NRK Meny
Normal

Aner ikke hvor falske Imsdal-flasker skulle

Vannflasken Imsdal har vært utsatt for omfattende piratkopiering. Alle spor fra et beslag i 2014 leder til en fabrikk i Litauen, men norske tollmyndigheter aner ikke om flasker kan ha havnet på det norske markedet.

Falske Imsdal-flasker

FALSKE FLASKER: Varebilen tollerne stanset utenfor Kongsvinger var full av falske Imsdal-flasker.

Foto: Lars Os / NRK

Sent på ettermiddagen 28. august 2014 blir en litauisk-registrert varebil stanset av norske tollere på en rasteplass rett utenfor Kongsvinger.

600 liter alkohol og 3300 Imsdal-flasker er synet som møter politiet.

– Flaskene var litt tjukkere enn vanlig og skriften var ikke helt som vi var vant til. Vi antok da at det var forfalskede Imsdal-flasker, sier Morten Nystuen, seksjonssjef ved Kongsvinger tollkontor.

Morten Nystuen

GJORDE BESLAG: Morten Nystuen, seksjonssjef ved Kongsvinger tollkontor, kan ikke utelukke at falske flasker har nådd det norske markedet.

Foto: Lars Os / NRK

Produsert i Litauen

Hvorfor Imsdal-flaskene, som i utgangspunktet produseres i Østerdalen i Norge, kom fra en fabrikk i Litauen, kan verken politiet eller tollerne forklare.

– Det bekymrer oss. Man kan jo spekulere i hvor disse skulle selges. Vi stanset ett parti, men hvor resten har blitt av er noe vi ikke vet, sier Anders Flekke i Tolletaten.

De vet heller ikke hvorfor flaskene har blitt kopiert, og kan ikke utelukke at større partier kan ha blitt smuglet inn uten at noen har oppdaget det.

– Selvsagt kan det det. Det er helt klart. På akkurat samme måte som det slippes gjennom narkotika og alkoholvarer, det vet vi jo, sier Nystuen.

Storstilt piratkopiering

NRK sitter på dokumentasjon som viser at flaskene er produsert ved en fabrikk i Litauen og at fabrikken skal ha bestilt 74 000 plastformer for å lage Imsdal-flasker, og levere dem til litauere i Oslo.

– Det var dette de bestilte fra leverandøren, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard, og viser fram en plastform.

Imsdal-form

IMSDAL-FORM: Det er en slik form det litauiske selskapet har fått tak i.

Foto: Lars Os / NRK

Formen puttes inn i en støpt Imsdal-form, varmes opp, og blir på den måten formet til de kjente Imsdal-flaskene. Ringnes er bekymret over at et av deres varemerker er blitt utsatt for storstilt piratkopiering av et firma i Litauen.

Nicolay Bruusgaard

BEKYMRET: Kommunikasjonssjef i Ringnes liker ikke at Imsdal-flaskene har blitt kopiert.

Foto: Lars Os / NRK

– Det er ingenting som tyder på at disse flaskene noen gang nådde markedet, men det er selvfølgelig skummelt og ubehagelig å tenke på at det kanskje var det som var tanken, sier Bruusgaard.

– Hvordan kan et litauisk selskap få tak i en Imsdal-form?

– Det er umulig å si. Enten er det noen utro tjenere i et eller annet ledd, eller så har de hatt kunnskap til å kunne kopiere og produsere en slik form, sier Bruusgaard.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger