– Norge er blitt mer forhatt

– Vi er blitt et hatobjekt. Al Qaida har pekt ut Norge som ett av landene de ønsker å ramme, sier professor ved Politihøyskolen og terrorekspert Tore Bjørgo.

Tore Bjørgo
Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Vi er blitt mer forhatt de siste årene på grunn av deltagelsen i Afghanistan, trykkingen av karikatur-tegningene, vi driver omstridt fredsmekling og er storeksportør av olje. Dette gjør at vi er blitt et mer utsatt mål, sier Bjørgo til NRK.no.

– Ikke overrasket

Han ble ikke overrasket over dagens pågripelser.

– Det er kommet signaler gjennom lang tid om at PST har holdt øye med flere personer og miljøer. Vi har også hatt situasjoner i vinter der det ble fremført nærmest en trussel om at terroraksjoner kunne skje i Norge, sier Bjørgo.

Terroreksperten peker på at man har sett at folk som kommer fra konfliktområder, har funnet sammen og er blitt radikalisert i det nye hjemlandet.

– Er det grunn til å tro at de pågrepne tilhører et større nettverk i Norge?

– PST sier at det nå ikke er planer om flere arrestasjoner i denne saken, så det kan tyde på at det er en relativt isolert gruppe, mener Bjørgo og legger til:

– Vi har ikke et stort militant islamistisk miljø i Norge, men det er noen små lommer.

Storberget vil vurdere utlendingspolitikken

PST-sjef Janne Kristiansen understreket på en pressekonferanse i dag at trusselnivået i Norge fremdeles er lavt.

Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget varsler en nøyere vurdering av flyktninger som kommer til Norge.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Også statsminister Jens Stoltenberg understreket at Norge er et trygt land å bo i, men sa samtidig at vi ikke er forskånet fra terror.

– Vi er ikke et land som har noen garanti mot å oppleve terrorangrep. Vi er et land der også mennesker som ønsker å gjennomføre terrorangrep, befinner seg, sa Stoltenberg.

Én av de pågrepne hadde norsk statsborgerskap, mens de to andre hadde permanent oppholdstillatelse i Norge.

Justisminister Knut Storberget sier at det ikke er unaturlig at utlendingspolitikken gjennomgås på bakgrunn av denne saken.

– Når vi tar imot kvoteflyktninger, må det være et tett samarbeid mellom utlendingsmyndighetene og PST for å vurdere dem som kommer. I tillegg bør vi vurdere hvilken fremtid de som har vært involvert i dette, skal ha, dersom de blir funnet skyldige.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger