Åpent fengslingsmøte i terrorsaken

Fengslingsmøtet i terrorsaken førstkommende mandag blir åpent for både for presse, fornærmede og publikum.

Video Åpne dører i ABB-fengslingsmøte

NETT-TV: Det blir åpne dører i fengslingsmøtet mandag.

Det avgjorde Oslo tingrett tirsdag.

– Hovedgrunnen til at rettsmøtet er helt åpent er at vi ikke lenger mener dette medfører noen fare for etterforskningen, sier tingrettsdommer Torkjel Nesheim til NRK.no.

Nesheim sier tingretten er forberedt på at mange vil ønske å følge rettsmøtet.

– Vi er forberedt på et stort publikum og vil derfor vurdere å åpne flere saler, men dersom det kommer utrolig mange er det ikke sikkert at det er plass til alle, understreker Nesheim.

Begrenset plass

Tingretten anslår at det vil være plass til noen hundre personer i salene under fengslingsmøtet.

– Vi legger opp til å ha fengslingsmøtet i en av de store salene, der det er plass til rundt hundre personer. I tillegg legger vi opp til videooverføring i omkringliggende saler, sier sorenskriver i Oslo tingrett, Geir Engebretsen til NRK.

Han sier tingretten ikke har tatt stilling til fordelingen av plassene.

– Vi har en undersøkelse på gang for å finne ut hvor mange som vil følge rettsmøtet og vil vurdere lokalbruken deretter, sier Engebretsen.

Oslo tingrett

25. JULI: Et folkehav av media og mennesker utenfor Oslo tingrett i forbindelse med det første fengslingsmøtet i terrorsaken mandag 25. juli 2011.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

Tror ikke på medvirkere

«Saken har vært etterforsket med store ressurser i 16 uker. Det foreligger ingen konkret mistanke eller opplysninger som kan tyde på at siktede har hatt medhjelpere i forbindelse med de to terroranslagene», heter det i kjennelsen.

«Slik saken er opplyst, framstår det bare som en teoretisk mulighet at siktede vil kommunisere med mulige medvirkere på en måte som vil skade etterforskningen», skriver dommeren videre.

Retten bemerker at ikke er adgang til å gjengi offentlig noe av forhandlingene i rettsmøtet, såkalt referatforbud.

Les hele kjennelsen om åpent rettsmøte her

Politiet har foreløpig ikke bestemt seg for om de vil anke kjennelsen.

– Vi må lese tingrettens kjennelse, og ta stilling til om det er aktuelt å anke, sier informasjonsrådgiver Roar Hanssen i Oslo politidistrikt til NRK.no.

Protesterer mot videolink

Oslo Tinghus og Geir Lippestad

VIL AT BREIVIK FÅR MØTE: Forsvarer Geir Lippestad har anket tingrettens kjennelse om videolinkforklaring til Borgarting lagmannsrett. Avgjørelsen kommer i løpet av uken.

Foto: Berit Roald/Fredrik Varfjell / Scanpix

Fengslingsmøtet mandag er det tredje i saken siden 22. juli. Dersom det blir åpent, er det første gang presse og publikum får se Anders Behring Breivik.

Han får imidlertid trolig ikke møte offentligheten ansikt til ansikt.

Fredag i forrige uke fikk politiet medhold i sin begjæring om at Behring Breivik må forklare seg for dommeren via en videolink på cellen på Ila.

Forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra har anket avgjørelsen til Borgarting lagmannsrett, og sier tirsdag at de er forberedt på å ta saken helt til Høyesterett.

– Det er flere grunner til at vi anker. Advokatene argumenterer rent rettslig, mens for Breivik er det viktig å få møte pressen, sier Geir Lippestad til NTB.

Forsvarerne har tidligere uttalt til NRK at de mener videoforklaring er en trussel mot rettssikkkerheten.

Også pressen protesterer mot at Behring Breivik ikke må møte fysisk i rettssalen, blant annet på grunn av den lange isolasjonsperioden.

BAKGRUNN: Terrorrettssak i Oslo tinghus

Bistandsadvokat: – Forberedt

– Vi har vært fornøyde med at det til nå har vært lukkede dører. At det nå etter hvert blir åpne dører er som forventet fordi det er er krav om mer åpenhet, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til NRK.

Hun er ikke veldig skuffet, men understreker at det beste for hennes klienter hadde vært om rettsmøtet ble ført for lukkede dører.

– Jeg har forberedt mine klienter på at retten kunne komme til å gå denne veien, og jeg synes det er en bra og skånsom måte å gjennomføre det på med siktede på videolink, sier Larsen.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger