NRK Meny
Normal

– Jeg hadde ingenting å klage på

Jonas Gahr Støre kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av en tøff ungdomstid, men vedgår at han har drukket vodka på jobb.

Jonas Gahr Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre kommenterer den uautoriserte biografien om ham selv.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Det er uvirkelig å oppleve, sier Jonas Gahr Støre som i dag kan lese om seg selv i den uautoriserte biografien Seierherren av Ståle Wig.

Wig har intervjuet mange i Støres nære krets fra oppveksten til i dag. Han skriver blant annet at Støre ikke fant seg til rette sosialt på ungdomsskolen og i perioder ble erta en del.

– Kjenner du deg igjen i det?

Nei, det kan jeg ikke si. En ting er jo hva du selv opplever, noe annet er hvordan ting ser ut fra utsiden, og jeg har respekt for at man kan se ting annerledes. Jeg hadde mine stunder hvor ikke alt var som det skulle i vennekretsen. Men når vi vet hva mobbing og erting kan være i dag, er det helt feil å sammenlikne, mener Støre.

– Jeg hadde en veldig fin ungdomstid og ingenting å klage over. At jeg ikke var en av de tøffeste gutta får stå for forfatterens regning.

Glad TV-parodi er slettet

En historie Ap-lederen derimot mener er veldig godt beskrevet i boka, er da han som 14-åring stod utkledd som Ingrid Espelid Hovig og gjorde stand up foran hele ungdomsskolen. Kanskje vanskelig å forestille seg med den politikeren vi kjenner ham som i dag.

– Den var veldig original, mener Støre om parodien.

Sketsjen ble så godt mottatt at til og med rikskringkastingen fikk det med seg, og Støre tok hele parodien på direktesendt TV.

– Akkurat den historien har jeg rukket å lese og synes den er meget godt gjengitt. Samtidig er jeg glad for at alle opptak er slettet. Den kan heller leve som en vandrehistorie fremfor å være godt dokumentert.

Drakk vodka på jobb

I den uautoriserte biografien ønsker Wig å vise frem hvem Støre er som politiker. En av tingene han trekker frem er at Støre går utenom byråkratiet og demokratiets seige kanaler. Han får kritikk for å velge seg ut mindre ekspertgrupper for å få saker raskere gjennom.

Gudskjelov lever vi ikke i et land hvor sololøp av statsråder fører til resultater.

Jonas Gahr Støre

– Det er jeg veldig uenig i. Skal du få ting gjort som statsråd, er det et krav om å forankre saken i regjering og storting for å få til vedtak som varer. Du er helt avhengig av kollegiets støtte og støtten fra stortinget. Gudskjelov lever vi ikke i et land hvor sololøp av statsråder fører til resultater, sier Støre.

Kritikken fra forfatteren kommer i forbindelse med en av Støres største politiske seire, delelinjeavtalen i Barentshavet med Russland. I kapittelet forteller Wig om et av mange møter mellom Støre og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. På en atomisbryter i det russiske farvannet sitter de to sammen og drikker vodka.

– Det bør jo skje med måte fordi du er på jobb hele tiden, sier Støre og har ingen problemer med å bekrefte historien.

– Det er i alle fall vanlig å drikke vodka i sosiale lag i Russland om du ikke er avholdsmann. Jeg har vært mye i Russland og har derfor drukket vodka fra tid til annen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger