Hopp til innhold

Derfor blir ikke alle navngitt

SENTRUM POLITISTASJON (NRK.no): – I en ideell verden burde flere vært navngitt i tiltalen, men vi kan ikke ha en straffesak som pågår i mangfoldige år, sier statsadvokatene.

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden la frem tiltalen mot Anders Behring Breivik i dag.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Foruten de som ble drept, er 42 skadede navngitt i tiltalen: 9 personer som ble skadet av bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet, og 33 personer som ble skadet på Utøya.

– Når det gjelder Utøya, har vi satt en grense ved de som er truffet av skudd. De som er truffet av skudd, er navngitt i tiltalen, under betegnelsen drapsforsøk, sier statsadvokat Inga Bejer Engh.

– For de berørte i Regjeringskvartalet har vi satt en grense på dem som ble alvorlig skadet. Det er derfor mange som ble skadet, men som ikke er nevnt i tiltalen.

Det betyr at andre som ble lettere skadet, eller som var på Utøya, men ikke ble direkte truffet av kulene, ikke nevnes.

– En veldig vanskelig vurdering

– Vi må erkjenne at utvelgelsen har vært en vanskelig vurdering, sier statsadvokat Svein Holden.

– Det er mange personer som er rammet av hendelsene, som ikke er navngitt i tiltalen. Vi ser at det kan ha betydning for den enkelte å være nevnt i en tiltale. På den annen side har vi måttet veie dette opp mot at det vil være vanskelig håndterbart dersom alle berørte nevnes i tiltalen.

Dersom alle som reelt sett ble utsatt for et drapsforsøk i Oslo og på Utøya skulle nevnes i tiltalen, ville antallet kommet opp i 600-800, anslår statsadvokaten.

– Det er mange som er berørt, og som burde ha vært nevnt ved navn i en ideell verden. Men vi kan ikke ha en straffesak som pågår i mangfoldige år, sier statsadvokat Inga Bejer Engh.

– Vi kunne risikert at hver og en av de over 600 personene måtte inn i retten og forklare seg, og at retten måtte ta stilling til hvorvidt den enkelte hadde vært utsatt for et drapsforsøk eller ikke. Det ville vært svært tidkrevende. Men de som ikke er navngitt, er ikke glemt av oss eller retten. Deres følelser tas det også hensyn til i denne tiltalen.

Er dere forberedt på kritikk?

– Ja, absolutt. Dette har vært en veldig vanskelig vurdering. Hensynet til den enkelte og at de skulle føle at de ble tatt på alvor, veid opp mot det at vi ville unngå å ha en rettssak som ville pågå i mangfoldige år, sier Engh.

Sterke reaksjoner

Christian Lundin

– De som ble utsatt for drapsforsøk, har vært opptatt av at de skulle navngis, sier bistandsadvokat Christian Lundin.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Bistandsadvokat Christian Lundin advarte på forhånd mot at flere overlevende etter terrorangrepet 22. juli ville reagere kraftig på å ikke bli navngitt i tiltalen.

– De ønsker bekreftelsen på at de konkret har blitt utsatt for et drapsforsøk, enten i Regjeringskvartalet eller på Utøya, forklarer Lundin.

69 personer ble drept på Utøya, mens åtte personer ble drept av bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet.

– Vi har skjønt på bistandsadvokatene at det for mange har vært vanskelig å skjønne hvorfor de ikke ble nevnt med navn når de reelt sett har vært utsatt for et drapsforsøk. Men vi har forsøkt å signalisere hva som har vært mothensynene og prøvd å balansere det på best mulig måte, sier Engh.

(Artikkelen fortsetter under Cover it Live-boksen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Ingen betydning for erstatning

At mange berørte har havnet i en slags sekkepost, vil ikke ha noen betydning for ofrenes rett til voldsoffererstatning, sier advokat Harald Stabell.

– Det vil ikke ha noen betydning for reaksjonen overfor Anders Behring Breivik, eller for ofrenes rett til voldsoffererstatning. Det ville sprengt rammene for gjennomføring av denne saken dersom alle skulle navngis, sier Stabell.

Også Anders Behring Breiviks forsvarerteam har gjort seg noen tanker rundt at ikke alle berørte er navngitt i tiltalen.

– Det er klart vi gjør oss noen tanker om det, og det er noe Breivik selv har uttalt seg om, og han kommer til å forklare i retten hva han synes om det, sier forsvarer Odd Ivar Grøn.

Video 2d9a1da5-cb82-4a76-a69e-e8c9bc3ef614.jpg

Se video fra da statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden la frem tiltalen mot Anders Behring Breivik i dag.

AKTUELT NÅ