– Politisk er han død som en sild

Sexkjøpet under turen med FpU-medlemmer i Latvia betyr trolig slutten på Bård Hoksruds politiske karriere.

Bård Hoksrud
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det sier politisk kommentator i NRK, Kyrre Nakkim, etter at det onsdag kveld ble kjent at Frps stortingsrepresentant kjøpte sex i Latvia forrige helg. Hoksrud innrømmer overfor TV 2 at han under en tur sammen med FpU-medlemmer betalte en prostituert 1600 kroner, og at han etter alt å dømme har brutt norsk lov. TV 2 fikk før turen tips om at Hoksrud kunne komme til å bryte norsk lov, og tok ham på fersk gjerning da han kom ut fra et bordell med en prostituert.

– Dette er en svært alvorlig sak, som omfatter en reise sammen med medlemmer av et ungdomsparti, noe som stiller ekstra store krav til en stortingspresentant, og et forhold som etter alt å dømme innebærer brudd på norsk lov, sier Nakkim til NRK.no.

Suspenderes ved etterforskning

Bård Hoksrud er andre nestleder for samferdselskomitéen på Stortinget, og er medlem av Frps sentralstyre. Hoksrud sier til TV 2 at han er forberedt på at saken vil få store konsekvenser for ham. Det er en spådom Nakkim deler.

Kyrre Nakkim, kommentator

– ALVORLIG: En sak som omhandler et mulig lovbrudd av en stortingsrepresentant på en tur med ungdommer er svært alvorlig, sier NRK-kommentator Kyrre Nakkim.

Foto: Emrah Senel / NRK

– Hans politiske fremtid er ødelagt etter denne saken. Politisk sett er han død som en sild, sier han.

Ute av det politiske rampelyset vil han imidlertid neppe være før den nåværende stortingsperioden er utløpt. Hoksrud kan trekke seg fra alle partiverv, men ikke fra Stortinget.

BAKGRUNN: Tatt på fersk gjerning i Riga – innrømmer sex-kjøp

– De kan gi ham andre oppgaver, men det er vanskelig å kaste ham ut. Partiledelsen kan ekskludere ham fra partiet, noe som i så fall vil innebære at han møter som uavhengig representant. Men jeg tviler på at Frp vil renominere en representant som har brutt norsk lov, sier Nakkim.

Dersom det blir opprettet politietterforskning, vil Hoksrud bli suspendert. Men det er slett ikke sikkert skjer. Både ressurstilgangen i politiet og det faktum at slike saker i utlandet er vanskelig å kartlegge, påpeker Nakkim.

– En suspensjon vil innebære at han ikke møter i partigruppen, men han vil nok fremdeles stemme i tråd med Fremskrittspartiets syn på de aktuelle sakene som kommer opp, sier kommentatoren.

– Siste Frp trengte nå

Hoksruds sexkjøp avsløres bare et halvt år etter avsløringen av Birkedal-saken, hvor tidligere FpU-leder og ordførerkandidat i Stavanger, Trond Birkedal, er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år og for å ha snikfilmet unge menn på sitt eget bad.

– Det er klart at dette var det siste Fremskrittspartiet trenger nå, etter Birkedal-saken, et elendig valg og tidligere sex-skandaler. Det vil unektelig føre til et fokus på partikultur, og gjøre at folk stiller spørsmål ved hva det er med Frp som gjør at disse sakene dukker opp, sier Nakkim.

Video Siv Jensen taler under valgvaken

VERRE: – En sexkjøp-sak var det siste Siv Jensen og Frp trengte etter valgfiaskoen og Birkedal-saken, mener Nakkim.

Foto: Nyhetsspiller

LES OGSÅ:

Hoksrud er villig til å gå av

Partileder Siv Jensen fikk mye kritikk for måten hun håndterte Birkedal-saken på.

– Hvordan bør Jensen håndtere denne saken?

– Hun må ta tydelig avstand, og det vil også være naturlig å suspendere han en stund. Jeg er usikker på hva partiet kan gjøre på sikt, men det kan hende at han kastes ut.

– Hvor alvorlig er det at en stortingsrepresentant bryter norsk lov?

– Dette er ikke første gang noen norsk stortingspolitiker bryter norsk lov, men det som gjør denne saken ekstra alvorlig, er at det er et tabubelagt område vi er inne på, i forbindelse med en ungdomstur.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger