Hopp til innhold

– Viktig å få frem hvilken gal mann han er

Tiltalen mot Anders Behring Breivik inneholder svært detaljerte beskrivelser av hvordan de 77 ofrene 22. juli døde. Steintøff, men nødvendig lesing, mener lederne for pårørendegruppene.

Ledere for pårørendegruppene

Trond Henry Blattmann og John Hestnes er to av lederne for pårørendegruppene. De mener detaljnivået i tiltalen er tøft, men nødvendig.

I tiltalen mot Anders Behring Breivik er det inngående beskrivelser av hvordan alle ofrene som døde 22. juli ble drept.

John Hestnes er leder for Den nasjonale støttegruppen for ofrene etter terroraksjonen i Regjeringskvartalet, som har om lag 160 aktive medlemmer.

Hestnes mener detaljnivået i tiltalen er nødvendig for at man skal kunne forså Breiviks handlinger.

– Det er veldig nødvendig. Jeg har bare grovlest den delen som handler om regjeringskvartalet, men det er nødvendig for å få snudd alle steiner i denne saken. Det er viktig å få frem hvilken gal mann han er, sier Hestnes.

– Steintøff lesing

Trond Blattmann mistet sønnen selv sønnen Torjus på Utøya. Han er leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-terroren, og var til stede da tiltalen mot sønnens drapsmann ble lagt frem onsdag.

Blattmann sier det var tøft å lese statsadvokatens beskrivelse av hvordan hans sønn og 76 andre mistet livet 22. juli.

– Jeg har ingen erfaring med å lese tiltaler fra før, men jeg ser beskrivelsene av hva som har skjedd, og det var steintøff lesing, sier Blattmann.

– Forståelig at ikke alle nevnes

Lederen for støttegruppa i Nordland, Per Sture Helland Pedersen, sier det vil være vondt for mange å ikke bli nevnt i tiltalen.

Statsadvokat Inga Bejer Engh sa under dagens pressekonferanse at det å bestemme hvem som skulle nevnes var noe av det vanskeligste i arbeidet med tiltalen.

Blattmann har på sin side forståelse for at statsadvokatene mente det ikke var plass til flere navn i tiltalen.

– Vi fikk en redegjørelse fra statsadvokaten om hvorfor det ble slik. Det handlet om tidsaspektet, og at det var opp til 600 navn som kunne nevnes. Statsadvokaten var tydelig på at da ville det ta for lang tid.

– Dessuten er det viktig å si at så mange man bruker terrorbestemmelsen, så blir alle hendelser som skjedde 22. juli ivaretatt, også for dem som ikke har fått sitt navn nevnt i tiltalen.

Blattmann er ikke redd for at det skal bli vanskeligere for ofre å få erstatning for psykiske plager, dersom man ikke er nevnt i tiltalen.

– Statsadvokaten var veldig tydelig på at dette med at navnet ikke er nevnt i tiltalen ikke har noe å si for voldsoffererstatning overhodet, sier Blattmann.

– Kan ikke nevne alle

Også Hestnes var til stede da terrortiltalen ble lest opp på Sentrum politistasjon. Han har forståelse for at bare de 77 drepte og ytterligere 42 skadde blir nevnt med navn i tiltalen.

– For at rettssaken skal bli fortest mulig ferdig, har jeg forståelse for at ikke alle kan bli nevnt. Det er bortimot 800 som er berørt, så jeg skjønner påtalemyndigheten – de kan ikke nevne alle, sier Hestnes til NRK.no.

Han mener det er tilstrekkelig for mange ofre og pårørende at man nevnes i samlebetegnelser, ettersom Breivik er tiltalt etter terrorparagrafen.

– Dermed vil deres saker også behandles, selv om ikke navnet deres kommer opp, sier Hestnes.

– Viktig at han aldri ser dagslys

Hestnes har ikke tro på at det kan bli vanskeligere for ofre å få erstatning, fordi man kan vise til at man er nevnt i tiltalen.

– Nei, egentlig ikke. Det er bistandsadvokatene sin jobb å fremlegge bevis. Der er blant alle de som har vært i politiavhør dekket opp, så jeg er ikke bekymret for at enkelte ikke skal få erstatning, sier Hestnes.

– Hvordan forbereder du deg før rettssaken?

– Psykisk forbereder jeg meg på det verste. Jeg kommer til å være til stede under rettssaken og få med meg den delen som handler om Regjeringskvartalet, også for å kunne yte medlemspleie og bistand til alle medlemmer av vår støttegruppe, sier Hestnes, og legger til:

– Det viktigste for oss er uansett at Breivik aldri får se dagslys igjen.

AKTUELT NÅ