Hopp til innhold

Advarer mot slankemedisin

Legemiddelverket i Norge og EU ber leger slutte å skrive ut reseptbelagt slankemedisin. Gamle brukere bes oppsøke lege.

Overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet.

ADVARER: Overlege Kjetil Retterstøl sender ut advarsel mot bruk av reseptbelagt slankemedisin.

Foto: Ronald Hole / NRK

«Leger bør ikke lenger foreskrive, og annet helsepersonell bør ikke lenger utlevere medisinen. Pasienter som for tiden tar medisin med sibutramine bør gjøre en avtale med legen sin så snart som mulig for å finne alternative behandlingsformer. Pasienter som ønsker å stoppe behandlingen før de har snakket med legen kan gjøre det når som helst»

Det skriver EUs helsemyndigheter i en pressemelding som ble lagt ut på helsemyndighetenes hjemmesider torsdag.

Virkestoffet det henvises til, er det samme virkestoffet som blant annet brukes i legemiddelet Reductil og Sibutramin som selges i norske apoteker.

– Risikoen overstiger nytten

– Vi sender ut tilsvarende advarsel til norsk helsepersonell i løpet av fredag formiddag. Da vil du kunne gå inn på www.legemiddelverket.no og få råd om hvordan du skal forholde deg dersom du er lege, jobber på apotek eller dersom du er bruker, sier overlege Kjetil Retterstøl ved legemiddelverket til NRK.

Han sier årsaken til advarselen er at bruken av medisiner med virkestoffet sibutramin gir økt fare for hjerte- og karsykdommer.

– Dette kommer frem i en stor undersøkelse, og er litt overraskende. Man skulle tro at vektreduksjon også gir redusert risiko for denne typen sykdommer, men dette viste seg altså ikke å stemme. Derfor har EU og vi valgt å gå til det skrittet vi nå gjør, sier Retterstøl.

Grunnen til at legemiddel inneholdende virkestoffet ikke er trukket allerede, er at dette må avgjøres av EU-kommisjonenen. Det skjer i løpet av noen uker.

Legemiddelet kan imidlertid forsvinne fra apotekhyllene allerede før den tid, men da må dette skje ved at produsentene selv trekker legemiddelet tilbake.

Slik forholder du deg

Retterstøl sier pasienter som allerede bruker medisiner med virkestoffet bør oppsøke legen sin for å diskutere eventuell alternativ behandling.

– Det er imidlertid ikke nødvendig å stoppe bruken øyeblikkelig. Dette er en balanse mellom risiko og nytte, og foreløpig har vi kommet til at bivirkningene overstiger nytteverdien, sier Retterstøl.

Ifølge Retterstøl bruker rundt 20.000 nordmenn medisinen. I legemiddelverkets egen statistikk står det også at legemiddelet Reductil, som inneholder virkestoffet det advares mot, omsettes for rundt 40 millioner kroner i året i Norge.

AKTUELT NÅ