«Man skal alltid være kritisk til målstyring og tidstyver»

– Høyre i regjering sier bra ting. Men veldig mye avgjøres i kommunene, og det er Høyre-kommuner som måler og veier mest, svarer SV-leder Audun Lysbakken.

Torbjørn Røe Isaksen

Lærerne melder om mer rapportering og flere tidstyver i skolen. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil passe på at det ikke sprer seg til barnehagene. Her på besøk i Auglend barnehage i Stavanger.

Foto: Eirin Margrethe Fidje / NRK

Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken mener kommunene innfører altfor mye målstyring og skjemavelde.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Jon Kaurel

Doktorgradsstipendiat Jon Kaurel advarer mot å dele inn barn etter hvem som mestrer og hvem som ikke mestrer.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

– Jeg tror mange er bekymret for at barnehagen skal bli en slags skole. Det skal det ikke bli, lover kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

I dag fortalte NRK at halvparten av alle norske barnehager tester og kartlegger barnas språk. de fleste bruker et system kalt Tras (Tidlig registrering av språk i dagliglivet).

Jon Kaurel, doktorgradsstipendiat i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, vil bort fra denne «mestrer/ikke-mestrer-tanken».

– Det å møte hele barnekull med et søkelys på om de er innenfor eller utenfor en gitt norm tror jeg er uheldig for både barndommen og barns mulighet for en god utvikling, sier Kaurel til NRK.

92 prosent språktester barna

Kunnskapsminister Isaksen sier at så mange som 92 prosent av norske kommuner kartlegger barnas språkferdigheter på en eller annen måte.

– Nå er det én forsker som advarer mot et program som heter Tras, men det er utviklet av pedagoger og forskere i Norge. Det er ikke noe som politikerne har innført, sier Isaksen.

Likevel sier han at politikerne må passe på så ikke barnehagene må bruke stadig mer tid på skjemaer og evalueringer.

– I skolen sier lærerne at det har blitt mer rapportering og flere tidstyver. Rapporteringen går på bekostning av tid med elevene. Det er ikke bra, sier Isaksen.

– Avgjøres i kommunene

SV-leder Audun Lysbakken er enig, men mener Høyre snakker med to tunger i debatten om tidstyver.

– Høyre i regjering sier nå bra ting. Men veldig mye avgjøres i kommunene, og det er Høyre-kommuner som måler og veier mest, hevder Lysbakken.

Han nevner Oslo, Bergen og Sandefjord som eksempler der foreldre, elever og lærere har reagert på målstyringen.

– Jeg tror mange av oss som er foreldre er bekymret for denne utviklingen, fordi man risikerer at de dyktigste pedagogene bruker for mye tid på papir og skjemaer, og for lite tid på barna våre, sier Lysbakken.

Glad for snuoperasjon i Sandefjord

– Ifølge mine tall driver 92 prosent av kommunene med en eller annen form for språkkartlegging, og 63 prosent av disse legger føringer på hva slags prøver som skal gjennomføres. Og selv om vi gjorde et godt kommunevalg, styrer ikke Høyre 92 prosent av kommunene, svarer Isaksen.

Han mener likevel at det var klokt av Sandefjord kommune å ikke si opp de to lærerne som nektet å gjennomføre en omfattende avkryssingsundersøkelse for hvert barn.

– Selvfølgelig!

– Men kommunen snudde bare fordi to lærere faktisk risikerte jobben sin for dette?

– Men det er også satt på spissen fordi det var et omfattende regime Sandefjord ville innføre. Men man må ikke være imot å sjekke språkutviklingen til barna. Om barnehagen får inn en 3-åring som ikke snakker norsk, og ikke lærer norsk hjemme, er det en oppgave for barnehagen å stimulere språket til denne 3-åringen.

Vil ikke tvinge kommunene

Og ingen av de to politikerne vil tvinge kommunene til å slutte med rapporteringskravene sine.

– Vi skal være forsiktige med å detaljstyre. Men jeg vil gjøre dette til en viktig sak ved kommunevalget neste år, sier Lysbakken.

– All forskning tyder på at tidlig innsats nytter. Da er det greit og bra at kommunene har verktøy for å finne de 4-åringene som sliter, sier Røe Isaksen.

SISTE NYTT

Siste meldinger