Hopp til innhold

– Det er ikke antallet som betyr noe, det er budskapet

6000 muslimer møtte opp på Youngstorget til fredelig markering mot Muhammed-filmen, mens en klart mindre gruppe på rundt 100 muslimer demonstrerte utenfor den amerikanske ambassaden og ropte at de trenger en ny Osama bin Laden.

Markering og demonstrasjon

Det var rundt 6000 muslimer som hadde funnet veien til Youngstorget og fredagens markering mot videoen 'Innocence of Muslims'. Markeringen ble holdt av Islamsk råd. Det hele foregikk fredelig, ifølge politiet. På samme tid deltok rundt 100 personer i en demonstrasjon ved den amerikanske ambassaden fredag.

Demonstrasjonsarrangør ved den amerikanske ambassaden Ubaydullah Hussain sier at han var fornøyd med oppmøtet til demonstrasjonen utenfor ambassaden fredag.

– Det har vært for mye krenking av muslimer. Jøder og kristne håner muslimer gang på gang. Og dette er en del av en hevn mot USA. Jeg og Allah er fornøyd med oppmøtet, sier Ubaydullah Hussain til NRK.no.

Demonstrasjon Oslo

Demonstrasjon ved ambassaden i Oslo.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix
Youngstorget

Det var mange som hadde funnet veien til Youngstorget og fredagens markering mot videoen 'Innocence of Muslims'. Markeringen ble holdt av Islamsk råd.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Hundrevis av politifolk var fredag ettermiddag på vakt utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo. Rundt 100 muslimer hadde samlet seg på stedet.

Selv et flertall valgte å møte opp på markeringen ved Youngstorget framfor å demonstrere, sier Abaydullah Hussain at han er fornøyd med at rundt 100 muslimer møtte opp ved ambassaden.

– Det er ikke antallet som betyr noe, det er budskapet. Det er viktig å stå opp for religionen vår, sier han.

6000 valgte fredelig markering

Men det var på Youngstorget at flest norske muslimer i Oslo som samlet seg til en rolig protest.

Generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, syntes det var fantastisk at så mange møtte opp på Youngstorget.

– Vi er fornøyde med oppmøtet og fornøyd med måten hele markeringen gikk for seg. Det var en verdig markering, og både ulike etnisiteter og ulike religiøse grupper var der i tillegg til at politikere var på plass. Det var en verdig og vellykket markering, sier Afsar til NRK.no.

– Flertallet av muslimer er fredelige og ønsker ro og harmoni. Man må bryte med denne misoppfatningen om at muslimer ikke er fredelige. Markeringen i dag var et prakteksempel på det, sier Afsar.

– Nordmenn er åpensinnede. Jeg er fornøyd med at vi i dag fikk vist hva muslimer står for, og at vi har de samme verdiene som nordmenn. Markeringen i dag er et flott eksempel på at vi kan snakke sammen og diskutere sammen, sier han.

– Verden trenger en ny Osama

Demonstrantene ved den amerikanske ambassaden satte opp høytalere som spilte arabisk musikk og ropte slagord mens de heiste de muslimske flaggene. Arfan Bhatti sto foran demonstrantene, mens demonstrasjonsarrangør Ubaydullah Hussain holdt apell foran folkemengden.

– Profeten Muhammed er det kjæreste for oss muslimer, sa Ubaydullah Hussain fra talerstolen.

Taleren nevnte både karikaturtegningene i Jyllandsposten i Danmark, det franske magasinet Charlie Hebdo som nettopp trykket tegninger av Muhammad, og sier at den nye filmen fra USA er et «nytt svik» fra den vestlige verden. Han sa også at straffen for å håne islam er døden.

– Verden trenger en ny Osama bin Laden, sa Ubaydullah Hussain.

Generalsekretær i islamsk råd sier han ikke har kjennskap til hvordan demonstrasjonen ved ambassaden utartet seg.

– Jeg har ingen kjennskap til hvordan demonstrasjonen ved den amerikanske ambassaden foregikk, sier Afsar i islamsk råd.

Arfhan Bhatti

Arfan Bhatti var med og demonstrerte ved den amerikanske ambassaden.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

AKTUELT NÅ