– Regjeringen ofrer Hardanger

– Dette er et massivt angrep på det klassiske naturvernet i Norge. Regjeringen ofrer Hardanger med kortsiktige løsninger i stedet for å investere i fremtiden, sier nestleder i Venstre, Ola Elvestuen.

Nestleder i Venstre Ola Elvestuen

Venstres nestleder Ola Elvestuen er svært skuffet over regjeringens beslutning om å sette opp høyspentmaster i Hardanger.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Han mener regjeringen velger helt feil når de nå går inn for høyspentmaster i naturskjønne Hardanger.

Naturinngrep

– Det dette handler om i siste instans, er hva man prioriterer. Prioriterer man det unike naturområdet og klassisk naturvern, eller prioriterer man her - som regjeringen - å få på plass et luftspenn så raskt som mulig til tross for de naturinngrepene det innebærer, sier Elvestuen til NRK.

Elvestuen er svært skuffet over at regjeringen dropper planene om sjøkabel i Hardanger til tross for at utredninger har vist at det både er teknisk og økonomisk mulig - selv om det ville blitt dyrere og tatt lengre tid enn høyspentmaster.

– Regjeringen burde ha skånet Hardanger for den type inngrep som luftspenn medfører, sier han.

For en måned siden konkluderte fire ekspertutvalg med at sjøkabelalternativet var teknisk mulig, men at det trolig ville koste rundt 3, 4 milliarder kroner mer og ta fem år lengre tid enn bygging av høyspentmaster.

– Hadde tid til andre alternativer

Elvestuen får støtte av leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

– Det er veldig skuffende at man nå går inn for en naturødeleggende kraftlinje i viktige naturområder i Hardanger. Man hadde tid til å utrede helt andre alternativer, sier han til NRK.

– Ekspertrapportene som ble lagt frem for en måned siden, viste at situasjonen i Bergens-området langt fra er så kritisk som regjeringen og Statnett ville ha det til i fjor sommer. Dermed kunne man, hvis man ville, ha fått til en mye bedre løsning på denne saken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Video Lars Haltbrekken om kraftmaster i Hardanger

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, er skuffet over at regjeringen ikke tok seg tid til å utrede andre alternativer.

Haltbrekken har tidligere tatt til orde for at regjeringen skulle bruke den milliarden det vil koste med et nytt luftstrekk og avbøtende tiltak i kommunene, til en bred Enøk-offensiv.

– Lite troverdighet overfor velgerne

Ap-ordfører Jan Ivar Rødland i Granvin sier han er utrolig skuffet over regjeringens beslutning, og at han er glad han skal gå av.

Han mener regjeringen hadde en mulighet til å velge en løsning for fremtiden, men ignorerte den.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Terje Riis Johansen og Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland.

Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland møtte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i et møte mellom statsråden og Hardangerrådet i fjor sommer.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Jeg er kanskje ikke overrasket over dette, men utrolig skuffet. Jeg føler meg svært ukomfortabel og synes jeg sitter med lite troverdighet overfor velgerne, sier Rødland.

Han skjønte at det gikk i denne retning etter at Hordaland Ap snudde i mastesaken.

– Nå er det slik at jeg ikke tar gjenvalg, og det er kanskje like greit. Motivasjonen til å drive politisk arbeid er kraftig svekket, sier Ap-ordføreren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger