Hopp til innhold

- Skremmende og farlig

Legemiddelindustrien har kjøpt opp nettadresser som angst.no og kols.no. - Ikke stol på disse nettsidene, sier professor i allmennmedisin.

Astma.no
Foto: Faksimile: www.astma.no

Samtidig som rekordmange nordmenn går til Internett for å finne svar på helseproblemene sine, er sider som angst.no og kols.no kjøpt og betalt av legemiddelfirma som har til hensikt å selge medisiner.

Per Hjortdal er professor i allmennmedisin og har forsket på helseinformasjon på Internett.

Når han taster inn www.astma.no kommer det opp en side som ved første øyekast kan tilhøre en pasientforening. Siden inneholder mange astmasrelaterte nyheter, og et bilde av en lege - en spesialist i allmennmedisin.

- Flere hundre nettsider

Men det som ser ut til å være internettsiden til en pasientorganisasjon er egentlig siden til legemiddelgiganten AstraZeneca.

De er ikke alene om å kjøpe opp domener i høyt tempo. Flere hundre internettsider er registrert på norske legemiddelselskap, inkludert angst.no, demens.no, kols.no, potens.no og lykkepille.no - og de mer kreative - pollenvarsel.no og enzym.no.

- Det er både skremmende og farlig å ta informasjonen fra disse sidene for god fisk, seier Hjortdal.

Han reagerer på at avsenderen ikke alltid er tydelig på disse nettsidene.

- En liten logo i øverste hjørne er ikke godt nok, meiner Hjortdal.

- Uproblematisk

Også Forbrukerrådet er skeptisk til disse nettsidene.

- Hvis folk tror at dette er nøytral informasjon, og det egentlig er et legemiddelfirma som presenterer problemet, er det slett ikke sikkert at alt er så nøytralt som det bør være, sier underdirektør Ole Asbjørn Lie.

Nå vil bransjen selv gå gjennom internettadressene. Administrerende direktør Pål Christian Roland i Legemiddelindustriforeningen mener de medisinske nettsidene er uproblematiske.

- Legemiddelindustrien er naturligvis oppatt av å få ut informasjonen sin, og vi mener at industrien spiller en viktig rolle i å få presentert helseinformasjon, seier Roland.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT