– Innvandrere må stå opp om morran

Statsminister Jens Stoltenberg vil stille strengere krav til innvandrere på arbeidsmarkedet for å få fart på integreringen.

Jens Stoltenberg
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Jens Stoltenberg mener det viktigste integreringstiltaket er å få alle i arbeid. Derfor mener han det viktigste er å stille krav til at innvandrerne kommer i jobb raskt.

Resepten er Regjeringens kvalifiseringsprogram, en ordning primært for langtidsmottagere av sosialhjelp. I denne gruppen er det mange innvandrere.

– Vi stiller krav om at de kan komme inn på dette programmet. Få opplæring, norskopplæring, jobbsøkerkurs, arbeidsmarkedstiltak. Men da må vi stille det kravet at de møter opp om morgenen og deltar på kurset. Hvis ikke trekker vi dem i lønn, sier Stoltenberg til NRK.

Avviser hijab-forbud

I går gikk Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen ut i Dagbladet og sa at hun åpnet for et hijab-forbud i den norske skolen.

Også partisekretær Raymond Johansen har uttrykt skepsis mot burka etter flere reiser i muslimske land, og åpner for at partiet tar en diskusjon om et eventuelt lovforbud.

I Politisk kvarter i morges tok Stoltenberg avstand fra Pedersens forslag som han mener er problematisk:

– Jeg er skeptisk til at vi skal innføre nasjonale forbud ved lov. Jeg mener vi skal ha en høy terskel for å regulere hvordan mennesker går kledd. Det synes jeg er en ganske krevende ting. Det kan også være problematisk i forhold til religionsfrihet, for eksempel, sier Stoltenberg.

Han viser til at det allerede er muligheter for lokale ordninger. I Oslo er det for eksempel ikke lov med plagg som dekker hele ansiktet, fordi det skaper problemer for klasseromsundervisningen.

– Jeg tror at vi har en ganske god løsning. Det er at vi overlater til hver enkelt skole, kommune om regler eller forbud, legger statsministeren til.

– Fraværende i integreringsdebatten

Stoltenberg beskyldes for å være fraværende i den politiske debatten om integrering, spesielt de siste ukene etter demonstrasjonen i Oslo.

Stoltenberg har i ett intervju tatt avstand fra uttalelsene til Mohyeldeen Mohammad under demonstrasjonen i Oslo tidligere denne måneden.

– Jeg mener vi skal tåle veldig mye ekstreme ytringer og holdninger. Jeg mener det er noe av ytringsfrihetens fantastiske egenskap, at vi også aksepterer at folk sier noe vi er dypt uenig i og kan forakte og ta sterk avstand fra. Det vi ikke kan akseptere er kriminelle handlinger og forberedelse til terror, sier Stoltenberg.

Selv om NRKs opptellinger viser få treff i avisarkiver og statsministerens eget talearkiv, på integreringspolitiske standpunkt, tar Stoltenberg kritikken med stor ro.

– Jeg har brukt mye tid på dette ved politiske korsveier. Nå sist i forbindelse med at vi lagde den politiske plattformen som denne regjeringen skal jobbe etter i fire år, sier Stoltenberg til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger