Hopp til innhold

– Hadde ingen kontroll over situasjonen

Sikkerhetsvaktene i regjeringskvartalet hadde ikke tilgang på beredskapsplaner 22. juli, noe som forsinket hjelpearbeidet.

Regjeringskvartalet rammet av terror

Regjeringskvartalet etter eksplosjonen 22. juli.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Nå har flere ansatte hatt møter med 22. juli-kommisjonen, og NRK kjenner til innholdet i rapportene fra ansatte som var på stedet da bomben gikk av i Regjeringskvartalet.

Ifølge rapportene var sikkerhetsvaktene uten beredskapsplaner i flere timer etter eksplosjonen i Regjeringskvartalet, fordi disse lå innelåst på sjefens kontor.

Les mer: NUPI-forsker: – Dette er veldig alvorlig

Lå innelåst hos sjefen

Skadde hjelpes på Einar Gerhardsens plass i regjeringskvartalet etter bomben

Redningsarbeidere på Einar Gerhardsens plass 22. juli.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Flere ansatte samlet seg etterhvert i et møterom i høyesterettbygningen, men ingen skal ha hatt med seg kriseplaner eller annet verktøy som var nødvendig for å komme i gang med arbeidet.

Vakten tok kontakt med vaktsentralen for å få tak i kriseplaner og tilkallingslister, men disse skal ha vært utilstrekkelige og mangelfulle.

Etter at de ansatte ble kastet ut av møterommet på grunn av politiets bombesøk, skal de ha etablert seg i et fellesareale på et hotell i Oslo sentrum.

Krisestaben skal fortsatt ikke ha hatt noen kriseplan tilgjengelig, og måtte få vaktsentralen til å hente den ut fra et låst skap på sjefens kontor.

Les også: Slik reagerte politiet på terroren
Les også: Halvparten av soldatene manglet fungerende våpen

Sendt hjem uten tilsyn

Flere av de ansatte skal ha blitt sendt hjem fra hotellet uten å ha fått snakke med psykolog, og ingen skal ha sjekket om de hadde mennesker rundt seg hjemme.

To av dem skal ha vært «svært preget av fredagens hendelser, og skulle aldri vært sendt hjem uten tilsyn fra lege eller psykolog,» heter det i en av rapportene.

En psykolog skal først ha dukket opp nærmere midnatt.

En annen sikkerhetsvakt som også var til stede på hotellet bekrefter at flere ble sendt hjem uten en såkalt debrief.

Vedkommende skriver også at det var en kamp for å få tak i personell, og at man ikke fikk tak i samband og verneutstyr.

«Generelt vil jeg legge til at jeg ikke på noe tidspunkt hadde inntrykk av at staben satt med en oversikt eller kontroll over situasjonen. Staben har for mitt vedkommende vært fraværende i forbindelse med selve hendelsen og flere dager i etterkant,» skriver vakten.

Verken direktør eller avdelingsdirektør med ansvar for sikkerheten i Regjeringskvartalet vil kommentere rapportene.

Redningsmannskap etter bomben eksploderte i Oslo

Redningsarbeidere i Regjeringskvartalet 22. juli.

Foto: Øijord, Thomas Winje / SCANPIX

Bedt om å fjerne seg

En av sikkerhetsvaktene forteller om vanskelige arbeidsforhold og mangel på instrukser da han drev med livreddende arbeid like etter eksplosjonen.

Vakten beskriver det som svært belastende å oppholde seg i Regjeringskvartalet på grunn av fallende gjenstander og frykt for at bygget skulle rase sammen.

Det skal også ha vært lite hjelp å få.

«Jeg ropte på hjelp gjentatte ganger og så at polititjenestemenn var oppmerksomme på at jeg ropte og vinket, uten at de kom til området,» skriver vakten.

Les: Rapporten om Høyblokka er ferdig
Les: Ville erstatte 100 soldater med 12 politifolk

Vakten fikk etterhvert hjelp av kolleger og politi til å bære ut skadde, og skal ha fått beskjed om å fjerne seg fra området til tross for at vedkommende identifiserte seg som sikkerhetsvakt.

Les også: Stortinget ba om hjelp – politiet hadde ikke kapasitet

AKTUELT NÅ