Hopp til innhold

– Naivt å legge ut informasjon om vaktsentralen

– At informasjon om hvor vaktsentralen i regjeringskvartalet ligger har vært tilgjengelig, vitner om dårlig sikkerhetskultur, mener sikkerhetsekspert.

Bevæpnet politimann i regjeringskvartalet 22. juli

Etter 22. juli ble vaktsentralen flyttet på grunn av ødeleggelsene. DSS la ut informasjon om hvor den midlertidige vaktsentralen ligger på nettet.

Foto: Øijord, Thomas Winje / SCANPIX

Svein Knapskog

Sikkerhetsekspert Svein Johan Knapskog.

Foto: NTNU

Departementenes servicesenter (DSS), som har ansvaret for sikkerheten i regjeringskvartalet, la kort tid etter 22. juli i fjor ut på nettet hvor den nye vaktsentralen ligger.

– Det er på grensen til naivt at slik informasjon ligger ute, sier Svein Johan Knapskog, som er sikkerhetsekspert og professor ved NTNU.

Informasjonen om den midlertidige vaktsentralen, lå ute på nett i ett år.

Knapskog mener det var utilgivelig slapt å legge ut denne informasjonen. Han mener departementet må bli flinkere til å bruke eksterne aktører til å vurdere om sikkerhetssystemene er gode nok.

– Slik som denne saken fremstår i media, så tviler jeg sterkt på at dette har blitt vurdert, sier han.

– Ikke betryggende

Andre O. Dahl

Stortingsrepresentant for Høyre, André Oktay Dahl.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Stortingsrepresentant for Høyre, André Oktay Dahl, mener saken viser at regjeringen ikke har tatt alvoret etter 22.juli skikkelig innover seg:

– Man skulle tro at etter at en bombe går av, og mange mennesker blir drept, så gjennomgår man umiddelbart alle rutiner som gjelder sikkerheten fullstendig, og det har man ikke gjort her, sier han.

Høyre-politikeren synes det er lite betryggende at sikkerhetssensitiv informasjon har ligget ute på nettet.

– Det som er ille, er at dette ikke er det eneste eksempelet på manglende sikkerhet i regjeringskvartalet etter 22. juli. Det viserat man ikke har tatt innover seg hva sikkerhetsarbeid egentlig er, sier Oktay Dahl.

– Må tenke sikkerhet i alt vi gjør

Vaktsentralen overvåker sikkerhetsvaktene alt som skjer i regjeringskvartalet via kamera. Det var vaktsentralen som 22. juli meldte fra om at det sto en varebil utenfor høyblokka, og senere sikret bilder av varebilen og gjerningsmannen.

DSS hjemmesider

Her lå informasjonen om hvor vaktsentralen ligger

Foto: Skjermdump / NRK

Fornyingsdepartementet svarer at de ofte bruker eksterne aktører for å vurdere sikkerhetssystemene sine. Det er fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud som har ansvaret for sikkerheten i regjeringskvartalet.

Aasrud forteller at vaktsentralens beliggenhet kun er midlertidig, og at det ikke er noe i lovverket som tilsier at informasjonen om beliggenhet skal være hemmelig.

Men hun understreker at med den permanente vaktsentralen vil beliggenheten ikke være kjent for offentligheten.

– Vi må tenke sikkerhet i alt vi gjør i departementene og i våre underliggende etater. Da er det fornuftig ikke å ha den type opplysninger ute for offentligheten, sier hun.

AKTUELT NÅ