Hopp til innhold

Politimestre vil ha færre operasjonssentraler

Operasjonssentralene er så travle at verken politimannskapene ute eller publikum får den hjelpen de trenger, mener flere politimestre – og tar nå til orde for færre og større operasjonssentraler.

Operasjonssentralen i Hordaland

Færre operasjonssentaler og større politidistrikter er ønsket fra flere politimestre NRK har snakket med. Her fra operasjonssentralen i Hordaland politidistrikt.

Foto: Alexander Larsen / NRK

Operasjonssentralen kalles politiets hjerte og hjerne. Her tar distriktet i mot nødanrop og koordinerer aksjoner.

Men Norge har for mange operasjonssentraler, og de er for dårlig bemannet, mener flere politimestre NRK har snakket med.

Én på jobb

– Man klarer ikke ta alle telefonene som kommer inn. Man klarer ikke å svare på sambandet. Både mannskapet ute må vente, og publikum får heller ikke hjelpa de skal ha. Politiet kan også gå glipp av viktig informasjon, sier politimester i Gudbrandsdal politidistrikt, Arne Hammersmark.

Store deler av døgnet sitter én person på operasjonssentralen hans. Sånn var det i Nordre Buskerud 22. juli i fjor, og oppgavene ble altfor mange for politikvinnen, slo kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv fast tidligere i uka.

Etterlyser politifaglige argumenter

Politimester Trond Prytz

Politimester i Nord-Trøndelag Trond Prytz er skeptisk til sammenslåing.

Foto: NRK

NRK har vært i kontakt med nesten halvparten av landets politidistrikt. 9 av de 12 politimestre som har gitt et svar, ønsker færre operasjonssentraler.

Politimester i Follo, Arne Jørgen Olafsen, tror sammenslåing av politidistrikt vil gi et mer robust politi enn i dag:

– Vi ligger nok helt på grensen av hva som er forsvarlig i dag, sier Olafsen til NRK.

Hans kollega i Nord-Trøndelag, Trond Prytz, er ikke like entusiastisk over færre og større politidistrikter.

– Jeg etterlyser de politifaglige argumentene for at det vil gi en bedre polititjeneste. Både de store innsatsoperasjonene og de daglige oppgavene. Jeg er ikke sikker på om man møter det bedre med færre distrikter, sier Prytz til NRK.

AKTUELT NÅ