Hopp til innhold

– Norge er villig til å stille opp

– Syria-avtalen viser at Norge nå er klar for å ta sin del av det internasjonale ansvaret etter den humanitære krisen i Syria. Det sa partiene bak avtalen da de presenterte den onsdag.

Flertallet på Stortinget har blitt enige om å ta imot 500 ekstra overføringsflyktninger fra Syria allerede i år.

– Denne avtalen vil bety mye for en situasjon som kanskje er den verste siden 2. verdenskrig, sa Høyres Trond Helleland da han innledet presentasjonen av Syria-avtalen onsdag.

Avtalen

SEKS PARTIER ENIGE: Dette er avtalen om de syriske flyktningene

Onsdag ble det klart at Arbeiderpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne er enige om å ta imot 8000 syriske flyktninger over tre år. Avtalen innebærer at kvoten økes med 500 flyktninger i 2015, slik at totalt 2000 kan tas imot i år. Alle de seks partiene var samlet på pressekonferansen for å fortelle om detaljene i avtalen.

– Et stort ansvar påhviler det internasjonale samfunnet, og Norge er som en aktiv medspiller villig til å stille opp. Vi er villige til å ta ansvar for at kvoteflyktninger kan komme til Norge, sa Helleland.

Øker også økonomisk bidrag

Jonas Gahr Støre var på vegne av Arbeiderpartiet veldig fornøyd med å stå og presentere Syria-avtalen onsdag.

– Vi har vært med på en løsning som går på tvers av blokkene på Stortinget. Norge tar nå et tydelig medansvar for å avhjelpe for tids kanskje mest akutte humanitære situasjon, sa Ap-lederen.

Norge skal også øke den humanitære innsatsen i nærområdene med 250 millioner kroner i 2015, og ytterligere 1,5 milliarder kroner i 2016.

–Vi skal jevnlig evaluere ordningen, i statsbudsjettet i 2017 og 2018, sa Jonas Gahr Støre, (Ap).

Hareide: Stolt over at vi har sagt ja

KrF-leder Knut Arild Hareide var også fornøyd under pressekonferansen, spesielt ettersom man klarte å komme til enighet på tvers av partigrensene.

– Akkurat nå opplever verden den mest krevende og største flyktningkatastrofen etter 2. verdenskrig. Da er det utrolig flott at det politiske Norge setter seg ned og ser hva man kan gjøre, både i vårt eget land og i nærområdene.

Han uttrykte også stolthet over å være med på avtalen om Syria-flyktningene.

– Dette resultatet er jeg både stolt og glad over at KrF har sagt et tydelig ja til. Det er en nær dobling av antall kvoteflyktninger fra Syria vi skal hente. Vi gjør en formidabel innsats i nærområdene også, som kan hjelpe titusenvis, sa han.

– Viktig med økt tilskudd til kommunene

Venstres nestleder Ola Elvestuen berømmet også mange i eget parti, spesielt ungdomspartiet, etter avtalen. En avtale han mener er solid nok til å vare.

– Det er en bred avtale. Det er en god avtale. Og den vil kunne stå seg over lengre tid, sa Elvestuen.

MDGs Rasmus Hansson mener avtalen styrker den norske innsatsen for syriske flyktninger, både hjemme og ute, med umiddelbar virkning.

– Vi er fornøyd med av vi var tidlig ute med dette kravet og har vært en del av å presse denne enigheten så langt vi kunne i retning av et antall på 10.000, sa Hansson.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad sier at det var viktig for hennes parti å få en samlet løsning, samtidig som hun påpekte viktigheten av økonomisk støtte til norske kommuner som skal ta imot flyktningene.

– De siste ukene har vist at norske kommuner er rimelig positive til å ta imot økt grad av flyktninger. Det er veldig bra. Derfor er det som nå ligger inn i 2015 om økt tilskudd til kommunene viktig, men det er enda viktigere at det kommer tilbake i statsbudsjettet i 2016, sa hun.

AKTUELT NÅ