal stemme senere. Det er barna som skal overta Norge etterhvert, sier Emma Ahlesen Berglund.

Hun kunne ønske de fikk stemme allerede nå til høsten, men på en annen side synes hun at de er litt for små enda.

– De voksne vet ikke alltid hva som er best, sier Ahlesen Berglund.

– Nei, de vet for eksempel hva som er best for oss når det gjelder godteri, men det kan være barn vet bedre når det gjelder natur og sånt, sier Marie Blakstad.

Barn på Vang skole

10-ÅRINGENE SKAL VELGE: Sondre Andresen Greni, Thomas Pelle, Even Vihervouri, Emma Ahlesen Berglund og Marie Blakstad synes miljø er viktig i valgkampen.

Foto: Maren Ege Tjoflåt / NRK

Liker best Miljøpartiet

Hvis barn fikk bestemme ville de, ifølge tiåringen Blakstad, kuttet ned på oljen, fordi oljen dreper fiskene. Even Vihervuori mener også at natur er viktig og at plastemballasje brukes altfor mye.

– Jeg hadde nok stemt på Miljøpartiet De Grønne, sier Ahlesen Berglund og får nikkende blikk fra de andre tiåringene rundt bordet.

Under presentasjonen av partiene var det noen begreper som virket uklare for barna, men ifølge Barsnes-Simonsen er ikke bare politikk vanskelig for barn. Han tror også barnepartiprogrammene vil appelere til voksne som er forvirret over politikernes valgretorikk.

– Jeg tror alle politikere må tenke over hvordan man skal snakke som vanlige folk og ikke som en ordbok. I prosessen med å lage et barnepartiprogram har vi lært mye, sier Torbjørn Røe Isaksen.

LES OGSÅ: Hvordan få de unge til stemmelokalet?

Stian Barsnes-Simonsen

I forkant av valget presenteres partienes standpunkter i et eget barnepartiprogram som skal hjelpe barna med å velge parti.

Foto: Maren Ege Tjoflåt / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger