NRK Meny
Normal

– Planlegg kjøreturen over fjellet

Juletrafikken i år sprer seg over flere dager, og det ser ut til at de lange køene uteblir. Det kan likevel lønne seg å planlegge turen over fjellet etter værforholdene.

Mobilvideo fra vågslidtunnelen 23. des 2013

Videoen viser uvær over Haukelifjell lille julaften i fjor. I år er det meldt bedre vær, men det kan fort blåse opp enkelte dager. Planlegg derfor juleutfarten, slik at du slipper kolonnekjøring.

John Smits

Meteorolog John Smits sier at det alt i alt ikke blir vriene kjøreforhold i førjulen.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK
Therese Thowsen

Trafikkoperatør i Statens vegvesen, Therese Thowsen, sier at de lange køene trolig uteblir.

Foto: Statens Vegvesen

Det ikke ser ut til at det kommer noe voldsomt uvær som kan stikke kjepper i hjulene for dem som planlegger en kjøretur over fjellet for å feire jul.

Planlegg juleutfarten

Men meteorolog i NRK John Smits forteller at det kommer noe snø, regn og vind som det kan være lurt å planlegge juleutfarten etter. Det gjelder særlig hvis du skal over fjelloverganger. Dersom det blåser og snør på fjellet samtidig, blir det fort kolonnekjøring.

– Skal du vestover kan det lønne seg å kjøre lørdag kveld eller søndag formiddag. Kjører du nordover bør du kjøre fredag eller lørdag formiddag, er tipset til Smits.

Mandag og tirsdag blir det snø i fjellet, så skal du krysse fjellovergangene nordover eller vestover, kan det lønne seg å legge kjøreturen til helgen eller til selveste julaften.

På Vestlandet kan det søndag være flere steder med temperaturer rundt null, og her er det lurt å være oppmerksom på glatte veier ved kysten, særlig hvis skydekke sprekker opp i tillegg.

– Men alt i alt er ikke dette vriene værforhold, og tar man tiden til hjelp bør alle komme seg frem til jul, sier Smits.

Juletrafikken sprer seg

Ifølge Statens vegvesen kommer det trolig ikke til å bli lange køer på veiene, ettersom juletrafikken sprer seg mer ut, enn for eksempel i påsken.

– Men det kan bli kø i byene fordi folk er ute på julegavehandling. Det kan også bli noen ulykker i nærheten av kjøpesentre, fordi folk er stresset. Folk må stresse ned, sier trafikkoperatør i Statens vegvesen, Therese Thowsen.

Hun understreker at julen er en ustabil værperiode og at det kan være lurt og oppdatere seg jevnlig på nettsidene til Vegvesenet om køer eller kolonnekjøring.

– Man bør være skodd for kolonnekjøring, sier hun.

I år er de fleste fjelloverganger åpne i jule- og nyttårshelga.

Disse fjellovergangene holder stengt i jula:

E6 Saltfjellet

Stenger: 24. desember, kl. 17.00

Åpner: 25. desember, kl. 12.00

E10 Bjørnfjell

Stenger: 24. desember, kl. 17.00

Åpner: 25. desember kl. 12.00

Andre fjelloverganger har vanlig nattestengninger ved jule- og nyttårshelgene.

Slik ser det ut på Haukelifjell 18. desember 2014

Slik ser det ut over Haukelifjell i dag.

Foto: Statens Vegvesen
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger