Hopp til innhold

– Breivik vil holde tale under fengslingsmøtet

Anders Behring Breivik (32) planlegger å holde en ny tale under fengslingsmøtet mandag 6. februar. Før rettssaken ønsker han å la seg intervjue av en mediekanal der han kan nå ut til mange.

Breivik blir fraktet fra Oslo Tingrett

STRENGE SIKKERHETSRUTINER: Terrorsiktede Anders Behring Breivik fraktes fra Oslo Tingrett etter forrige fengslingsmøte 14. november. Bilen med Breivik ble eskortert av store bevæpnede politistyrker. Om en knapp uke avholdes et nytt åpent fengslingsmøte.

Foto: Eeg, Jon / Scanpix

Tirsdag ble det kjent at 32-åringen har sagt ja til å la seg intervjue av en utenlandsk TV-kanal før hovedforhandlingen.

Det er Ila fengsel som avgjør om journalister kan få møte Breivik. For å sikkerhetsklarere pressefolkene, har fengselsledelsen bedt om bistand fra Justisdepartementet.

– Vi ber alltid om en sikkerhetsklarering når utenlandske journalister vil intervjue fanger hos oss. Det er ganske vanlig. Det som er uvanlig her, er at det dreier seg om en innsatt som sitter på ualminnelig høye sikkerhetstiltak, sier Gøran Nilsson, fungerende fengselsdirektør ved Ila fengsel og forvaringsanstalt til NRK.

– For oss er det da viktig at et eventuelt intervju ikke medfører noen sikkerhetsfare for de innsatte eller selve fengselet, understreker Nilsson.

Forbereder tale

Lippestad

NYTT FENGSLINGSMØTE: 6. februar avholdes siste fengslingsmøte i terrorsaken. Mandag denne uken møtte Breiviks forsvarer Geir Lippestad representanter fra politiet, blant annet for å avklare forhold knyttet til nye avhør.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

I tillegg til å ha sagt ja til å la seg intervjue, har den terrorsiktede forberedt et budskap inn mot neste fengslingsmøte mandag 6. februar.

Det opplyser Breiviks forsvarer Geir Lippestad til NRK.

– Hvis han får anledning til det, har han et ønske om å si noen ord, men jeg vet ikke detaljene i det han vil formidle, sier advokaten.

Om en knapp uke avholdes det siste fengslingsmøtet i terrorsaken før hovedforhandlingen 16. april. Under fengslingsmøtet, som er åpent for både publikum og presse, vil politiet be om 12 nye uker varetekt for Breivik.

Under det siste fengslingsmøtet i saken, 14. november, hadde Breivik med seg en lapp som han ønsket å lese opp for de fremmøtte, men før han rakk å formidle budskapet ble han avbrutt av tingrettsdommer Torkjel Nesheim.

Ifølge Lippestad har hans klient fortsatt et ønske om å fortelle omverden hvorfor han handlet som han gjorde 22. juli.

Anders Behring Breivik

BUDSKAP: Under forrige fengslingsmøte ble Breivik avbrutt av dommeren da han forsøkte å henvende seg direkte til etterlatte og pårørende i rettssalen.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / NRK

– På hvert fengslingsmøte ønsker han å presentere seg. Han ønsker å si noe om hvorfor han gjorde det han gjorde og han ønsker å si mer om sin sak. Så er det opp til retten å bestemme hvor mye han får lov til å si, sier forsvareren.

Bakgrunn: Politiet vil beslaglegge lydloggene fra Regjeringskvartalet

Flere vil følge møtet

Over 80 etterlatte og pårørende vil være til stede i Oslo tingrett når Anders Behring Breivik møter der mandag. De vil ha følge av 20 verger eller foresatte og 25 bistandsadvokater. Det er klart etter at fristen for berørte og presse gikk ut mandag ettermiddag.

Under forrige fengslingsmøte den 14. november i fjor, var det bare 30 berørte som møtte personlig for å være til stede i retten.

I tillegg er det akkreditert 163 pressefolk til fengslingsmøtet. Blant dem er det 20 utenlandske medier, sier informasjonssjef Irene Ramm i Oslo tingrett til NTB.

Det er flere store utenlandske mediehus har meldt seg, blant annet engelske BBC, tyske Der Spiegel og ARD, Radio France og spanske RNE. Flere internasjonale nyhetsbyråer som Reuters, AP, AFP og Bloomberg News vil dekke fengslingen. Dessuten vil to serbiske medier, avisen Politika og Radio Beograd, også være til stede.

NTB meldte i forrige uke at Breivik fortsatt nekter å la seg avbilde i retten.

Kan bli avbrutt

Fengslingsmøtet mandag starter klokken 12.30. Det er satt av tre kvarter til rettsforhandlingene, som denne gang ledes av tingrettsdommer Wenche Fliflet Gjelsten.

Breivik vil få anledning til å presentere seg, men dommeren kan avbryte dersom siktede ønsker å si noe som ikke har betydning for behandlingen av fengslingsspørsmålet.

– Det er vanlig at den siktede får si noe om hvordan han opplever å sitte fengslet, men det gis vanligvis ikke rom for legge ut om motiv eller andre forhold som ikke angår soningsforholdene, sier Lippestad.

Hovedformålet med fengslingsmøtet er å avgjøre om den tiltalte skal bli sittende fengslet fram til rettssaken begynner. Det er vanligvis et ganske kort møte på 35-40 minutter.

– Det kan godt tenktes at Breivik får lov til å si noen få ord, men noen lange utledninger og utgreiinger blir det ikke plass til, sier sorenskriver i Oslo tingrett, Geir Engebretsen.

Forsvarer: – Råder ham til å ikke stille

Siden fengslingsmøtet i november er brev- besøks- og medieforbudet for Breivik opphevet.

En rekke norske og internasjonale medier har spurt om å møte Breivik i fengselet, men først nå har 32-åringen sagt ja til å la seg intervjue.

Det til tross for at forsvarerne fortsatt råder ham til å ikke stille opp i pressen.

– Vi er klare på at vi ikke skal være en sentral for journalister som vil snakke med ham, så vi er ikke involvert i det annet enn at vi har gitt siktede et råd: At det ikke er klokt å uttale seg før rettssaken, sier Geir Lippestad til VG tirsdag.

Ønsker stor dekning

Fungerende fengselsdirektør ved Ila, Gøran Nilsson, vil ikke si hvilket mediehus som eventuelt får intervjue Breivik.

Han vil heller ikke uttale seg om hvilket land journalistene kommer fra.

Det som er klart er at det dreier seg om et utenlandsk medieselskap.

– Breivik har sagt at det er viktig for ham å nå ut til så mange som mulig, sier Nilsson til NRK.

– Har Anders Behring Breivik stilt noen krav for gjennomføringen av intervjuet?

– Det ønsker ikke vi her ved fengselet å forholde oss til. Vi tar oss bare av de fysiske rammene for en samtale. Hvis Breivik ønsker å forhandle om vilkår for et intervju, håper vi hans advokater vil ta seg av det, sier Nilsson.


AKTUELT NÅ