NRK Meny
Normal

– Studentboliger lønner seg ikke

Skatteregler hindrer bygging av studentboliger, mener Trondheims største private studentboligutleier. – Det er mye mer lønnsomt å bygge næringslokaler enn utleieleiligheter.

Student på lesesal

Studenter kan være dårlig butikk for utleienæringen. Mens de som driver hotell, vandrehjem eller kontorutleie, kan skrive av slitasje på skatten, gjelder ikke det for studentboliger.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Man kan nemlig ikke skrive av slitasje på utleieleiligheter på skatten, slik man kan med kontorer og hoteller.

– Det å satse på studentboliger, er noe av det minst lønnsomme. Vi blir jo mer eller mindre tvunget over til å satse på kontor og annen type eiendomsvirksomhet, og det synes vi er synd, sier Rune Pedersen, daglig leder i Frost Holding.

Kan skrive slitasje på kontor av på skatten

Selskapet har i flere tiår leid ut hybler til studenter. De har tomt klar og vil gjerne bygge flere studentleiligheter, men med skattereglene vi har, lønner det seg ikke.

– Det er meget skjeve rammebetingelser mellom det å drive boligutleie og det å drive kontorvirksomhet og hotellvirksomhet. Det synes jeg politikerne bør se nærmere på dersom de ønsker at det private også skal investere kapital i boligutleie, og da spesielt studentboligutleie, som er et prekært behov i de store byene, sier Pedersen.

De som driver hotell, vandrehjem eller kontorutleie kan skrive av slitasje og verditap på skatten.

Statssekretær: Avviser ikke endring

Statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet.

Statssekretær Roger Schjerva påpeker at utbyggingen av studentboliger er doblet under de rødgrønne.

Foto: Tore Linnerud / NRK

Grunnen til at det ikke er samme skatteregler for utleie av studentboliger og hotellrom, er at det er mer slitasje og verditap på kortidsutleie, opplyser Roger Schjerva, statssekretær i Finansdepartementet.

– Når det gjelder avskrivningsreglene, vurderer vi fortløpende om de er satt riktig i forhold til oppdatert informasjon om verdifall. Jeg vil ikke avvise at boligutleienæringen kan bli vurdert annerledes, men da ikke som et virkemiddel for å få flere studentboliger, for for studentboliger har vi jo de virkemidlene som trengs for å få bygget ut, sier Schjerva.

Han påpeker også at utbyggingen av studentboliger er doblet siden de rødgrønne tok over.

– Er ikke liv laga

Rune Pedersen tror likevel det fortsatt vil være stor mangel på studentboliger.

– Utfordringen er i dag at prosjektene med studentboliger ikke kommer i gang fordi vi taper penger i de neste 15 årene, sier Pedersen.

– Vi lever av kontantstrømmen når vi driver med utleie, vi lever ikke av verdistigningen, så vi må ha en såpass stor kontantstrøm at vi kan betale lån og avdrag og drift og vedlikehold. Studentboliger, slik det er i dag, genererer ikke god nok kontantstrøm til at det er liv laga.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger