Hopp til innhold

– Utviklingen truer titusenvis av arbeidsplasser

Skjeve rammebetingelser bidrar til at netthandelen fra utlandet øker tre ganger raskere enn innenlandsk netthandel. I tillegg truer teknologiske og demografiske endringer arbeidsplasser i handelsnæringen, viser en fersk rapport fra hovedorganisasjonen Virke.

Vibeke Hammer Madsen, adm. dir i Virke

Virke-topp Vibeke Hammer Madsen mener det er en tabbe å gi utenlandske nettbutikker bedre rammevilkår enn norske. - Regjeringen har innført et populistisk tiltak som er en direkte subsidie av utenlandske aktører på bekostning av norske bedrifter, sier hun.

Foto: Hovedorganisasjonen Virke

Saken er oppdatert onsdag formiddag. NRK har besluttet å endre tittelen på saken fra "Utenlandshandel truer titusenvis av arbeidsplasser" til "Utviklingen truer titusevis av arbeidsplasser" etter dialog med faktisk.no og hovedorganisasjonen Virke onsdag morgen. Det er den samlede teknologiske og demografiske utviklingen som robotisering og automatisering samt netthandel fra utlandet som gjør at Virke mener at 40.000 arbeidsplasser vil forsvinne.

Norsk handelsnæring er sett under ett den største private arbeidsgiveren i Norge, og sysselsetter samlet 370.000 ansatte.

Tirsdag morgen legger Virke frem Handelsrapporten for 2017, som viser at det i 2016 ble handlet for 529 milliarder kroner i Norge. Det er mer enn noen gang.

Men de mange arbeidsplassene i fysiske butikker er truet, blant annet av den kraftige veksten i netthandelen fra utlandet, sier Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen.

– Varehandelen er Norges største sysselsetter, med 370.000 ansatte. Cirka 10 prosent av disse, venter vi er jobber som kommer til å forsvinne, sier Vibeke Hammer Madsen til NRK.

– I 2016 sto utenlandske nettbutikker for 31 prosent av norsk netthandel. Det betyr at en tre kroner sendes ut av Norge, og dette er i kraftig vekst, sier hun.

Bare det siste året har utenlandske nettbutikkers andel av netthandelen økt med 13 prosent.

Det ble et kraftig rabalder da Solberg-regjeringen i 2014 vedtok å heve grensen for moms- og tollfri import til Norge fra 200 til 350 kroner. Samtidig ble fraktkostnader inkludert. Det skjedde etter at grensen hadde stått stille i flere tiår.

– Umulig å konkurrere med

Madsen mener at politikerne har skutt handelsnæringen i foten ved å gi utenlandske bedrifter konkurransevilkår som hun mener det er umulig for norske bedrifter å konkurrere med.

vedum

SP-leder Trygve Slagsvold Vedum er sterkt kritisk til dagens grense for netthandel, og mener den truer norske arbeidsplasser.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det viktigste norske politikere nå gjør er å fjerne denne grensen på 350 kroner som favoriserer utenlandske bedrifter. Slike rammebetingelser kan ikke Norge lenger ha, sier Madsen.

Utenlandske nettbutikker lokker ofte med lavere priser, gratis frakt, og slipper i tillegg i stor grad 25 prosent moms som norske nettbutikker må legge på sine priser.

I tillegg er det vanlig å dele opp større bestillinger i flere pakker. Da sendes hver enkelt pakke fri for norsk moms og toll.

– På tide at regjeringen våkner

Men fortsatt skjer 86 prosent av handelen i fysiske butikker, viser rapporten. De resterende 14 prosentene er netthandel.

Senterparti-leder Trygve Magnus Slagsvold Vedum mener at det var en tabbe av Solberg-regjeringen å løfte moms- og tollfrigrensen fra 200 til 350 kroner i 2015.

– Det er veldig viktig at vi har samme vilkår for utenlandske nettbutikker som norske nettbutikker. Regjeringens politikk har ført til at utenlandske nettbutikker kan utkonkurrere norske, og det blir helt feil strategi. Alle skjønner at netthandelen kommer til å øke, sier Vedum.

Han mener at å heve tollfrigrensen var et korttenkt populistisk grep.

– Nå er det på tide å våkne og se at netthandelen kommer til å øke voldsomt. Da må vi ta grep som gjør at netthandelen vokser i norske nettbutikker og ikke at vi flagger ut norske arbeidsplasser, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger