Hopp til innhold

– Likestilling fører til selvmord

Likestilling og samlivsbrudd er en av de viktigste årsakene til selvmord blant menn i Norge. Det mener sosiolog Anders Barstad som har gått gjennom over 50 års selvmordstatistikk.

Depresjon

En småbarnsfar ville ta sitt eget liv etter at hans eksamboer tok med seg toåringen ut av landet og nektet ham å se barnet. - Jeg hadde bare én følelse, og det var å ta mitt eget liv, sier han.

Foto: Illustrasjonsbilde: Mathieu Lerch/Colourbox.com / PHOTOPQR/L'ALSACE

Selvmordene blant menn har økt voldsomt siden kvinnefrigjøringen på 1970-tallet. I snitt tar en mann livet av seg hver dag.

Anders Barstad

Sosiolog Anders Barstad

Foto: Studio Vest/SSB

I Norge tar over dobbelt så mange menn som kvinner livet av seg hvert år. I perioden 1988 til 2008 begikk over 8000 menn selvmord, mens tallet for kvinner var rundt 3000.

– Samlivsoppløsning gir flere selvmord

Sosiolog og forsker ved SSB Anders Barstad har en klar oppfatning av hva som er hovedårsaken til menns selvdrap.

– Det er samlivsoppløsning. Det er sånn at de årene hvor det er mange som blir separert er det også en klart høyere selvmordsrate, sier Barstad.

Barstads kurver for samlivsbrudd og selvmord blant menn stiger bratt fra slutten av 60–tallet til slutten av 80–tallet. Sosiologen ser samlivsbruddene og selvmordene i sammenheng med samfunnsutvikliingen i denne perioden.

– Likestillingsnormen har bidratt til at flere kvinner kan bryte ut av lite tilfredsstillende ekteskap, og dermed også indirekte bidratt til selvmord, sier Barstad.

Les også: – De vil ikke etterlate familien

Skilsmisser og selvmord i Norge 1984-2004

Skilsmisser og selvmord i Norge 1984-2004

Foto: Grafikk: Anders Barstad/SSB/NRK

Fedre med selvmordstanker

Bjørn Løvland

Bjørn Løvland

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Reform – ressurssenter for menn i Oslo snakker terapeut Bjørn Løvland jevnlig med menn som går med selvmordstanker.

– Svært ofte har det noe med kjærlighetsbrudd å gjøre. De mennene som vi kommer i kontakt med er i fra tjueårene og oppover og svært mange av dem er fedre, sier Løvland.

– Men er ikke da barn i seg selv et argument for å ikke ta livet av seg?

– Ofte er det sånn at barn er en viktig del av mannens liv, men når han er kommet tilstrekkelig langt inn i selvmordstankegangen sin, så er det mange menn som har den forståelsen at barna vil få det mye, mye bedre hvis far er død, sier Løvland.

Les også: Enke tiltalt etter ektemannens selvmord

– Det svartnet for meg

NRK har truffet en mann som for ikke lenge siden var fast bestemt på å ta sitt eget liv. Småbarnsfaren hadde flere selvmordsscenarier klare i hodet.

Det var en tekstmelding som nesten utløste et selvmord i Finnmark i sommer. Beskjeden fra mor, som hadde tatt datteren med til sitt hjemland, var at faren ikke fikk se toåringen igjen.

– Dermed svartnet det for meg, og jeg hadde én følelse og det var å ta mitt eget liv, sier han.

Klarte ikke å tenke rasjonelt

– Men du sier at dette ble utløst av en fortvilelse over å ikke få være sammen med ditt yngste barn, men det ville ikke hjulpet barnet om du døde. Klarte du ikke å tenke rasjonelt?

– Ikke der og da, ikke den dagen da jeg fikk de tekstmeldingene og den beskjeden at jeg ikke fikk se barnet. Da var alt borte.

Familiemedlemmer oppfattet at mannen var nær ved å ta livet av seg og de voksne barna hans fikk snakket ham fra det.

– Og da satt ungene meg på plass og sa at: Løpet er ikke kjørt, pappa.

Les også: Vil forebygge selvmord blant samer

AKTUELT NÅ