Hopp til innhold

Åpner for norske kampfly mot IS-mål

Både Høyre og Frp på Stortinget mener Norge bør vurdere å trappe opp innstatsen mot IS i Syria og Irak, dersom vi blir bedt om å delta i luftangrep.

MIDEAST CRISIS/USA AIRSTRIKES Smoke and flames rise over a hill near the Syrian town of Kobani after an airstrike

ANGREP: Terroren i Paris har aktualisert spørsmålet om bekjempelsen av IS. Her stiger røykt og flammer opp mot himmelen etter et amerikansk angrep mot IS-mål i Kobani.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Christian Tybring-Gjedde

Christian Tybring-Gjedde, Frp.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– IS må bekjempes med alle midler, og Norge bør også være sitt ansvar bevisst og mulig kunne delta der dersom Nato spør om vår assistanse, sier forsvarspolitisk talsmann i Frp, Christian Tybring-Gjedde.

Stortingskollega i regjeringspartner Høyre er også klar på at norsk opptrapping bør vurderes dersom det kommer konkrete forespørsler.

Øyvind Halleraker

Øyvind Halleraker, Høyre.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– I Norge har vi tradisjon for å bidra når vi får henvendelser om det, være seg fra Nato, fra FN eller fra koalisjoner sammensatt av flere land, sier Øyvind Halleraker, første nestleder i Utenriks- og forsvarskomiteen.

Danmark vurderer

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at Norge ikke har fått noen slik forespørsel per dags dato.

Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian ba imidlertid EU-landene om å støtte dem militært i utlandet da han gjestet Brussel mandag.

Etter terrorangrepene i Paris har Danmarks utenriksminister sagt at landet vurderer å delta i luftkrigen i Syria. Allerede i oktober varslet regjeringen i landet at de ville bidra med sju F-16-fly i kampen mot den ekstremistiske opprørsgruppen IS i Irak. Nå skal Folketinget ta stilling til om de skal utvide mandatet til Syria.

Vil vente på forespørsel

Allerede slipper amerikanske, russiske og franske fly bomber over Syria. På spørsmål om også norske fly skal kunne delta, svarer Halleraker at den diskusjonen først blir aktuell dersom det kommer en forespørsel.

– Da vil det bli vurdert. Det er ganske parallelt med Libya-aksjonen, for eksempel, hvor norske jagerfly gjorde en fremragende innsats som vekket oppsikt i resten av Nato, for sin dyktighet, sier Høyre-politikeren.

Vil ikke styrte Assad

Nato-angrepene mot Libya i 2011 lyktes i å fjerne Gaddafi-regimet, men mislyktes i skape fred og sikkerhet for sivilbefolkningen. Kaos, anarki og vold dominerte landet etter diktatorens fall. Mange advarer mot at voldelig islamisme har fått større fotfeste, og flyktninger strømmer fra landet mot Europa.

Ifølge Tybring-Gjedde er det ingen garantier for at bombingen av Syria ikke fører landet inn i mer kaos. Men Frp-politikeren mener at IS' terroraksjoner på europeisk jord gjør at Vesten må slå tilbake.

– Gir man etter for IS, har vi tapt

– Det som skjer nå er at IS sender ut sine celler i Europa og begår terror. Det er det verste vi kan oppleve. Man kan stille spørsmål ved hvor mye vi skal engasjere oss i Syria, men om man gir etter for trusler og skremsler fra IS, så tror jeg vi har tapt.

Assad

ASSAD: Tybring-Gjedde mener det er viktig å ha dialog med russerne, fordi de er de eneste som har innflytelse over Syrias president Bashar al-Assad

Foto: HO / Afp

For å unngå det samme maktvakuumet man så i Libya, mener Tybring-Gjedde at Assad bør fungerer i en form for tidsbegrenset overgangsregjering mens IS knuses.

– Han er den eneste stabiliserende faktoren i Syria og Damaskus er holdt intakt. Derfor er det viktig at man ikke bomber Damaskus sønder og sammen, for da er det ingenting igjen i Syria

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger