– Mullaflyttingen løser ingenting

Forfatter og journalist Lars Akerhaug tror regjeringen forsøker å vise handlekraft ved å tvangsflytte mulla Krekar til Kyrksæterøra, men at det vil ha liten effekt på Krekars virksomhet.

Lars Akerhaug

Akerhaug sier regjeringen kanskje tror de skal klare å gjøre livet i Trøndelag uutholdelig for Krekar.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Mulla Krekar

Krekar blir trønder når han slipper ut av fengsel om få dager.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Han kommer trolig ikke til å trives like godt i Trøndelag som han gjør i Oslo. Men det å flytte ham løser ingenting, sier Akerhaug til NRK.

I forkant av dommen han nå snart har sonet ferdig, kunngjorde Krekar at han var i ferd med å bygge opp en ny organisasjon med navnet «Rawt». Ifølge Krekar selv en religiøs studiegruppe, mens andre har fryktet at han har forsøkt å reetablere seg som kurdisk leder av en gruppe med en voldelig og terroristisk agenda.

Gruppen har han holdt kontakten med via internett, noe han fint kan gjøre både fra Oslo og Kyrksæterøra.

Trenger bare PC og telefon

– Han har mange arenaer, men hans viktigste er internett. Det er der han kommer i kontakt med sine sympatisører og tilhengere. I tillegg til at han svarer på en lang rekke spørsmål på telefon daglig. Så det han trenger for å spre sitt budskap er i grunnen en telefon og en datamaskin, sier Akerhaug.

Siden regjeringen ikke har mulighet til å ta fram ham dette, kan han lett holde kontakten med personer i hjemlandet og tilhengerne sine i Europa, sier Akerhaug.

Familiegjenforening?

Krekars advokat Brynjar Meling sier mullaen nekter å godta vedtaket om flyttingen og har varslet rettslige skritt.

Akerhaug spekulerer i om regjeringen ved å sende Krekar til et avsidesliggende sted forsøker å psyke ham ut.

– Det kan være at regjeringen tenker at livet i Trøndelag skal bli så uutholdelig at Krekar velger å flytte fra Norge, men det ser jeg som lite sannsynlig. Vi må ikke glemme at Krekar har en nokså ressurssterk familie, og det vil trolig ikke være noe problem for dem å skaffe seg jobb i Trøndelag dersom de ønsker det.

– Så det er ikke helt utenkelig at familien også kan flytte om det er noe de ønsker, sier Akerhaug.

SISTE NYTT

Siste meldinger